Postul de la Paşti pana la Rusalii

Postul de la Paşti pana la Rusalii Mareste imaginea.

Saptamana care urmeaza praznicului Invierii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Saptamana Luminata. In cadrul acestei saptamani avem trecuta in calendar, pentru zilele de miercuri si vineri, mentiunea "Harti". Deci in aceste zile cu harti avem dezlegare la carne, oua si branza. Sfintii Parinti au randuit acest lucru pentru a prelungi bucuria adusa de praznicul Sfintelor Pasti.

In trecut, dezlegarea era data nu doar pentru zilele de miercuri si vineri din Saptamna Luminata, ci pentru toata perioada de la Pasti pana la Rusalii. Acest lucru este mentionat in Pravila de la Govora, din anul 1640.

Din cauza decaderii vietii religioase, s-a stabilit ca dezlegarea pentru mancarea de dulce sa fie restransa doar pentru Sapamana Luminata, iar pentru celelalte zile de miercuri si vineri de la Pasti pana la Rusalii sa avem dezlegare la untdelemn, vin si peste pentru mireni, iar pentru monahi doar la untdelemn si vin.

"Iar in miercurile si vinerile din toata Cincizecimea se dezleaga pentru monahi la untdelemn si vin, iar pentru mireni si la peste; iar in Miercurea Injumatatirii Praznicului si in cea a Odovaniei Pastilor se dezleaga la peste si pentru monahi" ("Tipiconul", Suceava, 2002, p. 46).

In concluzie, aceste dezlegari la mancarurile de dulce, ca si oprirea ingenuncherilor, arata bucuria praznicului care se rasfrange asupra credinciosilor nu doar in viata duhovniceasca, ci si trupeasca.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

30 Aprilie 2020

Vizualizari: 2112

Voteaza:

Postul de la Paşti pana la Rusalii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE