Cum ii indemnati pe incepatori sa posteasca in Postul Sfintelor Pasti?

Cum ii indemnati pe incepatori sa posteasca in Postul Sfintelor Pasti? Mareste imaginea.

- Există o opinie care susţine că postul trebuie să fie mai puţin sever pentru cel începător, adică să nu-l împovăreze pe acesta. Eu nu sunt de acord cu astfel de abordare. In ceea ce mă priveşte, primul meu post l-am respectat strict, conform canoanelor, fără vreo abatere oarecare. Bineînţeles, rânduiala postului, descrisă în Tipicon, este irealizabilă la ora actuală chiar şi pentru schimnici. Explicaţia este simplă: Tipiconul a fost scris în urmă cu câteva veacuri, pe vremea când oamenii erau mai sănătoşi fizic.

Marii nevoitori contemporani, cum sunt Sfântul Ignatie Briancianinov, părintele Nikon Vorobiov, nu recomandă creştinilor asemenea posturi aspre. Este de-ajuns să se respecte canonul curent, acceptat în unanimitate de către sinod, care vizează evitarea hranei de dulce, a bucatelor alese şi a lăcomiei. Astăzi, toţi avem sănătatea şubrezită, pentru că trăim timpuri când explodează în mod imprevizibil staţii atomice, mediul este poluat, hrana este otrăvită, iar acestea toate, bineînţeles, ne distrug sănătatea. Până şi Sfântul Ignatie menţiona că predecesorii au fost mult mai sănătoşi decât contemporanii săi. Este evident că pe vremea sfântului nu au exitat explozii ale staţiilor atomice, aidoma celei de la Cernobâl. Deci ce să mai vorbim de noi?

In primul volum al scrierilor sale, Sfântul Ignatie afirmă că a mânca o dată pe zi este cel mai uşor şi potrivit post. In timpurile noastre, acest lucru este irealizabil. Mai exact, a urma sfatul sfântului este dăunător şi neînţelept. Dacă omul contemporan îşi permite să respecte post aspru, înseamnă că are sănătate impecabilă, şi nu neapărat pentru că este un mare nevoitor.

Conform rânduielilor bisericeşti, în unele zile din post nu se consumă bucate gătite cu untdelemn. In cazul dat, respectarea canoanelor va fi adaptată la sănătatea fizică a fiecărei persoane. De pildă, pe cei bolnavi de inimă nu-i binecuvântez şi nu le recomand să excludă untdelemnul din hrană, cu excepţia unor zile deosebite cum sunt: prima zi a Postului Mare sau Vinerea Mare. A ţine post negru în aceste zile este riscant, după părerea mea.

Părintele Nikon Vorobiov spune că pentru a respecta postul şi alte nevoinţe trupeşti, după măsura părinţilor din vechime sau conform Tipiconului, omul are nevoie de un îndrumător duhovnicesc experimentat. Unde găsim astfel de îndrumători astăzi? Părintele Kiril Pavlov, arhimandrit al Lavrei Sfântului Serghie şi mare duhovnic al Rusiei, îi îndeamnă pe creştini să mănânce de mai multe ori pe zi în cantităţi mici, adică atât cât să nu se îmbuibe. El spune că îmbuibarea pântecelui este foarte dăunătoare. Omul care a mâncat mult nu se poate ruga, iar sensul postului este rugăciunea. Este bine să i se spună începătorului că postirea nu înseamnă înfometare. De asemenea i se va propune spre lectură literatură religioasă cu această tematică şi va fi prevenit în cazul exceselor.

I-aş recomanda novicelui să nu mănânce nimic de dulce în post şi să nu ceară preotului dezlegare, să zicem, la peşte. Va primi dezlegare numai dacă suferă de vreo boală care i se poate agrava. Astfel, Sfântul Teofan i-a expediat unui monah bolnav o scrisoare, prin care îl convingea să mănânce supă de găină în Postul Mare, la recomandarea medicului.

IEROMONAH SERGHIE RÎBKO

Fragment din cartea "CUM NE MÂNTUIM ÎN SECOLUL XXI", Editura Sophia

Cumpara cartea "CUM NE MÂNTUIM ÎN SECOLUL XXI"

 

Pe aceeaşi temă

11 Martie 2021

Vizualizari: 1844

Voteaza:

Cum ii indemnati pe incepatori sa posteasca in Postul Sfintelor Pasti? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE