Parintele Ioan, un fotograf in lumea monahilor

Parintele Ioan, un fotograf in lumea monahilor

Parintele Ioan este un ieromonah de origine franceza, in prezent, ctitor si staret al Manastirii Sfanta Foy din Cevennes. Renumit fotograf international in tinerete, colaborator cu Salvador Dali si Marcel Marceau si prieten apropiat al artistilor Rudolf Noureiev si Jean-Louis Barrault, a luat hotararea de a se calugari, dupa ce a ascultat o cantare bisericeasca a unui monah aghiorit, in timpul realizarii unui reportaj in Muntele Athos. Acesta a fost pasul prin care avea sa lase in urma viata bazata pe cautarea unor placeri usoare precum banii si confortul, facut pentru "a-si da sens existentei”, cum aminteste parintele.

Parintele Ioan, dupa numele de mirean, Gerard Gascuel, s-a nascut in 1947, in Cevennes, Franta.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

La 20 de ani a mers la Paris pentru a studia arta fotografica in cadrul Scolii Louis Lumiere, apoi a devenit fotograf de presa pentru rubrica artistica, in diferite publicatii, si fotograf de publicitate.

Simultan a efectuat cercetari cu privire la metamorfozele portretului. A organizat numeroase expozitii personale la Paris, in muzee (Muzeul Fotografiei Chalons-sur-Saone), in cadrul unor festivaluri din strainatate (Japonia, Canada, Statele Unite).

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

 In 1983, in timpul realizarii unui reportaj in Grecia este uimit de viata monahilor.

"Aveam 33 de ani cand, un editor sef al unei reviste importante din Japonia, m-a trimis in Grecia sa realizez un reportaj despre viata monahilor athoniti”, isi aminteste parintele.

In cadrul unei manastiri i-a fost oferita posibilitatea de a vizita osuarul, locul in care sunt pastrate ramasitele pamantesti ale monahilor mutati la cele vesnice.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

”Am mers in cripta iar apoi viata mea avea sa se imparta in: "inainte” si "dupa”. Cand m-am intors, am intalnit un monah grec cu care am vorbit despre sensul vietii. Cunostintele sale de limba engleza erau foarte slabe...Dar, dintr-o data a inceput sa cante!”, afirma parintele Ioan.

Potrivit lui, acesta a fost momentul in care in inima sa a hotarat sa devina monah: "Am luat o decizie in cateva secunde. Intorcandu-ma in Franta, am trimis reportajul catre redactie, mi-am vandut proprietatile si am devenit un monah de rand la Muntele Athos.”

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Parintele Ioan a petrecut de asemenea multi ani in Lavra Sfantul Sava din Tara Sfanta, unde a vietuit sub indrumarea parintelui Serafim.

In 1993 a intemeiat Fratia Sfantul Martin, o asociatie a artistilor crestini, ce are aproximativ 700 de membri, iar in anul 1996 a ctitorit Schitul Sfanta Foy, ce depinde din punct de vedere canonic de Arhiepiscopia Ortodoxa Rusa a Europei Occidentale.

A fost hirotonit preot in 2006 la catedrala Sfantul Alexandre Nevsky, Strada Daru din Paris, de catre Arhiepiscopul Gavriil. Este redactor la o revista de Arta sacra ce este editata in 3000 de exemplare.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Desi a devenit monah, parintele Ioan nu a putut da uitarii arta fotografica. Fotografia a ramas in continuare pentru el mijlocul sau de expresie original. Legat de aceasta, parintele mentioneaza: "Fotografia, printr-o scriere de lumina, exprima ceea ce eu nu pot sa spun prin cuvinte. De exemplu, o ramura ninsa, un fruct, toamna, iarna, descriu mai bine realitatea decat un lung raspuns oferit intrebarii: Ce este adevarul?”.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Pentru parintele Ioan doua sunt sursele de inspiratie inepuizabile in arta fotografica: chipul uman si natura. Astfel, printre temele sale favorite se numara: portretele, florile, fructele, arborii, asezamintele, viata cotidiana a monahilor.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Deosebit de frumoase sunt fotografiile alb-negru ale parintelui Ioan realizate in Tara Sfanta, Muntele Athos, Rusia, China, Peru, India si Africa.

Multe din fotografiile parintelui Ioan au fost expuse in muzee din intreaga lume, insotite de texte meditative scurte. Putini oameni au insa aceasta dubla calitate, precum parintele Ioan, de a fi atat un fotograf in lumea monahilor, cat si un monah in lumea fotografilor.

Fotografiile sale par, la prima vedere, redundante. In realitate nu sunt astfel.

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

O cruce, fotografiata de 100 de ori in diferite momente ale anului, ale zilei, din acelasi unghi, nu reprezinta o repetitie ci, ceea ce noi am numi o realitate inefabila.

Parintele Ioan este si autor al mai multor carti: "Oameni de lumina”, "Pelerinaj la Muntele Athos”, "Insesizabila fraternitate”, "Gradina credintei”.

Radu Alexandru

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Parintele Ioan, un fotograf devenit monah la Muntele Athos

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 11512

Voteaza:

Parintele Ioan, un fotograf in lumea monahilor 4.64 / 5 din 11 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • ioan achiroaiePostat la 2011-06-09 20:26

    l-am citit si cu adevarat e un articol reusit

  • andres moniquePostat la 2011-06-04 10:59

    Tot ce pot sa spun este ca este foarte reusit articolul , felicitari.A reusit sa ma emotioneze .

  • Andreea Postat la 2011-06-02 20:00

    Ce persoana deosebita! Este Parintele Ioan..Foarte frumos articolul..

  • valer cosmaPostat la 2011-06-02 18:59

    ce putere divina a lucrat prin canatrea acelui calugar athonit, incat viata unui om ia o alta turnura? Azi se spun mii de predici si nu vine un suflet la Hristos. De ce ?

  • Lacramioara NechiforPostat la 2011-06-02 18:26

    Multumim pentru articol.E fain!

  • gabriel zahariaPostat la 2011-06-02 17:01

    Este un articol absolut deosebit ! Desi limbajul verbal al oamenilor, cuprins in limbile pamintului, este un mod de exprimare foarte cuprinzator pentru realitatea lumii si pentru comunicarea dintre semeni , totusi , in foarte multe situatii o imagine poate ,,vorbi" mult mai mult decit un om . Iar daca imaginea este realizata cu Hristos si intru Hristos atunci avem ocazia sa primim picuri de miere divina pe buze de nevoitor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact