
Nikos Matsoukas, fost profesor de dogmatica al Facultatii de Teologie a Universitatii Aristotel din Tesalonic (Grecia), este una dintre personalitatile emblematice ale teologiei ortodoxe a secolului XX. Teologul grec are o gandire intemeiata pe duhul traditiei patristice, o gandire care a reinsufletit si in acelasi timp a mentinut in integralitate invatatura biblica, indepartand metafizica abstracta ce a patruns si in manualele mai noi de Teologie Dogmatica.
Nikos Matsoukas - repere biografice
Nikos Matsoukas s-a nascut in 1934 la Xanti, in 1934 la Xanthi, in Tracia greceasca. A absolvit Facultatea de Teologie din Tesalonic, unde in 1960 a si fost numit asistent universitar.
In 1962 primeste o bursa de studii a guvernului german si se inscrie la Universitatea din Heidelberg unde urmeaza cursuri de teologie biblica, sistematica si de filozofie.
In anul 1965 a obtinut titlul de doctor in teologie la Universitatea Aristotel din Tesalonic, iar din 1984 este profesor titular al catedrei de dogmatica in cadrul careia a desfasurat o activitate deosebit de prolifica si incununata in anul 1994 prin preluarea functiei de decan al Facultatii de Teologie.
Iesit la pensie din anul 2002, profesorul Matsoukas nu a parasit spatiul universitar, fiind in continuare de multe ori o prezenta activa, continuand sa scrie asiduu pentru cei pe care-i considera copiii sai, pentru studentii Facultatii de Teologie din Tesalonic si nu numai.
A trecut la cele vesnice in 2006.
Nikos Matsoukas - scrieri
Nikos Matsoukas a desfasurat o intensa activitate publicistica, a carei sursa de inspiratie a constituit-o traditia patristica, istoria si cultura ecumenicitatii elene, redescoperite intr-o maniera originala. Autor de proza si poezie, traducator in neogreaca a unor autori ca Blaise Pascal, Franz Kafka si Hermann Hesse, editorul, traducatorul si comentatorul unor opere teologice esentiale precum "Teologia Dogmatica si Simbolica” (4 vol.), "Geneza si substanta dogmei ortodoxe”, "Problema raului”, "Ratiune si mit in baza filozofiei antice grecesti”, "Protestantismul”, "Lumea, omul si cosmosul dupa Sfantul Maxim Marturisitorul”, "Ortodoxie si erezie dupa istoricii bisericesti ai secolelor IV-V”, "Istoria filozofiei (cu scurta introducere in filozofie), "Istoria filozofiei bizantine” (cu adaosul Scolasticismul Evului Mediu), "Miscarea Ecumenica-Istorie-Teologie”, "Miscarile zelotice ale orasului Thessalonic (1342-1349)”, etc.
In limba romana au fost traduse patru dintre lucrarile sale fundamentale: "Introducere in Gnoseologia Teologica” (trad. rom. Bucuresti, 1997), "Demonologia” (Teologia Dogmatica si Simbolica, vol. IV), "Istoria Filozofiei Bizantine” (trad. rom. Bucuresti, 2003), "Teologia Dogmatica si Simbolica”, vol. II, (2006).
Stilul teologic al prof. Matsoukas, se particularizeaza printr-o viziune integrala, unitara si in acelasi timp dinamica. Recursul la teologia patristica constituie constanta oricarei abordari a teologului grec. Parintii cel mai des citati sunt : Sfantul Grigore Teologul, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Grigore Palama etc. Nu lipsesc din abordarea sa nici recursul la fundamentarea biblica a discursului dogmatic, nici recursul la textele liturgice din demersul sau teologic.
Profesorul Matsoukas a fost unul dintre cei mai mari promotori ai gandirii teologice a Parintelui Dumitru Staniloae. Acesta a realizat o traducere din limba franceza in limba greaca a lucrarii "Dumnezeu este iubire" ("O Theos einai agapi” Salonic, 2000). In cuvantul introductiv prof. Matsoukas il considera pe Parintele Staniloae drept teologul care a produs o semnificativa reinsufletire a teologiei patristice in Ortodoxie, fiind autorul unei admirabile sinteze neopatristice.
Radu Alexandru
-
Aspecte fundamentale ale antropologiei ortodoxe
Publicat in : Dogma -
Traditie si traditii
Publicat in : Dogma -
Taina prefacerii Sfintelor Daruri
Publicat in : Dogmatica -
Adevar si comuniune - Adrian Lemeni
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.