Parintele Nicodim Bujor

Parintele Nicodim Bujor Mareste imaginea.

Parintele Nicodim Bujor a fost unul dintre marii parinti duhovnici ai vremurilor noastre. Parintele s-a nascut in data de 5 mai 1915, in localitatea Piatra Neamt, si a trecut la cele vesnice in ziua de 30 ianuarie 2011, la Manastirea Cernica.

Potrivit marturiei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, "intr-o perioada grea pentru Biserica si pentru slujitorii ei, alaturi de initiatorii miscarii "Rugul aprins", Dumitru Staniloae, Benedict Ghius, Daniil Sandu Tudor, Alexandru Mironescu si altii, parintele Nicodim Bujor lupta pentru apararea credintei si a vietii crestine, amenintate de comunism."

Parintele Nicodim Bujor

Parintele Nicodim Bujor s-a nascut in data de 5 mai 1915, in orasul Piatra Neamt, cand Biserica Ortodoxa o praznuia pe Sfanta Mare Mucenita Irina.

Inca student fiind, in data de 8 septembrie 1942, cand Biserica praznuia Nasterea Maicii Domnului, tanarul a intrat pe poarta Manastirii Cernica. Aceasta hotararea a fost luata sub indrumarea duhovnicului sau, anume a parintelui Grigore Pisculescu (Gala Galaction), pe atunci profesor de Exegeza Biblica, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Parintele Gala Galaction, care slujea in acea vreme la Manastirea Radu Voda, din Bucuresti, este cel care l-a adus pe tanarul Bujor in Manastirea Cernica, prezentandu-l personal parintelui Melchisedec Dumitriu, secretarul de atunci al Patriarhului Nicodim Munteanu.

Vazandu-l mic de statura si slabut, neoprindu-si mirarea, parintele Melchisedec a spus: "Ce va face el in manastire?" Insa lucrurile aveau sa fie binecuvantate de Dumnezeu, care pe cele slabe le alege spre a le rusina pe cele tari ale lumii acesteia. Astfel, chiar in prima zi de sedere in manastire, tanarul a si fost calugarit, primind numele de Nicodim. Cu aceasta ocazie, parintele Gala Galaction a zis: "Bucura-te, manastire, ca frumoasa floare-ti vine!"

Parintele Nicodim Bujor - Manastirea Cernica

Primind haina monahala, parintele Nicodim a fost condus la chilia sa, una dintre camerele arhondaricului, dintre cele cu vederea spre cimitirul din spate. Ca prima ascultare monahala, parintele Nicodim a fost randuit sa predice si sa ii hraneasca pe cei saraci. Mai apoi, impreuna cu parintele Roman Stanciu (viitorul episcop-vicar Roman Ialomiteanul), el trebuia sa bata la usile tuturor chiliilor, spre a anunta inceperea slujbei de noapte.

Parintele Nicodim a fost hirotonit ierodiacon de catre Preasfintitul Eugen Laiu, staretul de atunci al Manastirii Antim, fost episcop-vicar la Cernauti. Mai apoi, vreme de 15 ani, parintele Nicodim a slujit in Sfantul Altar ca ierodiacon. El a fost hirotonit ieromonah de catre Preasfintitul Efrem Enacescu, mitropolitul de atunci al Basarabiei, iar mai apoi a fost cinstit cu rangul de protosinghel.

In anul 1955, cu multa bucurie si evlavie, parintele Nicodim Bujor a participat la canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cadrul slujbei de canonizare a sfantului, randuita si prin osteneala parintelui Nicodim, el a slujit ca ierodiacon.

Mai tarziu, parintele Nicodim Bujor va alcatui Acatistul Sfantului Calinic de la Cernica, acatist la care incepuse sa lucreze inca de cand aflase vestea viitoarei canonizari. Lucrand la acatist mai bine de un an de zile, parintele l-a pastrat pentru sine, neavand intentia sa il publice. La un moment dat insa, parintele staret, arhimandritul Atanasie Gladcovski, a cerut sa il auda, astfel el fiind citit pentru intaia oara in biserica manastirii.

Parintele Nicodim Bujor a adormit in Domnul in data de 30 ianuarie 2011, intr-o zi de duminica, la varsta de 95 de ani. In data de 1 februarie, el a fost inmormantat in cimitirul monahal de la Manastirea Cernica, la slujba participand un sobor insemnat de slujitori, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

La inmormantarea parintelui Nicodim, in cuvantul funebru, Preafericitul Parinte Patriarh a concentrat momentul in urmatoarele cuvinte: "Bland, pasnic si doritor de liniste, in manastire sau pe patul suferintei, parintele protosinghel Nicodim Bujor a fost un monah evlavios si rugator, smerit si ravnitor, asemenea parintilor din Pateric. Plecarea sa dintre noi inseamna o pierdere pentru obstea Manastirii Cernica, pentru familia sa, dar si pentru toti cei care l-au cunoscut si l-au pretuit."

Teodor Danalache

Parintele Nicodim Bujor - Manastirea Cernica

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 6258

Voteaza:

Parintele Nicodim Bujor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE