Parintele Ioannis Romanides

Parintele Ioannis Romanides Mareste imaginea.

Parintele Ioannis Romanides se numara, alaturi de Christos Yannaras, Ioannis Zizioulas sau Panayotis Nellas, in randul celor mai cunoscuti teologi greci ai secolului XX. Desi este poate mai putin cunoscut credinciosilor ortodocsi din Romania, acest fapt nu il face mai putin important in privinta rolului sau in dezvoltarea teologiei ortodoxe din veacul trecut. 

Nascut la Pireu in Grecia, in data de 2 martie 1927, Ioannis Romanides a petrecut foarte putin timp in tara sa natala, parintii sai emigrand in cursul aceluiasi an in SUA. Desi a petrecut o mare parte din viata sa in Statele Unite ale Americii, parintele Romanides nu a considerat nici un moment ca originea sa trebuie trecuta sub tacere. Intrebat fiind la un moment dat de un ierarh american cu privire la nationalitatea sa, Romanides a raspuns: „Eu sunt roman“. Parintii sai erau originari din Arabessos, o localitate din Asia Mica, locul natal al Imparatului Mauriciu (582-602). De altfel, localnici turci ii denumisera pe grecii din zona respectiva de secole „romani“. Consecvent traditiei ortodoxe bizantine, Romanides a pastrat acest titlu toata viata sa si chiar a sustinut in cursul unei lucrari importanta pastrarii acestui apelativ de catre populatia greaca din zilele noastre.

A absolvit Colegiul Grec din Brookline, Massachusetts, Facultatea de Teologie a Universitatii Yale. A obtinut Doctoratul din partea Facultatii de Teologie a Universitatii Nationale Capodistria din Atena. A studiat in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii Harvard. A fost Profesor Emerit al Facultatii de Teologie din Tesalonic si profesor Asociat al Facultatii de Teolgie Sfantul Ioan Damaschin a Universitatii din Balamand, Liban din 1970. Pe langa acestea trebuie amintit ca a studiat la Seminarul Sfantul Vladimir din New York; la institutul Sfantul Serghie din Paris. A fost hirotonit preot in 1951 pastorind numeroase parohii din SUA.

Parintele Romanides a fost unul dintre primii absolventi ai prestigiosului Institut ortodox Holy Cross, unde a si indeplinit functia de profesor pentru o perioada de sapte ani (1958-1965), demisionand relativ repede pentru a ocupa un post universitar la Universitatea din Tesalonic. A obtinut Catedra de Dogmatica a Facultatii de Teologie a Universitatii din Tesalonic pe 12 iunie 1968 insa a fost indepartat din cauza acuzelor de activitate “comunista”. A activat insa ca profesor de dogmatica in cadrul acestei Facultati din 1970. In 1984 s-a retras din motive personale.

Parintele Ioannis Romanides si-a dedicat ultimii 17 ani de viata intalnirilor ecumenice si abordarii corecte a conceptului de romanitate. A scris numeroase studii, multe dintre ele fiind publicate postum. Teza sa de doctorat, cu tema “Pacatul stramosesc”, ce s-a dovedit un tratat revolutionar, a deschis noi drumuri in teologie. A scris de asemenea numeroase carti in domeniul istoriei bisericesti.

Activitatea si contributia sa la dezvoltarea teologiei au fost prezentate pe larg de catre Andrew Sopko in lucrarea de doctorat “Profetul Ortodoxiei Romane - Teologia lui Ioannis Romanides”, Canada 1998.

Parintele Ioannis Romanides a trecut la cele vesnice pe 1 noiembrie 2001, in Atena, la varsta de 74 de ani.

Despre acesta, parintele Gheorghios Metallinos afirma: „Parintele Romanides a adus inapoi in domeniul teologic academic priori­tatea metodei empirice patristice de a teologhisi, lasand deoparte me­toda intelectuala-scolastica-me­ta­­fizica; a conectat teologia acade­mica cu slavirea liturgica si traditia filocalica, demonstrand perihoreza mutuala a teologiei si spiritualitatii, precum si caracterul tera­peutic al teologiei dogmatice; a precizat si adoptat in metoda teologica lega­tu­ra interioara dintre dogma si istorie si, in consecinta, a fost capabil, cum au fost putini de altfel, sa observe alienarea si caderea teologiei in Ves­tul Europei, care au urmat inva­ziei si dominatiei francilor si a parti­ci­pat la analizarea totala a elenismului, in afa­ra pozitiilor ste­reotipe occi­den­ta­le, prin recupera­rea utili­za­rii exacte, a intelesului si aplicarii dinami­­ce a nu­melor istorice ale sale in cursul timpului, reali­zata printr-o do­cumentare impresionanta si pre­cisa“.

Parintele Romanides a avut un spirit de sinteza extraordinar si o capacitate rar intalnita de a sesiza profunzimile uimitoare a numeroase teme crestine.

Radu Alexandru

19 August 2014

Vizualizari: 595

Voteaza:

Parintele Ioannis Romanides 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE