Preotii ortodocsi romani nu sunt privilegiati

In articolul Preotii, scutiti din ratiuni electorale, aparut in cotidianul Jurnalul National din ziua de 12 februarie 2010, sub semnatura domnului Daniel Ionascu, se afirma ca « preotii.nu platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale si au prin aceasta lege reglementari speciale ». Pentru corecta informare a opinei publice precizam urmatoarele:

In timpul regimului comunist din Romania, prin decretul 718/ 1956, toate cultele religioase din tara noastra au fost excluse din sistemul public de pensii si obligate sa-si infiinteze propriile Case de pensii si ajutoare.

Dupa anul 1990, prin Legea nr. 52/ 1993 privind integrarea sistemului de asigurari sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Romane in sistemul asigurarilor sociale de stat, patrimoniul Casei de pensii si ajutoare a Patriarhiei Romane a fost preluat de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Exemplul Bisericii Ortodoxe Romane a fost apoi urmat de unele culte religioase recunoscute din Romania (Biserica Armeana, Biserica Greco-Catolica, Cultul mozaic si Cultul musulman), altele avand si in prezent sisteme proprii de pensii.

In concluzie, din anul 1993 clericii ortodocsi romani isi platesc contributiile la bugetul asigurarilor sociale de stat ca toate celelalte categorii socio-profesionale din Romania, integrate in sistemul public de pensii si nu beneficiaza de privilegii sau un regim special, asa cum in mod tendentios si nedocumentat lasa sa se inteleaga autorul articolului.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

.

13 Februarie 2010

Vizualizari: 390

Voteaza:

Preotii ortodocsi romani nu sunt privilegiati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE