Parintele Mina Dobzeu

Parintele Mina Dobzeu

Parintele Mina Dobzeu a fost unul dintre marii parinti ai zilelor noastre. Parintele Nicolae Steinhardt, botezat fiind de acesta, in data de 15 martie 1960, il va numi calduros "calugarul meu basarabean".

Parintele Mina Dobzeu - viata

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a nascut in data de 5 noiembrie 1921, in localitatea Grozesti, judetul Lapusna, in Basarabia. Inainte de a primi numele monahal Mina, el se numea Mihail. Familia in care s-a nascut acesta avea sapte copii, trei baieti si patru fete.

La numai 13 ani Mihail va intra ca ucenic in Manastirea Hancu, unde va si ramane pana in anul 1938. El va fi trimis insa la Manastirea Caldarusani, unda va sta numai doi ani. Aici el va invata sa sculpteze cele necesare bisericilor. In anul 1940, Mihail se intoarce acasa, insa locul este total schimbat de duhul sovietic.

Parintele Mina Dobzeu

Va intra in armata si va lupta pe fronturile din Timisoara si Ungaria. Dupa terminarea razboiului, Mihail Dobzeu va intra in Scoala de Cantareti Bisericesti din Constanta, unde va sta vreme de patru ani. Terminand scoala, va merge apoi la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, unde va mai petrece inca cinci ani. Dupa seminar, Facultatea de Teologie din Bucuresti il va mai gazdui inca patru ani.

Abia in anul 1946, Mihail va fi tuns in monahism, la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. Parintele Mina va lupta mult pentru apararea dreptei credinte si a educatiei religioase. Astfel, intre anii 1948-1949, isi va petrece aproape tot timpul in inchisoare, ca urmare a exprimarii dorintei de a nu se scoate religia din scoala.

Anul 1955 il va gasi pe Parintele Mina uns in Taina Preotiei. Vreme de cinci ani va sluji neincetat la Manastirea Nicula, apoi intr-o parohie din judetul Cluj.

Vrand sa continue studiile teologice, el a venit la Bucuresti. In doi ani insa, el va fi scos din scoala si din monahism, fiind condamnat la inchisoare pentru nerespectarea regulamentului de desfiintare a manastirilor (Decretului 410/1959). A intrat mai intai in inchisoarea din Galati, apoi in Jilava, in Gherla si in Delta, la Canal.

Jilava va ramane insa locul in care Parintele Mina Dobzeu se va fi intalnit cu toti oamenii mari ai vremii sale: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt si multi altii. In data de 15 martie 1960, Parintele Mina Dobzeu l-a botezat pe Parintele Nicolae Steinhardt.

Parintele Mina va iesi din inchisoare abia in anul 1964. Peste cinci ani va fi chemat sa slujeasca la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Husi (catedrala episcopala), al carei staret va si deveni peste ceva ani. Studiile oprite de comunisti in anul 1959, vor fi acum continuate.

Inchisoarea il va primi insa din nou, in anul 1988, insa numai pentru opt luni. De aceasta data, sentinta a venit ca urmare a unui numar de sapte scrisori scrise direct lui Nicolae Ceausescu, in care se straduia sa arate morala poporului roman si ateismul din regimul comunist.

Dupa anul 1989, Parintele Mina Dobzeu a ramas preot la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel, unde a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor. Parintele Mina Dobzeu a fost inconjurat de cartile sale, pe care le distribuia gratuit in tara, considerand ca aceasta este misiunea lui. A publicat 12 titluri de carti, pentru tineri si pentru preoti.

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu a trecut la cele vesnice pe 7 iunie 2018, la ora 14:55, in chilia sa de la manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" - Catedrala Episcopala din Husi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

05 Noiembrie 2021

Vizualizari: 11065

Voteaza:

Parintele Mina Dobzeu 5.00 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Radu AlexandruPostat la 2018-06-08 08:45

    Dumnezeu sa-i daruiasca pace. Mi-au placut aceste cuvinte si doresc sa le postez: "Dumnezeu lucrează prin oameni şi ne zâmbeşte prin ei, chemându-ne la schimbarea chipului nostru după asemănarea chipului lor, după asemănarea chipului Lui. Frumuseţea unor astfel de oameni o ghiceşti dincolo de trăsăturile chipului, dincolo de graniţele epiteliale şi care definesc ceea ce vedem noi din om, este o frumuseţe lăuntrică, o frumuseţe ce pătrunde tot prin ochi, dar ia o altă cale decât aceea pe care o iau imaginile obişnuite, îţi pătrunde undeva în adâncul sufletului şi îţi trezeşte dorul, nostalgia de a fi şi tu aşa, te face să te gândeşti că aşa trebuie să fii şi tu, că aşa trebuie să fie orice om. Bătrâneţea unui astfel de chip degajă o voiciune, o anumită tinereţe şi copilărie, o simplitate care este departe de a fi naivă, care se dobândeşte prin grele şi aspre încercări, care îl arată pe om aşa cum l-a vrut Dumnezeu, adică nu împărţit în zeci sau sute de părţi, agăţat cu mii de cârlige de lucrurile neimportante ale lumii din afară şi uitând de singura legătură care îl vivifică şi îl înnoieşte, aceea a iubirii lui Dumnezeu şi a semenilor săi, ci având o unică năzuinţă: asemănarea cu Dumnezeu după virtute". (Silviu Anton Lupu)

  • ovidiu dulumanPostat la 2011-10-21 18:14

    Pr. Mina nu a fost duhovnicul lui Ceausescu asa cum stim noi de relatia ucenic-duhovnic,ci a facut duhovnicie cu el prin intermediul celor 7 scrisori pe care le-a trimis dictatorului direct pe adresa personala,in care combate cu argumente f. logice ateismul comunist.Scrisorile pot fi citite si in lucrarea "Trei strigari impotriva lui Antihrist",pt care a si fost intemnitat.

  • Saulea GinaPostat la 2011-02-22 21:08

    Parintele Mina este greu de contactat la manastirea episcopala Sf.Petru si Pavel . Vreau sa intreb daca,este adevarat ca parintele Mina,a fost si duhovnicul familiei Ceausescu?? Dumnezeu sa-l ocroteasca .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact