Invierea Domnului 2012: Hristos - Stapanul si Mantuitorul

Invierea Domnului 2012: Hristos - Stapanul si Mantuitorul

Invierea Domnului 2012: Hristos - Stapanul si Mantuitorul

† TIMOTEI
Prin harul lui Dumnezeu,
Episcop al Spaniei si Portugaliei
Cuvant pastoral la Invierea Domnului 2012: Hristos - Stapanul si Mantuitorul

Catre tot clerul si poporul dreptslavitor din
Episcopia Spaniei si Portugaliei
Har, mila si pace de la Hristos Domnul nostru,
iar de la noi parintesti binecuvantari!

„Dumnezeul parintilor nostri a inviat pe Iisus (…) pe Acesta, Dumnezeu, prin dreapta Sa, L-a inaltat Stapanitor si Mantuitor, ca sa dea lui Israel pocainta si iertarea pacatelor” (Faptele Apostolilor 5, 30-31).

Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,
Iubiti credinciosi,
Hristos a Inviat!

Dumnezeu ne-a invrednicit sa ajungem si ziua de azi, zi de mare sarbatoare pentru intreaga crestinatate. Am inviat si noi o data cu Hristos si bucuria aceasta a innoirii noastre spirituale ne hraneste sufletele si ne determina sa-I multumim Dumnezeului nostru pentru dragostea ce ne-o poarta.

Acum stim ca Dumnezeu, atat de mult „a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”. Credinta noastra, cu siguranta, capata un nou suflu in aceste zile de sarbatoare, pentru ca Duhul Sfant o face vie si lucratoare in noi, acum mai mult decat oricand.



Ceea ce Hristos fagaduise ucenicilor Sai – „Nu va voi lasa orfani” si iarasi: „Eu voi ruga pe Tatal si alt Mangaietor va va da voua, ca sa fie cu voi in veac. Duhul Adevarului, pe Care lumea nu poate sa-L primeasca, pentru ca nu-L vede, nici nu-L cunoaste; voi Il cunoasteti, ca ramane la voi si in voi va fi” – astazi se implineste din nou. Fagaduinta o vedem si o simtim, Duhul Sfant, in lucrarea Sa, ni-L aduce aminte pe Hristos si ne invata toate cele despre El, in special faptul ca El este intaiul om care a invins pacatul si moartea, ca El, Hristos Domnul nostru, a devenit Stapanitor si Mantuitor si ca prin El avem viata vesnica.

Lucrarea de mantuire a fiecarui om a savarsit-o, asadar, o data pentru totdeauna, Hristos, stapanind peste moarte: prin moarte si inviere si este ceea ce in termeni teologici numim mantuirea obiectiva. De aceea Il numim pe Hristos Stapan si Mantuitor, pentru ca El „are toata puterea in cer si pe pamant”. Diavolul, pacatul, suferinta, sau moartea, nu mai au nicio putere asupra Lui.

Ca si madulare ale Trupului lui Hristos, toate acestea ar trebui sa nu mai aiba nicio putere nici asupra noastra. Biruinta lui Hristos trebuie sa devina si biruinta noastra. Aceasta, insa, doar in masura in care dorim și luptam pentru ea. Aici apare cel de-al doilea aspect al mantuirii, pe care in teologie il numim mantuirea subiectiva, ceea ce inseamna ca se refera la mantuirea fiecaruia in parte, la mantuirea mea ca persoana, si a ta, si a lui, si care se realizeaza, bineinteles, tot prin Hristos, dar intr-un mod unic, personal, aparte.

Paradoxal este faptul ca ne mantuim impreuna, dar si separat; impreuna cu totii, pentru ca suntem oameni si pentru ca avem in comun firea umana, pe care Hristos a mantuit-o deja, dar in acelasi timp si separat, pentru ca suntem chemati, fiecare in parte, sa lucram la mantuirea noastra, intr-un mod destul de asemanator uneori, dar cel mai adesea destul de diferit de mantuirea fratilor nostri.

Iubitii mei fii sufletesti,
Hristos este, fara indoiala, invierea si mantuirea noastra. Prin cuvintele Sale adresate lui Nicodim, unul dintre fruntasii iudeilor, Hristos: Stapanul vietii si Mantuitorul nostru, ne descopera ca nu Isi propune sa ne judece, ci sa ne mantuiasca: „Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca prin El lumea”. Cat de bun si milostiv este Dumnezeu cu noi toti! Chiar daca adesea noi suntem nemultumitori si rai, El alege, totusi, nu sa ne pedepseasca sau sa ne judece in vreun fel, ci sa ne mantuiasca, indreptandu-ne. Hristos vine la tot omul cazut, pentru ca sa-l ridice si sa-i daruiasca pocainta si iertarea pacatelor si astfel, prin El, omul sa se mantuiasca.

Cum trebuie, insa, sa intelegem cuvantul lui Dumnezeu, care ne spune ca Hristos a venit in lume ca sa ne dea noua pocainta si iertarea pacatelor? Desigur, gandindu-ne in primul rand la faptul ca pocainta si iertarea pacatelor sunt acte fundamentale, ce se lucreaza permanent in sufletul omului care isi doreste mantuirea cu Hristos. Mai apoi, ar trebui sa constientizam faptul ca doar celui pocait si care iubeste i se iarta pacatele si ca, in definitiv, iertarea o primim de la Dumnezeu, in masura in care si noi suntem dispusi sa iertam celor ce ne gresesc noua.

Cate ceva din toate aceastea le stim din experienta noastra de crestini, dar de cele mai multe ori ne raportam la pocainta doar ca la o lucrare duhovniceasca ce ne solicita interesul numai pentru o perioada de timp, dupa care, multumiti fiind, revenim la cele de dinainte. Uitam foarte usor ca pocainta trebuie sa devina o stare a noastra permanenta, ca ea nu este si nu trebuie sa fie altceva decat firescul nostru de zi cu zi. Sfantul Isaac Sirul avea sa ne spuna: „Aceasta viata v-a fost data pentru pocainta. N-o risipiti in cautari zadarnice”. Asadar, viata noastra, de la inceputurile ei constiente pana la mormant, ni se propune sa o petrecem in pocainta: „lui Hristos-Dumnezeu sa o dam”, asa cum suntem indemnati in ecteniile de la Sfanta Liturghie.

A face pocainta inseamna a privi cu incredere catre cer, a te lepada de tine insuti si de cele ale pamantului si a-ti dori sa te locuiasca Hristos, caci doar cel ce-si va da sufletul pentru Hristos, acela si-l va mantui. Sfantul Ioan Scararul, dascalul pocaintei, ne spune si el, in cuvinte alese, ca doar: „Cel ce a imbracat plansul fericit si plin de har ca pe o haina de nunta a cunoscut rasul duhovnicesc al sufletului”. Cu totii ne dorim rasul duhovnicesc al sufletelor noastre, adica fericirea dupa care tanjim neincetat, pentru aceasta, insa, este nevoie de lucrarea pocaintei si plansul pentru pacatele noastre nenumarate.

Suntem, de asemenea, constienti si de o alta tendinta a omului, aceea de a crede ca iertarea pacatelor trebuie sa o ceara de la Dumnezeu doar in anumite perioade randuite ale anului bisericesc, dar prea putin realizeaza (tot omul), ca este mereu plin de pacate si ca mereu trebuie sa ceara si iertarea lor.

Psalmistul David marturiseste: „Faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea”, „Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma, ca spre Tine a nadajduit sufletul meu”, „Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele”, „Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu”. Cat de minunata este pocainta proorocului David! Si o vedem astfel tocmai pentru ca simtim ca intoarcerea si tanjirea sa catre Dumnezeu este dorita si traita mereu si sincer. Rugaciunea lui, ca de altfel a multora dintre parintii nostri duhovnicesti, ne este de folos si noua, tuturor, ca pilda pentru indreptare.

Fara indoiala, apropierea de Dumnezeu scoate la iveala multimea pacatelor noastre. In Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul gasim indemnul: „Intoarce-te, pocaieste-te, descopera cele ascunse, spune lui Dumnezeu Celui ce stie toate: «Tu stii cele ascunse ale mele, Mantuitorul meu!» si canta ca David: «Miluieste-ma dupa mila Ta» (Ps. 50, 1)”. Iar Sfantul Teodor Studitul ne invata: „Marturisirea lucreaza adevarata nastere duhovniceasca, prin ea se face adevarata supunere, prin ea ne asiguram o cale fara griji, dulceata rugaciunii, progresul, urcusul neincetat si, in cele din urma indumnezeirea”.

Iata doar cateva indemnuri pe calea pocaintei, cale pe care a venit s-o lumineze Mantuitorul nostru Iisus Hristos. El nu ne-a lasat in intunericul necunostintei si al pacatelor noastre, ci, ca un parinte iubitor, a venit sa patimeasca impreuna cu noi si a facut-o pana la capat: a biruit pentru noi. Sfantul Ioan Gura de Aur zice: „Pocainta este o tocmeala intre om si Dumnezeu; omul da pacatul si Dumnezeu da iertarea”. De aceea, sa nu uitam ca El, Stapanul si Mantuitorul nostru, este vistierul tuturor bunatatilor pe care le ravneste sufletul omului si ca Hristos abia asteapta sa ni le ofere in dar, prin lucrarea Mangaietorului, a Duhului Sfant, ori de cate ori le cerem si ne apropiem de El, cu credinta si dragoste. Sfantul Apostol Pavel avea sa o spuna si el in epistola sa catre evrei: „Avand Arhiereu mare, care a strabatut cerurile, pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, sa tinem cu tarie marturisirea ca nu avem Arhiereu care sa nu poata suferi cu noi in slabiciunile noastre (…) sa ne apropiem, deci, cu incredere de tronul harului, ca sa luam mila si sa aflam har, spre ajutor la timp potrivit”.

Iubitii mei fii sufletesti,
Invierea Domnului nostru Iisus Hristos ne-a prilejuit si anul acesta inaltarea la cele ceresti. Am primit harul mantuitor si datator de viata vesnica si am trecut impreuna cu El de pe pamant la cer, ne-am bucurat cu totii de lumina Sa si pentru aceasta Ii multumim.


„Ingropati fiind impreuna cu El prin botez, cu El ati si inviat prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce l-a inviat pe El din morti”.

Va urez din tot sufletul ca aceasta lumina a Invierii lui Hristos, pe care ati primit-o astazi, sa va mangaie sufletele mereu si sa va aduca multa bucurie, voua si celor dragi ai vostri!

Hristos a Inviat!
Al vostru catre Hristos-Domnul rugator,
† Episcopul Timotei
Madrid, Sfintele Pasti 2012

.
Pe aceeaşi temă

12 Aprilie 2012

Vizualizari: 2022

Voteaza:

Invierea Domnului 2012: Hristos - Stapanul si Mantuitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact