
Parintele Andrew Louth este un cunoscut teolog contemporan, preot slujitor in cadrul parohiei ortodoxe din Durham (dioceza Suroj), membru al Academiei Britanice si autor a numeroase carti si studii de teologie patristica. Pana in vara anului 2012 a fost profesor de Patristica si Studii Bizantine in cadrul Universitatii din Durham, Anglia.
Andrew Louth s-a nascut in Lincolnshire, in nordul-estul Angliei. A studiat Matematica si Teologia la Universitatile Cambridge si Edinburgh. Taza sa de licenta in Teologie a tratat teologia lui Karl Barth. Intre anii 1970 - 1985 a predat Patrologie in cadrul Colegiului Worcester, Oxford. In anul 1985 a devenit Lector, predand Istoria Bizantului la Colegiul Goldsmiths, Universitatea din Londra.
Incepand cu anul 1996, Parintele Andrew Louth a fost profesor de Patristica si Studii Bizantine in cadrul Universitatii din Durham. Totodata a sustinut cursuri post-universitare de istorie si teologie crestina ( un modul ce trata impactul Islamului asupra crestinismului bizantin si un curs de master in domeniul Artei crestine).
Interesele sale de cercetare vizeaza in majoritate istoria teologiei ortodoxe, in perioade mai tarzii decat se studiaza de regula in universitatile din Anglia: mai precis dupa secolul al V-lea, in perioada Imperiului Bizantin (pana la 1453), dar si mai tarzii, in special in perioada moderna (secolele XIX-XX) unde cercetarile sale au in vedere mai ales teologia ortodoxa de expresie rusa si romana. Interesul sau cu privire la aceste perioade nu este unul pur istoric, intrucat parintele Louth priveste dialogul cu autorii patristici din trecut drept un izvor pentru teologia contemporana. In Ortodoxie teologia nu este separata de rugaciune si spiritualitate: Dumnezeu pe care cautam sa-L intelegem este Dumnezeul inaintea caruia ne rugam.
Parintele Andree Louth este interesat indeosebi de ceea este definit, in termeni apuseni, ca "misticism". Din acest motiv cartile si studiile sale se apleaca in mare masura asupra unor Sfinti Parinti precum Sfantul Dionisie Areopagitul, Sfantul Maxim Marturisitorul si Sfantul Ioan Damaschin. Dintre acestea amintim: "Origineile traditiei mistice crestine: de la Platon la Dionisie (Areopagitul)", "Dezlegand taina: un eseu asupra naturii teologiei", "Intelepciunea Bisericii Bizantine: Evagrie Ponticul si Marturisitorul”, "Sfantul Ioan Damaschin: omilet si poet”, "Sfantul Maxim Marturisitorul”, "Sfantul Ioan Damaschin, traditie si originalitate in teologia bizantina”. O alta carte a parintelui Andrew Louth, aparuta in 2007, de data aceasta in domeniul Istorie Bisericii, este "Rasaritul grec si Apusul latin: Biserica 681-1071”.
Parintele este implicat in mai multe proiecte de cercetare dintre care principalul vizeaza studiul vietii si operei Sfantului Grigorie Palama. Alte proiecte de cercetare includ o incercare de a clarifica traditia "laica” sau "umanista” in teologia bizantina tarzie (de la Fotie la Visarion), si un studiu asupra dragostei ca virtute teologica in traditiile rasariteana si apuseana.
In anul 2003 Andrew Louth a fost hirotonit preot in cadrul Diocezei de Suroj a Bisericii Ortodoxe Ruse.
Parintele Andrew Louth este deasemenea editor al publicatiei "Sobornost" si editor, impreuna cu Profesor Gillian Clark din cadrul Universitatii Bristol, a seriilor "Oxford Early Christian Studies”.
In perioada 9 - 12 iulie 2012 in cadrul Universitatii din Durham s-a desfasurat o conferinta internationala menita sa marcheze retragerea de la catedra de Patristica si Studii Bizantine a parintelui Andrew Louth.
Radu Alexandru
-
Sfanta Nina; Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului
Publicat in : Calendar ortodox -
Ce au in comun Sfintii Parinti si reclamele ?
Publicat in : Editoriale -
Sfintii Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfintii Parinti despre starea din rai si iad, dupa judecata universala
Publicat in : Viata vesnica -
Sfintii Parinti - Despre Trup
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.