Parintele Mina Dobzeu

Parintele Mina Dobzeu Mareste imaginea.

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu a trecut la cele vesnice pe 7 iunie 2018, la ora 14:55, in chilia sa de la manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" - Catedrala Episcopala din Husi. Slujba de inmormantare a Parintelui Arhimandrit Mina Dobzeu va fi oficiata sambata, 9 iunie 2018, ora 10.00, in Catedrala Episcopala din Husi.

Parintele Mina Dobzeu a fost unul dintre marii parinti ai zilelor noastre. Parintele Nicolae Steinhardt, botezat fiind de acesta, in data de 15 martie 1960, il va numi calduros "calugarul meu basarabean".

Parintele Mina Dobzeu - viata

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a nascut in data de 5 noiembrie 1921, in localitatea Grozesti, judetul Lapusna, in Basarabia. Inainte de a primi numele monahal Mina, el se numea Mihail. Familia in care s-a nascut acesta avea sapte copii, trei baieti si patru fete.

La numai 13 ani Mihail va intra ca ucenic in Manastirea Hancu, unde va si ramane pana in anul 1938. El va fi trimis insa la Manastirea Caldarusani, unda va sta numai doi ani. Aici el va invata sa sculpteze cele necesare bisericilor. In anul 1940, Mihail se intoarce acasa, insa locul este total schimbat de duhul sovietic.

Parintele Mina Dobzeu

Va intra in armata si va lupta pe fronturile din Timisoara si Ungaria. Dupa terminarea razboiului, Mihail Dobzeu va intra in Scoala de Cantareti Bisericesti din Constanta, unde va sta vreme de patru ani. Terminand scoala, va merge apoi la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, unde va mai petrece inca cinci ani. Dupa seminar, Facultatea de Teologie din Bucuresti il va mai gazdui inca patru ani.

Abia in anul 1946, Mihail va fi tuns in monahism, la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. Parintele Mina va lupta mult pentru apararea dreptei credinte si a educatiei religioase. Astfel, intre anii 1948-1949, isi va petrece aproape tot timpul in inchisoare, ca urmare a exprimarii dorintei de a nu se scoate religia din scoala.

Anul 1955 il va gasi pe Parintele Mina uns in Taina Preotiei. Vreme de cinci ani va sluji neincetat la Manastirea Nicula, apoi intr-o parohie din judetul Cluj.

Vrand sa continue studiile teologice, el a venit la Bucuresti. In doi ani insa, el va fi scos din scoala si din monahism, fiind condamnat la inchisoare pentru nerespectarea regulamentului de desfiintare a manastirilor (Decretului 410/1959). A intrat mai intai in inchisoarea din Galati, apoi in Jilava, in Gherla si in Delta, la Canal.

Jilava va ramane insa locul in care Parintele Mina Dobzeu se va fi intalnit cu toti oamenii mari ai vremii sale: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt si multi altii. In data de 15 martie 1960, Parintele Mina Dobzeu l-a botezat pe Parintele Nicolae Steinhardt.

Parintele Mina va iesi din inchisoare abia in anul 1964. Peste cinci ani va fi chemat sa slujeasca la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Husi (catedrala episcopala), al carei staret va si deveni peste ceva ani. Studiile oprite de comunisti in anul 1959, vor fi acum continuate.

Inchisoarea il va primi insa din nou, in anul 1988, insa numai pentru opt luni. De aceasta data, sentinta a venit ca urmare a unui numar de sapte scrisori scrise direct lui Nicolae Ceausescu, in care se straduia sa arate morala poporului roman si ateismul din regimul comunist.

Dupa anul 1989, Parintele Mina Dobzeu a ramas preot la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel, unde a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor. Parintele Mina Dobzeu a fost inconjurat de cartile sale, pe care le distribuia gratuit in tara, considerand ca aceasta este misiunea lui. Pana in prezent a publicat 12 titluri de carti, pentru tineri si pentru preoti.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

08 Iunie 2018

Vizualizari: 8055

Voteaza:

Parintele Mina Dobzeu 5.00 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Radu AlexandruPostat la 2018-06-08 08:45

    Dumnezeu sa-i daruiasca pace. Mi-au placut aceste cuvinte si doresc sa le postez: "Dumnezeu lucrează prin oameni şi ne zâmbeşte prin ei, chemându-ne la schimbarea chipului nostru după asemănarea chipului lor, după asemănarea chipului Lui. Frumuseţea unor astfel de oameni o ghiceşti dincolo de trăsăturile chipului, dincolo de graniţele epiteliale şi care definesc ceea ce vedem noi din om, este o frumuseţe lăuntrică, o frumuseţe ce pătrunde tot prin ochi, dar ia o altă cale decât aceea pe care o iau imaginile obişnuite, îţi pătrunde undeva în adâncul sufletului şi îţi trezeşte dorul, nostalgia de a fi şi tu aşa, te face să te gândeşti că aşa trebuie să fii şi tu, că aşa trebuie să fie orice om. Bătrâneţea unui astfel de chip degajă o voiciune, o anumită tinereţe şi copilărie, o simplitate care este departe de a fi naivă, care se dobândeşte prin grele şi aspre încercări, care îl arată pe om aşa cum l-a vrut Dumnezeu, adică nu împărţit în zeci sau sute de părţi, agăţat cu mii de cârlige de lucrurile neimportante ale lumii din afară şi uitând de singura legătură care îl vivifică şi îl înnoieşte, aceea a iubirii lui Dumnezeu şi a semenilor săi, ci având o unică năzuinţă: asemănarea cu Dumnezeu după virtute". (Silviu Anton Lupu)

  • ovidiu dulumanPostat la 2011-10-21 18:14

    Pr. Mina nu a fost duhovnicul lui Ceausescu asa cum stim noi de relatia ucenic-duhovnic,ci a facut duhovnicie cu el prin intermediul celor 7 scrisori pe care le-a trimis dictatorului direct pe adresa personala,in care combate cu argumente f. logice ateismul comunist.Scrisorile pot fi citite si in lucrarea "Trei strigari impotriva lui Antihrist",pt care a si fost intemnitat.

  • Saulea GinaPostat la 2011-02-22 21:08

    Parintele Mina este greu de contactat la manastirea episcopala Sf.Petru si Pavel . Vreau sa intreb daca,este adevarat ca parintele Mina,a fost si duhovnicul familiei Ceausescu?? Dumnezeu sa-l ocroteasca .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE