Parintele Efrem de la Filoteu

Parintele Efrem de la Filoteu Mareste imaginea.

Parintele Arhimandrit Efrem de la Filoteu este cunoscut nu numai ca unul dintre marii duhovnici ai Sfantului Munte Athos, ci si ca un parinte misionar, care va face cunoscuta traditia atonita in America de Nord. Din 2005, parintele Efrem a intemeiat saptesprezece manastiri in Statele Unite ale Americii si Canada depinzand de Arhidieceza Ortodoxa Greaca a Americii si Canadei.

Parintele Efrem s-a nascut in 1927 in Volos, Grecia, avand numele de botez Ioan. Si-a petrecut copilaria in saracie, ajutandu-l pe tatal sau in activitatea sa, insa urmand intotdeuana exemplul mamei sale evlavioase. La varsta de 14 ani a inceput sa-si manifeste vocatia pentru viata monahala insa abia la varsta de 19 ani primeste binecuvantare din partea duhovnicului pentru a merge in Muntele Athos. Odata ajuns aici va fi ucenicul batranului Iosif Isihastul  care il va tunde in monahism noua luni mai tarziu, in 1948, cu numele Efrem. Sub ascultarea parintelui Iosif, a fost hirotonit diacon iar mai apoi preot. Dupa moartea lui Iosif Isihastul in 1959,  tot mai multi ucenici doritori  ai unei  vieti monahale autentice au inceput a se strange in jurul parintelui Efrem, el insusi devenit intre timp un cunoscut povatuitor duhovnicesc.

Parintele Efrem de la Filoteu

Pe masura ce comunitatea a crescut obseta s-a mutat in Provata unde exista o cladire mai incapatoare insa, in curand, si aceasta s-a dovedit prea mica. Apoi, in 1973 a fost rugat de catre Chinotita sa se mute cu obstea in Manastirea Filoteu, unde a devenit staret.

Datorita faptului ca parintele Efrem era recunoscut pentru discernamantul duhovnicesc, a fost de asemenea rugat sa trimita grupuri de ucenici pentru a repopula trei alte manastiri ale Sfantului Munte: Xiropotamu, Constamonitu, si Caracalu.

De asemenea a fost rugat sa trimita o obste de monahi la Marea Lavra, insa a refuzat. In cel de-al doilea volum al scrierilor sale, "Viata in Duh," parintele Emilianos, Stareul Manastirii Simonos Petras, descrie calugarul ca pe un apostol care trebuie sa fie pregatit, in orice moment, sa i se spuna:” Pleaca de aici si mergi acolo. Lasa asta si fa aceasta.” Parintele Efrem in mod cert indeplineste acest ideal, deoarece in 1979 a facut o vizita in Canada si Statele Unite ale Americii, unde si-a dat seama ca voia Domnului este ca el sa revina aici. Pana atunci va face calatorii anuale in America de Nord, cea mai mare parte a timpului petrecand-o  vizitinad comunitatile grecesti din diverse orase de pe continentul american. Fiii sai duhovnicesti numara acum cateva mii: mireni, calugari si preoti.

A continuat sa fie parintele duhovnicesc al manastirilor din Muntele Athos si al opt manastiri de maici din intrega Grecie. Nu a mai putut ramane staret al manastirii Filoteu din cauza sederilor indelungate in America de Nord, astfel incat in 1990 a numit un ucenic care sa-si asume aceasta responsabilitate. Parintele Efrem s-a stabilit la Manastiriea Sfantul Antonie cel Mare din Arizona.

Parintele Efrem Filotheitul a trecut la cele vesnice la varsta de 92 de ani.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

24 Iunie 2021

Vizualizari: 5063

Voteaza:

Parintele Efrem de la Filoteu 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mircea Suta Postat la 2011-01-22 00:43

    Dragii mei, Datorita rugaciunii acestor parinti cu viata Sfinta inca mai tine Dumnezeu lumea ! DOAMNE AJUTA ! Mircea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE