
Parintele Chiril Pavlov este un duhovnic rus contemporan, cu viata sfanta, ce se nevoieste in Manastirea Sfintei Treimi a Sfantului Serghie de Radonej. Parintele Arhimandrit Chiril a fost parintele duhovnicesc, atat al Patriarului Bisericii Ortodoxe Ruse Alexei II, cat si al patriarhilor precedenti, Alexei I si Pimen. Este insa duhovnicul si povatuitorul duhovnicesc a mii de ortodocsi rusi, monahi si mireni, apartinand tuturor paturilor sociale, care il considera un sfant al zilelor noastre.
Parintele Chiril, dupa numele de mirean Ivan Dmitrievich Pavlov s-a nascut in familia unor simpli tarani din Kasimov, Rusia. Pana la varsta de 12 ani a trait sub influenta fratelui sau mai mare care era ateu. Dupa ce a terminat studiile in cadrul colegiului politehnic a lucrat ca tehnician intr-un combinat metalurgic.
Parintele Chiril Pavlov a fost pe front timp de 6 ani, fiind inrolat in Armata Rosie. A participat la Marele Razboi Patriatic, lund parte la apararea Stalingradului in calitate de locotenent. A ajuns pana in Austria, participand la luptele de la Lacul Balaton.
Aflarea lui Dumnezeu avea sa se intample chiar in timpul unor astfel de zile sangeroase cand, aflandu-se pe front, a gasit in chip providential intre ruinele unei locuinte o Evanghelie. A luat-o, a deschis-o, a inceput sa citeasca. Gasirea Evangheliei in acest context a fost pentru el un semn din partea lui Dumnezeu. Intr-unul din interviurile sale, isi aminteste: "Cand am inceput sa citesc Evanghelia - ochii mei s-au deschis cu privire la tot ceea ce ma inconjoara, asupra tututor evenimentelor... am mers cu Evaghelia si nu mi-a mai fost teama. Niciodata. Asa a fost inspiratia! Dumenzeu se afla langa mine, iar eu nu ma mai temeam de nimic.... ”
In 1946 a fost demobilizat din armata si a ajuns la Moscova. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa intrebe la catedrala Yelokhov daca exista un institut teologic iar de aici a fost trimis la Seminarul Teologic nou infiinftat de la Manastirea Novodyevichiy. A ajuns aici in uniforma militara si a fost intampinat cu bucurie de parintele Serghie, pro-rectorul acestei institutii de invatatamant. Fostul cadru militar a devenit seminarist.
Terminand seminarul, s-a inscris la Academia Teologica din Moscova iar in 1953 a luat hotararea sa devina monah, refuzand faima si recompensele unei posibile cariere militare. A terminat Academia in 1954, insa nu cu numele Ivan Pavlov, ci ca "Ieromonahul Chiril”. A fost tuns in monahism pe 25 August 1954 in Lavra Sfintei Treimi a Sfantului Serghie de Radonej. Parintele Chiril traieste in aceasta lavra unde, prin voia si lucrarea Domnului, a devenit povatuitor duhovnicesc al intregii obsti.
Multi il identifica cu eroul de la Stalingrad, sergentul Iacov Pavlov. Oricum, parintele Chiril respinge asemenea afirmatii. In prezent, parintele Chiril, prefera sa nu vorbeasca despre trecutul sau militar. Celor care il abordeaza cu acest fel de intrebari le raspunde: "Acestea au ramas in cealalta viata”.
Desi nu este specific traditiei ortodoxe a vorbi despre minunile unuiparinte duhovnicesc in viata, in cazul parintelui Chiril "lumina nu a putut fi tinuta sub obroc”. Maicile de la Lavra Sfintei Treimi si cei apropiati parintelui dau marturie despre numeroase minuni savarsite prin rugaciunile si mijlocirile parintelui. Multi marturisesc despre faptul ca parintele Chiril a primit de la Dumnezeu darul vederii duhovnicesti, darul discernamantului si darul tamadurilor.
Din 1965 a devenit duhovnic la comunitatii monahale. De asemenea, a fost ridicat la treapta de Arhimandrit. Parintele Chiril a vietuit pentru un timp in Peredelkino, resedinta Patriarhului Rusiei Alexie (Alexei) II, caruia i-a fost duhovnic vreme de multi ani.
A primit Ordinul Bisericii Sfantului Serghie si Sfantului Vladimir. In Rusia au fost tiparite mai multe carti cu predici si invataturi duhovnicesti ale Parintelui Chiril dintre care amintim: "Timpul pocaintei", "Sa cautam mai intai Imparatia Cerurilor ", "Rugaciune catre Maica Domnului", "Predici".
Radu Alexandru
-
Simon Ushakov
Publicat in : Parinti -
Parintele Grigorie Krug
Publicat in : Parinti -
Parintele Antonie, Arhiepiscop de Mihailov si Golansk
Publicat in : Parinti -
Parintele Pavel Florenski
Publicat in : Parinti -
Parintele Ciprian Kern
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.