Canonul Sfantului Andrei Criteanul

Canonul Sfantului Andrei Criteanul

In Bisericile Ortodoxe, in primele 4 zile ale Postului Mare, se va oficia Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul a fost alcatuit de Sfantul Andrei, episcopul Cretei, in secolul al VIII-lea si cuprinde rugaciuni de pocainta pentru pacatele noastre. Daca in aceste patru zile, Canonul se citeste pe fragmente, in miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare se va citi integral.

Sfantul Andrei Criteanul (660-740), Episcop de Gortina (Creta), s-a nascut in Damasc, in jurul anului 660. La varsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine calugar la Biserica Sfantului Mormant. Este cunoscut ca unul dintre cei mai de seama creatori de canoane si imne de o frumusete duhovniceasca extraordinara, mai ales datorita atat formei, cat mai ales profunzimii gandirii.

Am gasit de cuviinta ca acum, in aceasta seara, cand se citeste Canonul cel Mare, sa zabovim putin asupra intelesurilor pe care aceste irmoase (cantari) le au, spre a ale arata, astfel, frumusetea si adanca teologie pe care o cuprind.
Canonul acesta este numit canon de pocainta pentru ca indeamna la pocainta in aceasta perioada a Postului Mare:

  "De unde voi incepe a plange faptele vietii mele celei ticaloase? Ce incepere voi pune Hristoase, acestei tanguiri de acum?"

Cantarea aceasta de plangere este specifica si altor canoane alcatuite de Sf. Andrei si ne amintesc expresii asemanatoare din Plangerile Proorocului Ieremia: "O, cine va da ochilor mei izvoare de lacrimi ca sa plang ziua si noaptea: ochii mei sfarsesc de plans, cele din launtrul meu ard ca vapaia; maruntaiele mele fierb si firea mea se varsa pe pamant".

Canonul este alcatuit din mai multe grupe de cantari si prima dintre ele, irmosul, este luata din cantarile lui Moise (Ies. XV). Acolo se aminteste cantarea inaltata de poporul evreu, plin de recunostinta lui Dumnezeu cand Acesta, in chip minunat, L-a "mantuit" de ostile lui Faraon, trecand Marea Rosie ca pe uscat.

Autorul canonului, Sfantul Andrei Criteanul, pune pe seama sa actiunea monologului, a plangerilor din canon, fara ca aceasta sa insemne o drama personala a autorului. Facator de canoane scrise in forma poetica, a fost, totusi, in tinerete iconoclast hotarat. Astfel, ca va fi avut si el ce sa planga ….

Dar "eul pacatos" care strabate calea acestei cantari este, in general, omul cazut in pacate si „aruncat" afara pentru "nebunia cea mai dinainte" a greselilor.

De aceea, sfantul indeamna:

"Vino, ticaloase suflete, impreuna cu trupul tau, de te marturiseste la Ziditorul tuturor,
Si indeparteaza-te de acum de „nebunia cea mai dinainte" si adu lui Dumnezeu lacrimi de pocainta".

Cu acest tropar catre „Ziditorul tuturor", poetul incepe a semana primilor oameni, asa cum ni-i infatiseaza cartea Facerii. Indemnurile "vino, marturiseste-te, indeparteaza-te, adu" sunt incercari de trezire a pocaintei, pentru a-ti curati sufletul de pacate. "Impreuna cu trupul tau" inseamna ca organul pacatului a fost trupul sau, altfel spus, prin pacat, sufletul s-a facut "trupesc". "Nebunia cea mai dinainte" arata caderea omului in pacat in randul celor necuvantatoare, de unde numai lacrimile de pocainta il mai pot ridica.

"Ravnind neascultarii lui Adam celui intai zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu si de imparatia cea pururi fiitoare si de desfatare, pentru pacatele mele."

Autorul se aseamana lui Adam care, "dezbracandu-se de Dumnezeu", a ramas "gol", lasandu-ne sa intelegem ca este vorba de dezbracarea de har. Sfantul Apostol Pavel insusi aseamana harul lui Dumnezeu cu o imbracaminte: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat."

Pierderea "hainei luminoase" - "da-mi mie haina luminoasa Cel ce te imbraci cu lumina" - inseamna despartirea de "Cel ce se imbraca cu lumina ca si cu o haina", de imparatia Sa si de "desfatare":

"Vai, ticaloase suflete! Pentru ce te-ai asemanat Evei dintai
Ca ai cazut rau si te-ai ranit amar;
Ca te-ai atins de pom
Si ai gustat cu indrazneala mancarea cea nechibzuita."

"Ticalos" va fi numit sufletul de-a lungul canonului in intelesul de biet, sarman, chinuit, si supus atator asemanari cu oamenii si faptelor lor pacatoase, ratacind pe atatea cai razlete, in timp ce calea pe care fusese chemat de Dumnezeu era atat de simpla si curata: "numai din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci."

Iarasi misterul acelui "pom oprit"! Limita aceasta pusa omului de Dumnezeu, pe care acesta a gandit si nazuieste sa o depaseasca fara de Dumnezeu. Insa oricine a incercat sa o faca, n-a fost decat un "biet suflet chinuit".

Aici, insa, sufletul este indemnat sa constientizeze, sa-si dea seama ca n-a facut decat sa se asemene Evei, careia i-a fost platita nechibzuinta cu "necazuri, dureri si slabiciune". Si, dupa cum Eva a fost inselata de pofta cea rea, socotind ca rodul pomului este bun de mancat si placut ochiului, tot asa si sufletul nostru se infrupta din "mancarea cea nepermisa", cea fara de lege, care este pacatul.

"In locul Evei trupesti, facutu-mi-s-a mie Eva intelegatoare gandul cel cu pofta trupeasca, aratandu-mi cele placute si gustand pururi din bautura cea amara".

Eva Vechiului Testament fusese "trupeasca", caci s-a supus poftei si a cazut prin mancare. Pacatosul este numit "Eva intelegatoare", caci pacatul a fost facut cu gandul, cu mintea.

Parintii Filocaliei numesc aceasta "lupta dinspre ganduri", careia ii spun trezvie sau pofta gandurilor, posibila chiar si atunci cand omul doarme, sufletul putand „sa vegheze" asupra gandurilor si sa nu le primeasca pe cele "de suflet pierzatoare".

Rolul si scopul Canonului cel Mare, asa cum spunea parintele Alexander Schmemann, este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa ne conduca spre pocainta; sa descopere pacatul nu prin definitii si insiruiri, ci printr-o adanca meditatie asupra maretei istorii biblice, care este, cu adevarat, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii.

Aceasta meditatie ne duce intr-o cultura duhovniceasca diferita, ne provoaca cu o viziune total diferita asupra omului, asupra vietii sale, asupra telurilor si motivatiilor sale.

Preasfintitului Ambrozie
Sursa: episcopiagiurgiului.ro

Pe aceeaşi temă

07 Martie 2022

Vizualizari: 15168

Voteaza:

Canonul Sfantului Andrei Criteanul 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact