Paza si sigilarea mormantului

Paza si sigilarea mormantului Mareste imaginea.

Paza si sigilarea mormantului

Sf. Evanghelist Matei ne informeaza ca sinedristii nu s-au multumit cu ceea ce se facuse. Ei constata cu surprindere ca Iisus are adepti chiar intre dansii. Ei afla ca poporul, vazand minunile care insotisera moartea lui Iisus, regreta cele intamplate si-s gata sa creada intr-Insul. Ei isi amintesc, in sfarist, ca Nazarineanul pe care-L rastignisera anuntase ca a treia zi va invia din morti.

Pentru toate acestea, ei cad pe ganduri, se intrunesc in graba si trimit o delegatie la Pilat, cerandu-i paza in jurul mormantului. Plictisit de cazul lui Iisus, care-l turburase atata, si ostil credintei in posibilitatea invierii unui mort, Pilat le raspunde ironic: "Aveti straja! Mergeti de intariti cum stiti". Multumiti de acest raspuns, delegatii sinsdriului iau deci cativa ostasi romani - cel putin patru - si merg de sigileaza mormantul, dupa ce se asigura, in fata strajerilor, ca Trupul lui Iisus se afla acolo.

Dupa o veche traditie, garda era comandata de centurionul Petronius si primise ordin sa pazeasca mormantul timp de trei zile si trei nopti. Pecetluirea facuta de iudei in fata lor trebuia sa garanteze ca mormantul se va pastra neatins. Comentatorii noteaza, pe buna dreptate, ca nici un rastignit n-a fost urmarit si dupa moarte cu atata furie si ca nici un mort n-a primit vreodata atata cinstire din partea adversarilor sai.

Fara sa-si dea seama, sinedristii indeplineau insa un act cu totul providential pentru credinta noastra: stabileau realitatea istorica a Mortii si a Invierii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Caci asa ne arata Sf. Matei, cand scrie: "Iar a doua zi, care este dupa Vineri, s-au adunat mai marii preotilor si fariseii la Pilat, zicand: Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul acela a zis, inca fiind in viata: Dupa trei zile Ma voi scula. Deci porunceste sa fie pazit mormantul pana a treia zi, ca nu cumva, venind ucenicii Lui noaptea, sa-L fure si sa spuna poporului ca s-a sculat din morti si sa fie astfel ratacirea de pe urma mai rea decat ceia dintai. Zis-a lor Pilat: Aveti straja, mergeti de intariti cum stiti. Iar ei mergand, au intarit mormantul cu straja si au pecetluit piatra" (Matei XXVII, 62-66).

Si Biserica ne invata ca Domnul, pe cand zacea cu Trupul in mormant, s-a coborat in iad cu sufletul, ca sa binevesteasea si acolo implinirea profetiilor mesianice si inceputul prabusirii puterii diavolului si a mortii (Ef. IV, 9; I Petru III, 18-20; Iv, 6).

Iar Sfintele si mantuitoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos se incheie cu invierea Sa din morti, dogma fundamentala a credintei crestine si temeiul nadejdii noastre in invierea mortilor (I Cor. XV, 1-34).

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 3861

Voteaza:

Paza si sigilarea mormantului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE