Lumina Invierii lui Hristos

Lumina Invierii lui Hristos

Numai prin Taina Învierii Domnului se poate înțelege valoarea și rostul vieții noastre pe pământ, precum și responsabilitățile pe care le avem în această lume.

Celui care „crede” că moartea este finalul existenței noastre, îi va fi greu să simtă viața ca dar al lui Dumnezeu și să înțeleagă că sensul ei este să ne bucurăm, să ne îmbogățim în virtuți și să fim veșnic împreună cu Hristos Cel Înviat și Înălțat la cer.

Pentru acela care nu crede că Mântuitorul Iisus a înviat, se împlinesc cuvintele Sf. Apostol Pavel: „Dacă morţii nu înviază, să bem şi să mâncăm, căci mâine vom muri!” (I Corinteni 15, 32).

Din acest motiv, omul a ajuns să ia în derâdere viața și s-o batjocorească, uitând că învierea Domnului presupune de la sine nu doar învierea noastră, ci și Judecata universală, atunci când vom da socoteală pentru toate vorbele și faptele noastre.

Numai trăind împreună cu Hristos în această viaţă, avem nădejdea că vom fi împreună cu El şi în cealaltă viață.

Atunci când rostim „Hristos a înviat!”, mărturisim în același timp că viaţa e mai tare decât moartea, că binele e mai puternic decât răul, că dreptatea înfrânge nedreptatea, că bucuria alungă tristeţea, că adevărul descoperă minciuna şi lumina risipește întunericul.

Hristos a biruit moartea, să nu ne temem, pentru că moartea nu este punctul final cu care se încheie viața noastră.

De aceea cântăm, plini de bucurie: astăzi „prăznuim omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice” (Canonul Învierii, Cântarea a 7-a).

Doar frica de Dumnezeu este mântuitoare, și ea ar trebui să fie singura noastră „frică”, adică să ne păzim de tot ceea ce ne desparte de Dumnezeu: ispitele care vin din toate părțile și păcatele noastre.

A crede în Hristos Cel înviat înseamnă să fim „fii ai Luminii”, adică să trăim așa cum ne-a învățat însuși Hristos: în dragoste, adevăr și pace.

Cât timp trăim în ură unii față de alții, în minciună, în dispute de tot felul, fără a fi capabili nici măcar să ne chivernisim viața personală și cea de familie, rămânem doar la vorbirea despre învierea Domnului.

Învierea lui Hristos ne împărtășește multe învățături mântuitoare, iar prima dintre ele este să ne pocăim sincer și să nu mai păcătuim, adică să răstignim răutățile din noi, să înviem sufletește și „să umblăm întru înnoirea vieţii” (Romani 6, 4), altfel mai nimic nu se va schimba nici în lumea exterioară.

În acest sens, Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă părintește să umblăm cu „vrednicie” și după „chemarea” cu care am fost chemați, potrivit pregătirii și competenței noastre.
Indiferent de funcția pe care o avem, Apostolul Neamurilor ne sfătuiește să ne purtăm cu smerenie şi blândeţe, cu îndelungă-răbdare și îngăduință unii față de alţii, în iubire.

Doar în felul acesta, noi, ca oameni creați de Dumnezeu, putem păzi „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (cf. Efeseni 4, 1-3).

Adică, numai prin credință sinceră în Hristos și prin Duhul Iubirii lui Dumnezeu se poate împlini, ceea ce mulți au visat de-a lungul timpului: unitate în cugete, gânduri, vorbe și fapte.

Suntem în Săptămâna Patimilor și, în Vinerea Mare, vom fi chemați să urcăm împreună cu Hristos pe „Drumul Crucii”, până sus pe Golgota.

Câți dintre noi vom simți durerea pentru propriilor păcate, dar mai ales durerea lui Hristos, pe care L-am răstignit de nenumărate ori, precum și durerea aproapelui pe care l-am rănit din mândrie și răutate?

Hristos, prin jertfa Sa de bună voie, ne-a împăcat cu Dumnezeu Tatăl. Nevinovat fiind, Mântuitorul Iisus S-a răstignit pentru mântuirea neamului omenesc, a fost „străpuns” și „zdrobit” pentru păcatele şi fărădelegile noastre, şi prin rănile Lui noi toţi am fost vindecați (cf. Isaia 53, 5).

„Veniți de luați lumină!”, este chemarea Bisericii de a aprinde, în „candelele” sufletelor noastre, Lumina Învierii lui Hristos.

Asta înseamnă că, din moment ce am primit în inimi Lumina Iubirii lui Dumnezeu, trebuie să veghem neîncetat ca ea să nu se stingă.

Hristos a înviat!

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2021

Vizualizari: 2107

Voteaza:

Lumina Invierii lui Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact