Parintele Adrian Fageteanu

Parintele Adrian Fageteanu Mareste imaginea.

Parintele Adrian Fageteanu este unul dintre marii parinti duhovnici ai poporului roman si marturisitori ai dreptei credinte, in perioada comunista. Parintele Adrian s-a nascut in ziua de 16 noiembrie 1912, intr-o localitate de langa Cernauti, si a trecut la cele vesnice in ziua de 27 septembrie 2011, pe patul unui spital din Bucuresti.

Parintele Adrian Fageteanu

Parintele Adrian Fageteanu s-a nascut in ziua de 16 noiembrie 1912, in localitatea Deleni, nu departe de Cernauti. Tatal sau, preot in acea localitate, l-a botezat pe baiat cu numele de Alexandru. Dupa ce a terminat studiile primare in localitatea natala, iar mai apoi studiile medii, la Liceul "Aron Pumnul", din Cernauti, tanarul Alexandru se va inscrie la Facultatea de Drept, ale carei cursuri le va urma intre anii 1931-1937. Absolvind cu bine, el se va angaja ca avocat, mai intai la Falticeni, iar mai apoi, in Bacau.

Putin mai tarziu, intre anii 1943-1947, studentul Alexandru va studia si Teologie, la Suceava. In anul 1943, cand se inscrie la Facultatea de Teologie, avocatul Alexandru Fageteanu intra si in obstea Manastirii Putna, primind numele Adrian. Dupa ce a terminat studiile teologice, in anul 1947, parintele Adrian se va inscrie si la Facultatea de Filosofie, din Bucuresti.

Venind in Bucuresti, parintele va merge la Manastirea Antim, unde miscarea isihasta crestina "Rugul Aprins" era in plina manifestare. Cu aceasta ocazie, el se imprieteneste cu parintele Daniil Sandu Tudor, de la care primeste urmatorul cuvant: "Pentru a continua rezistenta impotriva conceptiei materialiste, nu-si mai au rostul metodele folosite de miscarea legionara pe plan organizatoric, iar singura posibilitate de a lupta impotriva conceptiilor materialiste este cea pe plan religios, iar in cadrul Bisericii, cea mai buna pregatire pentru o astfel de lupta se face in monahism."

Ca participant activ al adunarilor Rugului Aprins, el va merge la Manastirea Govora, vreme de o luna. Mai apoi, intre anii 1950-1956, parintele Adrian Fageteanu este arestat de securisti si aruncat in inchisorile comuniste (Jilava, Canal si Aiud), precum multi alti membri ai miscarii isihaste Rugul Aprins. Dupa eliberare, in anul 1956, parintele Adrian se va retrage la Manastirea Lainici, aflata in defileul Jiului.

In urma unor calatorii la Bucuresti, in mare parte pentru studii teologice, si a unor intalniri cu mari personalitati duhovnicesti ale vremii, parintele Adrian Fageteanu a fost arestat pentru a doua oara de catre comunisti, in ziua de 8 noiembrie 1958, fiind condamnat de Tribunalul Militar la 20 de ani de munca silnica, precum si la 10 ani de degradare civica. Parintele Adrian a fost arestat in timpul slujbei, fiind inca in biserica, si intemnitat la Suceava, Aiud si Jilava.

Din mila lui Dumnezeu, in anul 1964, odata cu eliberarea tuturor detinutilor politici din Romania, parintele Adrian a fost si el eliberat, dupa numai sase ani de prigoana. Dupa eliberare, prigonirile au continuat, insa sub o forma mai ascuns. Astfel, dupa un pelerinaj fortat pe la mai multe sfinte altare (parohia Turda, parohia bistriteana Piatra Fantanii, Manastirea Cheia, Manastirea Viforata), parintele Adrian s-a oprit la Manastirea Antim, alaturi de parintele Sofian Boghiu.

Parintele Adrian Fageteanu a fost un mare duhovnic al romanilor, nenumarati credinciosi afland mangaiere si vindecare in scaunul de spovedanie al parintelui. De la acesta au ramas si unele cuvinte, transmise ulterior prin viu grai. "Infranarea si puterea rugaciunii le sunt date tuturor oamenilor. Daca vrem sa ne infranam trupul de la cele necurate si daca vrem sa ne rugam, nu exista "nu pot". Oamenii Il cauta pe Dumnezeu numai la necaz, greutati si suferinte; ii sfatuiesc pe toti crestinii sa nu uite de rugaciune nici cand le sta bine. Si sa nu puna pe altii sa se roage pentru ei; sa se roage pentru ei insisi. Dumnezeu iti da mai mult decat meriti, ca sa te intoarca apoi catre El."

Pentru o perioada, parintele a slujit ca duhovnic si la Manastirea Surpatele. In anul 2003, la varsta de 91 de ani, parintele Adrian s-a retras la Schitul Locurele, de langa Manastirea Lainici. Parintele Adrian Fageteanu a adormit in Domnul in ziua de 27 septembrie 2011, la varsta de 98 de ani, pe patul unui spital din Bucuresti. Urmand marturiei parintelui Ioachim, staretul de la Manastirea Lainici, putem spune si noi: "A plecat dintre noi un mare stalp al Ortodoxiei."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 3972

Voteaza:

Parintele Adrian Fageteanu 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE