Parintele Zinon Vlasovid

Parintele Zinon Vlasovid Mareste imaginea.

Mila Ta, Doamne, m-a scăpat de la moarte!

Acestea sunt cuvintele pe care le repeta deseori, în autobiografia sa, egumenul Zinon (Smolski Zinon Vlasovid, 1891-1975).

S-a născut în satul Yankovo din raionul Starodubski al regiunii Briansk. Toţi cei trei copii, care i se născuseră mamei sale înaintea lui, au murit imediat după naştere. Cineva a sfătuit-o să pună în mâna următorului copil nou-născut o carte duhovnicească. Aşa au făcut.

Când s-a născut Zinon, i-au pus imediat în mânuţe cartea de rugăciuni, şi el a supravieţuit, în pofida sănătăţii sale şubrede. Din copilărie toţi îl numeau „monah".

In anul 1912, Zinon a intrat în Mănăstirea Naşterii Născătoarei de Dumnezeu (posibil undeva lângă Kiev - nota autorului).In Primul Război Mondial, el a luptat pe frontul german. Intr-o zi, el a săpat o tranşee şi i-a venit un gând să iasă din ea. Abia ce s-a îndepărtat puţin, că un proiectil a căzut în tranşeea lui şi a explodat. "Mila Ta, Doamne, m-a scăpat de la moarte", scria în autobiografia sa egumenul Zinon. El s-a îmbolnăvit grav de câteva ori pe front de pneumonie, tifos, dar rămânea în viaţă ca prin minune. De câteva ori a fost încercuit de duşmani. După o bătălie grea a rămas printre puţinii soldaţi din regimentul lui care supra-vieţuiseră. Intr-o zi, în timpul războiului civil, fiind o foamete îngrozitoare, a fost cât pe ce să fie ucis de nişte canibali. „Mila Ta, Doamne, m-a scăpat de la moarte!", exclama părintele în amintirile sale.

Egumenul Zinon şi-a făcut o notiţă interesantă despre un bolnav care a zăcut pe pat timp de 16 ani. Pentru că suferindul îi mulţumea lui Dumnezeu pentru boală, Domnul i-a descoperit ziua sfârşitului său.

In anul 1920, Zinon Vlasovid a fost tuns în călugărie, în 1922 - hirotonit întru diacon, iar în anul 1930 - întru ieromonah.

Ieromonahul Zinon a slujit în parohiile din eparhiile Briansk, Cernigov şi Kiev.

In anul 1960 s-a pensionat şi a venit la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului Pecerska din Pskov, unde îndeplinea ascultarea de duhovnic. Primind schima cu numele de Nicolae, a decedat în anul 1975 şi a fost înmormântat în peşterile zidite de Dumnezeu.

Arhimandritul Tihon

Fiti desavarsiti, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Fiti desavarsiti"

.

01 Iulie 2015

Vizualizari: 784

Voteaza:

Parintele Zinon Vlasovid 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Parintele Zinon Vlasovid

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE