Pastorala de Craciun 2013 - PS Mihail

Pastorala de Craciun 2013 - PS Mihail

 † M I H A I L CU HARUL LUI DUMNEZEU EPISCOP AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A AUSTRALIEI SI NOII ZEELANDE

Prea-cucernicilor preoti si tuturor bine-credinciosilor crestini din eparhia Noastra, Har, pace, sanatate si intru toate bunavoire, cu prilejul Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei, iar de la Noi arhieresti si parintesti binecuvantari.

"Dar pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele ca ea sa nasca si a nascut pe Fiul sau, Cel Unul Nascut si L-au infasat si L-au culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei" (Lc. 2, 6-7).

Iubiti frati si surori in Domnul,

Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos aduce in fiecare an, multa bucurie in sufletele noastre, ale crestinilor. Este bucuria comuniunii pentru ca Pruncul Iisus aduna in jurul Lui cerul si pamantul, care Ii aduc lauda si preamarire.

La Pestera din Betleem ingerii Ii canta: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire "(Lc. 2,14); magii calauziti de steaua luminoasa care „a stat deasupra unde era Pruncul", au venit si ei si I s-au inchinat.

Astfel intrega creatie participa la momentul unic din istoria mantuirii, Nasterea Domnului Hristos, prevestita lumii de profetul Isaia, care spunea: „ Prunc S-a nascut noua, un Fiu S-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui Inger de mare sfat, Dumnezeu tare, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie" (Isaia 9,5).

In acest sens vorbeste si Sfantul Apostol Pavel, zicand; „dupa ce Dumnezeu odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, in zilele acestea mai de pe urma ne-a grait noua prin Fiul, pe Care L-a pus mostenitor a toate si prin Care si Care a facut si veacurile" (Evrei 1, 1-2).

Bucuria sarbatorii este mare deoarece se revarsa in lume iubirea si binecuvantarea lui Dumnezeu. Sfantul Ioan Evanghelistul spunea: "Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Unicul Sau Fiu L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aibe viata vesnica." (In 3, 16).

Din iubire de oameni, Hristos Domnul aduce lumina poporului "care locuia in intuneric..., iar celor ce erau in latura si in umbra mortii, lumina le-a stralucit" (Isaia 9,1).

S-a desertat de slava dumnezeiasca ca sa ne invete pe noi sa fim ascultatori voii lui Dumnezeu Tatal si totodata ne-a vindecat de neascultare, pentru ca Fiul Cel de-o-fiinta cu Tatal, Cel vesnic si nemuritor, se face Om, ca sa ne faca pe noi partasi la vesnicia lui Dumnezeu. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel scria filipenilor: „S-a desertat pe Sine, chip de rob luand" (Filip. 2,7), dar Parintele Dumitru Staniloae, spunea ca in acelasi timp: „Fiul ramane tot Ipostas tainic si in aceeasi relatie eterna, de Nascut din Tatal".

Iubiti credinciosi si credincioase,
Darul lui Dumnezeu pentru lume este unicul Sau Fiu, Domnul Iisus Hristos care S-a facut Om „ pentru noi si pentru a noastra mantuire".

Lumea reprezentata de Magii cei intelepti, atunci cand L-au aflat pe Prunc impreuna cu Sfanta Familie, I-au daruit aur, smirna si tamai; iar pastorii cei simpli Ii aduc dragostea si martirisirea lor.

Noi il aflam pe Pruncul Hristos in Biserica unde se vesteste Evanghelia Sa. Il intalnim insa, in chip tainic si in sufletele noastre, in sufletele semenilor nostri care asteapta sa gaseasca pe chipul nostru bucuria, lumina si pacea, primite de la Hristos. Și mai asteapta ajutorul nostru atunci cand sunt in nevoi si in incercari.
Il intalnim pe Hristos in familia crestina care pastraza si implineste poruncile lui Dumnezeu, urmand invatatura Domnului Hristos.

La acesta sarbatoare a familiei, se cuvine sa aratam cu ingrijorare, ca familia contemporana este astazi in pericol. In timp ce societatea a devenit tot mai indiferenta, indepartandu-se de Dumnezeu, de principiile vietii morale care aduc echilibru si pace intre oameni, celula de baza a societatii, familia, incepe sa isi piarda caracterul ei sfant si duhovnicesc. Tot mai mult, in zilele noastre, familia este incercata, lovita si ranita din temelii prin necredinta, indiferenta, egoism si prin multe caderi pacatoase. Sfantul Apostol Pavel scria corintenilor: "Nu stiti oare ca nedreptii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: nici desfranatii, nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii, nici furii, nici lacomii, nici betivii, nici batjocoritorii, nici rapitorii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu" (I Cor. 6,9-10).

Pentru Biserica Ortodoxa, Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, familia crestina alcatita din unirea barbatului cu femeia, are de urmat calea catre indumnezeire si preaslavire a lui Dumnezeu pentru darurile revarsate asuprea ei, dar si nasterea de prunci. Sfantul Pavel scriind efesenilor despre unirea barbatului cu femeia, prin Taina Nuntii, spune: „Taina aceasta mare este, in Hristos si in Biserica". (Ef. 5,32).

Modul nou de viata al familiei crestine, lipsa imbisericirii la Sfanta Liturghie duminicala, nerespectarea principiilor morale, problemele economice, schimbarile rapide din societate, lipsa iubirii adevarate, au slabit caracterul tainic al familiei crestine, numita de catre Sfantul Ioan Gura de Aur: „Biserica cea mica".

Egoismul, individualismul si neintelegerile dintre soti, duc adeseori la neincredere, la intreruperea legaturilor si a comuniunii, iar apoi la divort. Știm cu totii cat de mult sufera copii care nu mai au linistea si caldura, pacea si dragostea, ocrotirea si ajutorul celor doi parinti.Crescuti fara ajutorul si siguranta familiei, acestia vor ramane stigmatizati pentru toata viata.

Dar problema esentiala a familiei crestine contemporane, consta in lipsa unei orientari spre orizonturi cu perspective mantuitoare, lipsindu-i adeseori marturisirea credintei mantuitoare si calea spre Imparatia lui Dumnezeu.

In orice situatie s-ar afla, fiecare persoana este chemata astazi prin glasul Bisericii, crestini sau cei care traiesc in lume, sa inteleaga chemarea ingerilor din noaptea sfanta care i-a mobilizat pe pastori si i-a calauzit pe magi, sa inteleaga fiecare sensul vietii crestine pe care au pasit apostolii si toti cei care si-au daruit viata lui Hristos. Sfintii au facut loc de gazduire lui Hristos in inima lor, nu au fost indiferenti precum au fost cei care au refuzat sa gazduiasca Sfanta Familie, care in cele din urma si-a gasit adapost in Pestera, unde „L-au culcat in iesle" pe Pruncul Hristos „pentru ca nu mai era loc de gazduire pentru ei". Primindu-L pe Hristos in sufletele noastre nu ne vom asemana cu acestia, ci ne vom bucura impreuna, de ziua cea sfanta a Nasterii lui Hristos.

Acum este timpul sa ne apropiem de Dumnezeu, sa ne intoarcem de la rautatile noastre pe calea cel plina de lumina dumnezeiasca, de binecuvantare si de mangaiere, pe care Hristos Domnul o deschide lumii intregi.

Fiecare biserica se face astazi pestera a Betleemului, fiecare credincios care se pocaieste de pacatele sale, daca se spoveste si primeste pe Hristos Euharistic din Sfantul Potir, face inima lui o pestera a Betleemului.

Dreptmaritori crestini,
Anul 2013 pe care il incheiem peste putine zile, a fost declarat in Biserica noastra „Anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena" pentru ca s-au implinit 1700 de ani de libertate acordata crestinilor de catre Sfantul Imparat Constantin (313 d.Hr.). Prin acest act au incetat persecutiile impotriva crestinilor, care au putut sa se roage fara sa mai fie acuzati pe nedrept si omorati. Au putut sa se organizeze in libertate si demnitate. De acest dar al libertatii ne bucuram si astazi, fapt care ne face si mai mult responsabili in fata lui Dumnezeu.

In timp de libertate, dobandit cu multe jertfe ale ostasilor, eroilor si martirilor neamului nostru romanesc, in semn de recunostinta si de multumire adusa lui Dumnezeu pentru toate darurile revarsate asupra poporului nostru romanesc, se construieste la Bucuresti, Catedrala Mantuirii Neamului, cu hramurile „Inaltarea Domnului" si „Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei".
Prin purtarea de grija si permanenta supraveghere a Intaistatatorului Bisericii noastre, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, noua catedrala patriarhala se construieste cu multa jertfa si multa cheltuiala. Pentru aceasta facem apel catre toti credinciosii Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande sa daruiasca fiecare dupa putere, pentru a ajuta si noi, prin donatii in bani, la construirea acestei catedrale, pentru ca sa ne asemanam cu cei ce aduc daruri Pruncului Hristos.

Anul in care intram, 2014, este declarat de Biserica Ortodoxa Romana "Anul Omagial Euharistic al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii". Prin aprofundarea invataturii referitoare la aceste doua Sfinte Taine ale Bisericii, vom invata mai mult sa ne pastram credinta, traditiile si limba noastra stramoseasca, chiar daca traim in aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu, in Australia si Noua Zeelanda.

Vom invata mai mult sa pretuim neamul romanesc din care facem parte, pentru ca este un popor jertfelnic si binecredincios; vom invata sa pretuim familia din care facem parte si sa transmitem copiilor nostri valorile crestine si intregul tezaur spiritual pe care le-am mostenit de la inaintasi, pentru a ne bucura cu totii impreuna si pentru a pastra legatura neintrerupta cu cei de acasa.

In aceste zile de sarbatoare, cu prilejul Nasterii Domnului, Anului Nou - 2014 si Bobotezei, va transmit alese urari de sanatate, bucurie si binecuvantare de la Domnul, cu spor in tot lucrul cel bun si bine placut Lui.

Cu pretuire sfanta, cu pace si mai multa intelegere, dragoste frateasca si innoire dehovniceasca.

La multi ani!
Al vostru catre Domnul rugator,

† M I H A I L

Episcopul Romanilor Ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda

Pe aceeaşi temă

24 Decembrie 2013

Vizualizari: 1278

Voteaza:

Pastorala de Craciun 2013 - PS Mihail 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact