Parintele Adrian Fageteanu

Parintele Adrian Fageteanu Mareste imaginea.

Parintele Adrian Fageteanu a trecut la cele vesnice pe 27.09.2011, in spitalul ”Dr. Marius Nasta” din Bucuresti . Trupul neinsufletit al parintelui a fost inmormantat sambata, 01.10.2011, la ora 12.00, in cimitirul Manastirii Lainici. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

Parintele Adrian Fageteanu

Eram preot in Turda. Un mijloc eficient de misiune, mai ales pentru acele vremuri, era pelerinajul. In cadrul unui pelerinaj am ajuns la Manastirea Surpatele. Nu banuiam atunci ca Parintele Adrian, duhovnicul manastirii, are in spate o viata zbuciumata de marturisitor. Era bland si binevoitor, receptiv la necazurile oamenilor si dispus la a-i povatui pe cei tineri. Mai tarziu l-am intalnit la Manastirea Antim.

Abia acum, in vremuri de libertate, am ocazia sa aflu cate ceva din trecutul sau. Este impresionant, ca al multor altora, prin darzenia si statornicia in credinta ortodoxa. Generatiile noi, care n-au trait in comunism nu-si dau seama ce inseamna a-L marturisi pe Hristos in acele vremuri.

Parintele Adrian, cu numele civil Alexandru Fageteanu, s-a nascut la 16 noiembrie 1912 in Deleni, langa Cernauti. Tatal era preot. Studiile medii si le-a facut la vestitul liceu "Aron Pumnul" din Cernauti. Tot acolo va urma Facultatea de Drept intre anii 1931-1937. Va face si teologia intre anii 1943-1947, la Suceava. Stagiul in avocatura si l-a facut la Falticeni. A ocupat mai multe functii, precum, de exemplu, cea de comisar la Falticeni si Bacau.

A fost fascinat de miscarea legionara, ca multi intelectuali ai vremurilor lui, dar nu s-a inregimentat in aceasta. Alexandru Paleologu, care nici el n-a fost legionar, spune ca "existase, la legionari, totusi, asumarea unui risc, un refuz al mediocritatii si al unui anumit pragmatism de nivel inferior". Doar asa se poate explica legatura unor oameni deosebiti cu legionarismul care, cum stim, a avut grave derapaje. In anul 1943 s-a calugarit la Manastirea Putna.

S-a stabilit in Bucuresti prin 1947, inscriindu-se la Facultatea de Filozofie. Se apropie de Manastirea Antim si, implicit, de miscarea "Rugul Aprins". Il cunoaste pe Parintele Sandu Tudor care ii spune "ca pentru a continua impotriva conceptiei materialiste nu-si mai au rostul metodele folosite de miscarea legionara pe plan organizatoric, iar singura posibilitate de a lupta impotriva conceptiilor materialiste este cea pe plan religios, iar in cadrul Bisericii cea mai buna pregatire pentru o astfel de lupta se face in monahism." 

Parintele Adrian Fageteanu

In biblioteca Manastirii Antim ii va auzi conferentiind, dupa cum aflam din dosarul de ancheta, pe Sandu Tudor, mitropolitul Tit Simedrea, parintele Benedict Ghius, profesorul Alexandru Mironeseu si altii. Va participa si la o retragere duhovniceasca, organizata de Sandu Tudor la Govora, care va dura aproape o luna. Afla de la Parintele Sandu Tudor ca acesta are intentia de a intemeia un schit cu intelectuali preocupati de viata duhovniceasca. Intre 1950-1956 este inchis, iar dupa eliberare, se stabileste la Manastirea Lainici.

Aflam din dosarul anchetei ca "invinuitul Fageteanu Alexandru incepand din 1956 si-a continuat activitatea contrarevolutionara impreuna cu Teodorescu Alexandru zis Sandu Tudor, Mironescu Alexandru, Ghius Benedict si altii pe care ii cunoaste inca din anul 1947 si a luat parte la adunarile subversive ce s-au tinut la Mironescu Alexandru acasa, unde au purtat discutii dusmanoase, preconizand schimbarea formei de guvernamant R.P.R."

De fapt, aceste "adunari subversive" erau intrunirile miscarii "Rugului Aprins", cu preocupari in principal duhovnicesti. Sandu Tudor, mentorul miscarii, l-a indemnat la un moment dat sa se mute la Schitul Rarau, insa a ramas la Lainici. Prezenta in Bucuresti era insa destul de deasa. La interogatoriu a recunoscut, de exemplu, ca in aprilie 1957 a "plecat la Bucuresti la Institutul Teologic pentru a gasi materialul necesar intocmirii tezei de licenta. Aici s-a intalnit cu Plamadeala Leonida si Teodosie Cuciuc care erau la institut la studii. "

Intalnirile, precum se vede, le avea tot cu persoane "periculoase". O asemenea persoana era, de exemplu, si Ioan Stoianovici. Acestuia ii spune ca "din principiile legionare se pot armoniza cu crestinismul credinta in viata de apoi si ideile din legea muncii, precum si ajutorul reciproc. " Toate aceste prietenii vor fi capuri de acuzare pentru Parintele Adrian.

Tanarului Zamfiroiu Grigore, care avea cunostintele teologice necesare, i-a dat sfatul sa se preoteasca. Motivele pentru care l-a indemnat sa se preoteasca erau mai multe. Unul insa deranja rau stapanirea: "ca pe linia credintei, ca preot, sa combata materialismul. Zamfiroiu Grigore a fost de acord sa lupte impotriva comunismului..."

Si, in sfarsit, cea mai grava invinuire i-au adus-o martorii Ziberman Schloim, Struminger Leiba, Stanescu Dumitru... cum ca "a desfasurat activitate impotriva elementelor comuniste si progresiste..."

Pentru toate acestea, pe 8 noiembrie 1958, Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militara l-a condamnat pe Parintele Adrian Fageteanu "la 20 (douazeci) ani munca silnica si 10 (zece) ani degradare civica... Se dispune confiscarea totala a averii personale... "

Dumnezeu l-a tinut in viata si, in 1964 la amnistierea detinutilor politici, si-a reluat misiunea duhovniceasca. A trecut prin mai multe parohii, apoi pe la Manastirea Viforata si, in sfarsit, la Manastirea Antim. Aici l-am intalnit dupa Revolutie.

Era cautat de credinciosi. Mai ales de tinerii interesati de viata duhovniceasca. Pe deasupra, cu multa pasiune, se framanta sa ridice un asezamant in Eparhia Sloboziei si Calarasilor.

Acum, la venerabila-i varsta, Parintele Adrian s-a retras la Schitul "Locurele", apartinator Manastirii Lainici, asteptand plecarea la Stapanul pe Care L-a slujit intreaga viata. Poate ca l-a adus aici nostalgia dupa experienta duhovniceasca din anii tineretii.

+ I.P.S. Andrei Andreicut

27 Septembrie 2017

Vizualizari: 21715

Voteaza:

Parintele Adrian Fageteanu 5.00 / 5 din 2 voturi. 13 review utilizatori.

Comentarii (13)

 • Mihai GrigorePostat la 2011-09-30 12:32

  Dumnezeu sa-l ierte pe parintele Adrian si sa-l primeasca in Imparatia Sa altaturi de toti Sfintii lui Iisus Hristos. Amin!

 • ginel decea Postat la 2011-09-30 00:07

  Astazi am fost si eu,nevrednicul si pacatosul,de am vazut pentru prima oara pe Parintele Adrian ieromonahul,la Manastirea Antim.Am venit cu gandul sa trec pe la catafalcul sfintiei sale,sa ma rog,sa iau o binecuvantare,iar apoi sa plec(la treburile lumesti).Dar am simtit o atat de mare binecuvantare si fericire in preajma Parintelui,incat am uitat de toate grijile lumesti si nu mai imi venea sa mai ma despart de Parintele Adrian,asa incat am ramas si la Procesiune, si la Prohodire,pana cand Parintele a fost luat cu masina si dus spre Manastirea Lainici.Eu am auzit pentru prima oara de Parintele acum 7-8 ani,de la o cunostinta de-a mea,care s-au marturisit o vreme la sfintia sa.Apoi m-am informat de pe net despre sfintia sa,am vazut imagini video pe internet cu sfintia sa,si deja incepusem sa am convingerea ca Parintele este un sfant,chiar daca nu-l cunoscusem personal...eu asa simteam.Dar ce mi s-a intamplat astazi,cat am stat in preajma sfintiei sale, m-a rascolit total.UN OM CU ADEVARAT SFANT,care transmitea o pace si o mangaiere duhovniceasca pana la lacrimi!...si nu erau lacrimi de durere!...erau lacrimi de fericire pentru ca m-a invrednicit Dumnezeu si Maicuta Domnului sa am ocazia sa ma aflu in preajma unui OM SFANT,de care auzisem,dar pe care nu-l vazusem.Parintele este VIU in ceruri,cu sufletul,si tare mult vreau ca se roage si pentru mine pacatosul,sa faca Dumnezeu cu mine,dupa voia Sa cea sfanta,ca sa-mi dea iertare de pacate si mantuire,ca sa am ocazia (ca) si in viata de veci sa ma aflu in preajma sfantului Parinte ADRIAN,ieromonahul.AMIN!

 • Credincios Mihail Postat la 2011-09-28 23:39

  Bunul Dumnezeu sa-l ierte pentru tot ce a gresit ca un om pe pamant si sa-l odihneasca in sanurile Lui Avraam alaturi de toti Sfintii Parinti, Sfintii Ingeri si sa il bucure numai cu odihna sfanta si toate frumusetile Raiului Binecuvantat, Amin. A fost este si va ramane sufletul meu sau mai exact Doctorul sufletului meu.

 • Lucian MilcuPostat la 2011-09-28 19:43

  Ma rog ca ca Bunul Dumnezel sa-l primeasca pe Parintele Adrian in randul sfintilor poporului raman. Am avut cinstea ca prin mila lui Dumnezeu,la Manastirea Antim, sa-i fiu un fiu duhovnicesc al parintelui. Dansul pentru mine a insemnat cea mai mare treapta pe care mi-am sprijinit sufletul ca sa incep sa ma apropii de Dumnezeu. Bunul parinte Adrian, la taina spovedaniei era drept, dar sever si nu m-am dejnadajduit nici o data cu canoanele primite de la dansul, caci nu ma osandea bunul parinte ci eu ma osandeam cu pacatele mele. Oare o avea o semnificatie ca l-am cunoscut pe parintele Adrian la Manastirea Antin, iar dansul s-a mutat la Domnul de ziua Sfantului Antim? Dumezeu sa-l odihneasca

 • IULIAN VASILE IUGAPostat la 2011-09-28 18:29

  Doamne, odihneşte în pace, dimpreună cu Sfinţii Tăi, pe adormitul robul Tău, părintele Adrian Făgeţeanu! Amin!

 • cristina ginghinaPostat la 2011-09-28 17:06

  dumnezeu sa-l odihneasca in pace ,avea un dar anume de a te face sa-l asculti am fost la manastirea locurele si l-am cunoscut un om deosebit

 • Marioara MihelePostat la 2011-09-28 16:13

  Bunul Dumnezeu sa-l aseze in loc bine placut Lui . Dumnezeul sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-09-28 15:56

  Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca-n pace!

 • Alina DragomirPostat la 2011-09-28 14:16

  Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca-n pace!

 • gadan gadanPostat la 2011-09-28 12:09

  Dumnezeu stie cu adevarat cati marturisitori ai Lui sunt pe pamanturile Gradinii Maicii Domnului! Sa-i aseze pe toti de-a dreapta Sa, in Lumina!

 • ghita doruPostat la 2011-09-28 11:42

  ni se duc duhovnicii,s-a dus parintele papacioc, paraian,sa-i dea SANATATE PARINTELUI PARVU

 • magdalin doru Postat la 2011-09-28 11:18

  Am avut privilegiul sa-l cunosc pe Parintele Adrian cind era la la Locurele la Manastirea Lainici ! Un Mare duhovnic iubitor de Dumnezeu si de oameni cu oa mare putere de rugaciune ! Dumnezeu sa-l odihneasca!

 • nadia rusu Postat la 2011-09-28 09:40

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE