Parintele Serafim, sihastrul din insula Porquerolles

Parintele Serafim, sihastrul din insula Porquerolles Mareste imaginea.

Parintele Serafim Pyotte este un calugar ortodox care traieste in sihastrie, pe o mica insula din apropierea Frantei, in Marea Mediterana. Pentru rugaciunile si nevointele parintelui, Dumnezeu a binecuvantat ca pe insula sa fie intemeiata o manastire, si anume: Manastirea Sfanta Maria Egipteanca.

Parintele Serafim Pyotte - insula Porquerolles

In anul 1978, obstea monahala din Manastirea Simonos Petras, din Sfantul Munte Athos, numara intre vietuitorii ei si trei monahi de origine franceza, si anume: parintele Serafim Pyotte, parintele Elie Ragot si parintele Placide Deseille. Cei trei monahi francezi, la dorinta parintelui arhimandrit Emilian Simonopetritul, staretul de atunci al manastirii athonite, s-au intors in tara de origine, spre a intemeia metocuri ortodoxe (asezaminte monahale mai mici, dependente de Manastirea Simonos Petras).

Parintele Serafim din insula Porquerolles

Primind binecuvantarea mitropolitului Meletie, arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Grecesti, avand resedinta in la Paris, cei trei parinti au pornit la a intemeia asezamintele monahale dorite. Astfel, in toamna anului 1978, in ziua de 14 septembrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci, parintii Placide Deseille si Serafim Pyotte au infiintat Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, in regiunea Vercors.

Initial, cei doi parinti s-au asezat in localitatea "Saint Laurent en Royans", unde au dobandit o casuta parasita si un hambar. Deoarece monahii nu aveau nici cele mai mici resurse financiare, ei au trebuit sa munceasca asiduu, la inceput, de unii singuri. Unind doua dintre camarutele casei, parintii au amenajat un paraclis smerit, pentru savarsirea slujbelor. In numai zece ani, casa celor doi parinti nu mai putea sa cuprinda decat numai o mica parte din numarul monahilor si credinciosilor care se adunau la sfintele slujbe.

Parintii Placide si Elie Ragot, ajuns si el in Franta, au hotarat sa construiasca o biserica mare, cu mult mai incapatoare. Deoarece poporul rus trecea prin mari incercari in acea vreme, parintii au inceput sa se roage sustinut pentru pacea si izbavirea tuturor rusilor, inchinand biserica unui sfant rus, recent canonizat, Sfantului Siluan Athonitul.

Parintele Serafim din insula Porquerolles

Manastirea avea sa fie zidita numai din donatii, prin rugaciune si munca fizica. Planurile arhitecturale au fost realizate de parintele Gildas, unul dintre monahii manastirii, specialist in arhitectura bizantina; tot el va supraveghea indeaproape si toate lucrarile de zidire. In anul 1988 se pune piatra de temelie, incepandu-se ridicarea manastirii.

Zidaria si acoperisul au fost lucrate cu ajutorul unei inteprinderi locale, in vreme ce varuirea, vitraliile, tamplaria, sculptura in piatra si lemn, precum si restul de retusiri sunt rezultatul nevointelor calugarilor din manastire, iar mai ales ale parintelui Serafim. Biserica manastirii va fi sfintita in ziua de 20 mai 2000, de catre Inalt Preasfintitul Ieremia, mitropolitul ortodox grec din Franta.

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, cum avea sa fie numita, precum si Manastirea Solan, metocuri ale Manastirii Simonos Petras, au preluat fidel modelul athonit de vietuire: viata de obste, slujbe athonite, muzica bizantina. Pentru punerea in limba franceza a cantarilor bizantine grecesti a fost depus un efort considerabil, un mare merit in aceasta directie avandu-l parintele Serafim.

Parintele Serafim din insula Porquerolles

Parintele Serafim, dupa saizeci de ani de vietuire in obste, si-a dorit mult sa se retraga in liniste, spre o mai mare nevointa si adanca rugaciune. Astfel, in anul 1996, el isi va indrepta pasii spre o insula aspra, asemanatoare in relief cu Sfantul Munte Athos, nu departe de tarmul francez, in Marea Mediterana: insula Porquerolles.

Ajuns in insula Porquerolles, Dumnezeu a randuit ca parintele Serafim sa obtina o parte dintr-un fort parasit, construit candva pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si numit "Fortul Pocaintei (al Ispasirii)". Potrivit istoriei locului, in secolul al V-lea, in aceasta insula se nevoiau patru calugari carora, Sfantul Ioan Casian le-a adresat doua scrisori, ultimele de altfel.

Parintele Serafim din insula Porquerolles

Desi batran si incarcat de zile, dar si de daruri, la cei peste 70 de ani ai sai, parintele Serafim va munci asiduu in vederea amenajarii sumare a incaperilor parasite. In scurta vreme, in ruinele fortului se va naste o noua manastire, si anume Manastirea Sfanta Maria Egipteanca.

Teodor Danalache

Parintele Serafim din insula Porquerolles

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2411

Voteaza:

Parintele Serafim, sihastrul din insula Porquerolles 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE