Parintele Ciprian Kern

Parintele Ciprian Kern Mareste imaginea.

Parintele Arhimandrit Ciprian Kern (1900-1960) a fost un cunoscut teolog ortodox, liturgist si profesor de Patristica la Institutul Ortodox Sfantul Serghie din Paris. Fiu al unui om de stiinta rus, s-a nascut in 1900 primind o educatie aleasa. Parasind Rusia dupa Revolutie a absolvit Facultatea de Teologie in Belgrad. A luat voturile monahale iar din 1927 a inceput sa predea la Seminarul din Bitolje.In 1928 Mitropolitul Antonie Khrapovitsky l-a hirotesit Arhimandrit numindu-l totodata conducator al Misiunii Rusesti de la Ierusalim.  In 1937 parintele Ciprian Kern s-a alaturat grupului de profesori de la Sfantul Serghie, mai intai ca profesor de Liturgica, iar apoi, din 1940, ca profesor de Patristica.

Arhimandritul Ciprian Kern a fost parintele duhovnicesc al lui Alexander Schmemann dar si un prieten apropiat al acestuia. Parintele Schmemann spunea despre el ca "pentru o intreaga generatie de studenti de la Sfantul Serghie a fost un prienten apropiat. Ne-a oferit mult, insa de o importanta speciala, eterna, vor ramane profundele sale prelegeri despre Liturgica, calea pe care ne-a condus catre intelegerea Euharistiei.” Fara indoiala, toate acestea aveau sa-si puna amprenta asupra activitatii ulterioare a parintelui Schmemann.

In ultimii ani ai vietii sale, parintele Ciprian a organizat si inspirat "Conferintele Liturgice de la Sfantul Serghie”, care au devenit foarte populare intre liturgistii crestini. S-a mutat la Domnul pe 11 februarie 1960, moartea sa fiind considerata o mare pierdere pentru Teologia Ortodoxa.

Lucrarile fundamentale ale parintelui Arhimandrit Ciprian Kern sunt: "Florile rugaciunii” (Eseuri in Teologie Liturgica - 1928), "Arhimandritul Antonie Kapoustine, Capul Misiunii Rusesti la Ierusalim” (1936), "Euharistia” (1947), "Antropologia Sfantului Grigorie Palama” (1950), "Slujirea Pastorala Ortodoxa” (1957).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1314

Voteaza:

Parintele Ciprian Kern 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE