Pelerinaj in Etiopia

Pelerinaj in Etiopia Mareste imaginea.

BOBOTEAZA IN ETIOPIA

Ziua 1: Duminica 19 ian : spre Addis Abeba

Intalnire la Aeroportul Otopeni duminica la ora 16:30, zbor Austrian Airlines la ora 18:35 / 19:20 la Viena. Escala 3h30min, zbor la 22:50 / 07:10 la Addis Abeba (durata 6h20min)

Ziua 2: Luni 20 ian: Addis Abeba , TIMKET FESTIVAL, Boboteaza etiopiana

Dimineata la ora 07:10 ajungem in Addis Abeba. BINE ATI VENIT IN ETIOPIA!

Addis Ababa (“Floare Noua”, 2355 m altitudine)

Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a treia capitala din lume ca altitudine ( dupa La Paz – Bolivia si Quito – Ecuator). Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a temperaturilor de zi de 230C si 80C noaptea. Temperaturile medii ale lunii ianuarie sunt de 240 C ziua si 60 C noaptea, cu sanse foarte reduse de precipitatii ( lunile cele mai ploioase sunt iulie – septembrie, cand temperatura scade la 210 C ziua / 100C noaptea).

Addis Abeba este la fel de cosmopolita ca oricare dintre marile metropole ale lumii, arhitectura sa fiind foarte variata. Cladiri inalte de birouri, vile elegante, bungalouri funcţionale, hoteluri moderne, sali de conferinte şi teatre – stralucind in marmura si aluminiu, stau alaturi de de case tradiţionale cu gard de nuiele, inconjurate de vite, oi, capre si pui, stuate pe strazi pline de praf, neasfaltate. Addis Abeba pur şi simplu a crescut intr-un mod natural, organic, aspectul sau actual reflectand acesta evolutie nestructurata.

Transfer la hotel 4*. In cursul diminetii, participam la Festivalul Timket / Boboteaza etiopiana, un festival plin de culoare, in Addis Abeba. Apoi vizitam, in functie de timp:
Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclusiv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi.

Catedrala Sf Treime, o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala dedicate Sfintei Treimi vom vedea carti sfinte apartinand familiilor imperiale, statui grecesti, vitralii cu scene din vechiul si Noul Testament si cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei.
Pranz, cina si cazare la Addis Ababa.

Ziua 3: Marti 21 ian: catre Debre Markos (2446 m)

De astazi incepem periplul etiopian, in perioada de praznic imparatesc (Boboteaza, Timket Festival): ne indreptam spre nord, pe parcurs vom observa comunitatile crestine in sarbatoare.

Vizitam Manastirea Debre Libanos din sec al 13 lea , cea mai mare manastire din tara. A fost ctitorita de catre Abuna Tekle Haymanot, un sfânt care s-a nevoit stand intr un picior timp de 7 ani intr-o pestera, la Debre Libanos. Si astazi, daca un crestin doreste sa isi “mortifice trupul”, participa la Sfanta Liturghie stand intr-un picior!

Masa de pranz. Pe drum vom avea sansa sa intalnim unul dintre cele mai endemice (specifice zonei) mamifere din Etiopia : babuinul Gelada, sau babuinul (maimuta) cu inima insangerata.

Apoi vom merge prin Cheile Nilului Albastru, care sunt comparabile ca dimensiune cu Marele Canion american. Vom ajunge seara la Debre Markos.

Nilul Albastru izvoraste din Lacul Tana din Etiopia, la o altitudine de 2150 m peste nivelul marii. Se varsa in Nilul Alb, ca afluent al Nilului. Debre Markos (Sf. Marcu) este o localitate la 2446 m altitudine, pe culmile defileului Nilului Albastru. Este bine cunoscut ca locul in care, in aprilie 1941, o mica armata de doar 300 de soldati etiopieni si aliati au infrant armata de 1400 italieni, eveniment marcant in caderea ocupatiei italiene.

Masa de pranz. Pe drum vom avea sansa sa intalnim unul dintre cele mai endemice (specifice zonei) mamifere din Etiopia : babuinul Gelada, sau babuinul (maimuta) cu inima insangerata.

Apoi vom merge prin Cheile Nilului Albastru, care sunt comparabile ca dimensiune cu Marele Canion american. Vom ajunge seara la Debre Markos.

Nilul Albastru izvoraste din Lacul Tana din Etiopia, la o altitudine de 2150 m peste nivelul marii. Se varsa in Nilul Alb, ca afluent al Nilului. Debre Markos (Sf. Marcu) este o localitate la 2446 m altitudine, pe culmile defileului Nilului Albastru. Este bine cunoscut ca locul in care, in aprilie 1941, o mica armata de doar 300 de soldati etiopieni si aliati au infrant armata de 1400 italieni, eveniment marcant in caderea ocupatiei italiene.

Ziua 4: Miercuri 22 ian : Bahir Dar (1800 m)

Dupa micul dejun, dimineata plecam spre Bahir Dar (250 km), un oraş de pe malul lacului Tana, sursa Nilului Albastru si cel mai mare lac din Etiopia (3.600 km). După prânz, mergem la 32 km sud de Bahir Dar pentru a vizita celebra Cascada a Nilului Albastru, botezata de localnici cu numele Tis Isat (Fum De Foc). Apoi vom reveni la Bahir Dar şi ne vom plimba,admirand pasarile din jurul Lacului Tana. Cazare la Bahir Dar, hotel 3*.

Ziua 5: Joi 23 ian: Lacul Tana, Insula Bahir Dar, Manastirile Gorgora-Gondar

După micul dejun de la hotel traversam cu barca Lacul Tana, cel mai mare lac etiopian si unul dintre cele mai mari lacuri situate la mare altitudine din lume. Incepe o zi remarcabila, in care ne vom plimba cu barca vizitand manastirile de pe insulele lacului Tana.

Lacul Tana are 37 de insule dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos (in aceasta manastire pot intra doar barbati).

Mai intai vizitam Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa” pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in stilul Castelului Gondar, drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.

Continuăm drumul spre Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata.

Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam doua: Kidane Mihret si Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.

Patrundem in partea de sud a lacului în formă de inimă, pe insula cu Manastirea Kebran Gabriel, care cuprinde o mare şi importanta biserica dedicata Sf.Arh. Gavariil.

Clădirea construită in stilul Gondar este rotunda, cu doisprezece stalpi de piatra rosie Danqaz, legati prin arcuri. Frescele si icoanele pe panza ale acestei bieserici sunte renumite. Biserica este faimoasa mai ales datorita manuscriselor sale – unele foarte vechi si de mare valoare ( o reproducere a unui asemenea manuscris a fost preluata intr-un album UNESCO). Izolarea insulei a ajutat la salvarea acestor comori crestine, aceasta manastire fiind considerata loc sigur pentru manuscrisele trimise aici de catre alte biserici, aflate in calea lui Ahmed Gragn, conducatorul musulman din sec 16 care a pornit un adevarat jihad / razboi impotriva Imperiului Crestin Etiopian. Femeilor nu le e permis sa intre in manastirea Kibran Gabriel.

Pe coasta de este a Lacului Tana vizitam Tana Cherkos. Tradiţia ne spune că Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria s-a odihnit sub un zid în timpul calatoriei spre Egipt a Sfintei Familii, ramnand aici trei luni şi zece zile. Calugarii susţin că detin un colier al Sf Maria, pe care aceasta l-a lasat cand a plecat. Se spune, de asemenea, ca cesta a fost un loc sacru al evreilor. Menelik I şi nobilii evrei, după ce au plecat de la regele Solomon, au adus Chivotul Legii la aceasta manastire si au construit un templu decorat cu oase intregi şi pietre preţioase. Şase sute de ani mai târziu, Chivotul Legii a fost dus la Axum.
Parasim vaporul, cina, apoi mergem la Gondar (3 ore), cazare hotel.
Ziua 6: Vineri 24 ian : Gondar (2133 m, UNESCO)

Dupa micul dejun, tur de oras Gondar.

Gondar – in sec 17 si al 18-lea capitala Etiopiei. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu. Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situata la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor.

Turul include:
”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab.

Baia lui Fasiladas (Palatul Baii). Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”.

Debre Birhan Silassie, cea mai frumoasa biserica a Gondarului. “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când au musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit. Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos.

La ora 15 prezentare la aeroport, zbor spre Axum la ora 16:20. Se ajunge la ora 17:00, Cina si cazare la Axum.

Ziua 7: Sambata 25 ian: Axum (2131 m, UNESCO)

Axum (UNESCO) este vechea capitala a Etiopiei şi leagăn al civilizaţiei etiopiene. Axum este renumit si datorita obeliscurilor sale mai vechi de 2000 de ani, unele masurand până la 33 m inaltime, precum si datorita obiectivelor sale unice: baia şi palatul reginei din Saba, mormintul imparatului Kaleb si ale altor împarati, muzeul arheologic, care este în general evaluat ca fiind cel mai bun din Etiopia, biserica Sf. Maria din Sion, unde se afla Chivotul Legii. Legenda spune că fiul Reginei din Saba şi al Regelui Solomon din Israel, regele Menelik a adus Chivotul Legii din Israel in Axum.

In această zi vizitam Muzeul Arheologic din Axum, Catedrala Sf. Maria din Sion – care este considerata a fi ultimul loc de pastrare al Chivotului Legii original.

Dupa amiaza vizitam la celebrul “camp al obeliscului” (din sec 4 AD, sit inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO), cu ruinele palatului si mormantul regelui Kaleb şi al Regelui Gebre Meskel şi reşedinţa legendarei Regine din Saba (9 lea î.Hr.).

Cazare la Axum, hotel 3*.

Ziua 8: Duminica 26 ian: Axum- Mekele (2254 m)

După micul dejun vom pleca spre Mekele, traversand Muntii Tigray si de asemenea campul de batalie Adwa, in care etiopienii i-au batut pe colonizatorii italieni. Oraselul Yeha – vizitam ruinele templului lui Yeha din sec. 5 î.Hr care deşi fără acoperiş, încă rezista. A fost un mare templu precreştin, alcatuit dintr-o singură cameră alungita.. Templul este considerat a fi cea mai veche clădire din ţară. Se viziteaza de asemenea si biserica Aba-Afse ( sec 6 d. Hr), care are acelaşi corp cu templul si este in forma dreptunghiulara.

Dupa masa de pranz de la Adigrat mergem spre orasul Wukro dupa care, spre dreapta, mergem sa vizitam biserica Abraha Atsbeha ( sec 10 DH) – 15km pe un drum de tara.

Interiorul este decorat cu migală: crucea impunatoare pe planul bazilical, 13 piloni imensi sustin tavanul in forma dreptunghiulara. Biserica este decorata cu splendide picturi murale si picturi ilustrând Scene biblice şi Vieţile Sfinţilor pictate ulterior sec 17. De asemenea, biserica detine multe sfintenii, cea mai importanta fiind fiind crucea care a apartinut lui Frumentius – primul episcop al Etiopiei ecleziastice ( sec 4) al cărui nume a fost Abba Salama (Tatăl pacii).
Ne intoarcem pe acelasi drum si vizitam biserica in piatra Wukro Cherkos, construita în sec 4 DH si vom admira plafonul si picturile. Interiorul bisericii este decorat simetric, cu generozitate

Cazare la Mekele, hotel 3*.

Ziua 9: Luni 27 ian: Inaltimile Etiopiene, Muntii Simien (UNESCO)

Astăzi vom avea cea mai lunga calatorie de-a lungul unui drumul dur, creat de natura, dar va fi o frumoasa experienţă, traversand un peisaj magnific (arii vaste, suişuri şi coborâşuri pitoresti) – platoul montan denumit si Acoperisul Africii. Veţi avea ocazia sa vizitati Lacul Ashenge (2409) plin de pasari. Masa de pranz, picnic. In drum vom vizita satele tribului Amhara si pitorestii Munti Wollo. Drumul continua spre Lalibela, cina si cazare.

Ziua 10: Marti 28 ianuarie: Lalibela (2500 m)

Localitatea Lalibela se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela i a construit bisericile din piatra ( sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene şi este pe locul al optulea in lume, in topul UNESCO al celor mai incredibile situri ale istoriei. Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11 biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans. Aceste geniale bijuterii arhitecturale si inginesresti sunt adesea numite şi “a opta minune a lumii”. In această zi se va explora complexul de pasaje subterane şi cele 11 remarcabile biserici sapate in piatra din primul, al doilea şi al treilea grup de biserici din Lalibela inclusiv Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe. Lalibela, cina si cazare.

Ziua 11: Miercuri 29 ian: Lalibela – Addis Abeba

Dimineata, zbor spre Addis Abeba la. Transfer la hotel, dupa care vizitam capitala Addis Abeba:

In functie de timp, urcam pe Muntele Entoto pentru o vedere panoramica a oraşului.

Muntele Entoto este cel mai inalt varf din Addis, cu o altitudine de 3200 de metri. Aici este locul primului palat al imparatului Menelik-al II-lea, fondator al orasului Addis Abeba. In biserica Sf. Maria a fost incoronat imparatul Menelik I. Tot de aici se poate admira capitala, inconjurata de campiile minunate din jur si conuri vulcanice, un loc unde poti respira aer tare, curat.

Seara grupul va fi invitat la o cina de ramas bun, petrecere ce va avea loc într-unul din restaurantele tradiţionale unde se poate gusta din bucataria etiopiana si unde lumea se bucura de dansurile traditionale etiopiene.

Ziua 12: Joi 30 ian: spre casa

Transfer la aeroport, zbor spre Romania la ora 01 :05 / 09 :55 la Otopeni (Austrian Airlines, escala Viena).
———————————————————-
PRET: 2050 euro / pers + avion, pret pentru grup de minim 25 pers.
Pretul programului (in euro) este calculat in functie de marimea grupului, astfel:
25 pers si peste : 2050 euro
20-24 pers: 2120 euro
15-19 pers: 2230 euro
10-14 pers: 2530 euro
8-9 pers: 3050 euro
————————
Zboruri interne (2 zboruri): 180 euro
————————
Pretul la avion international (in euro) este estimat; pretul real este cel de la data achizitiei.
AVION: Austrian Airlines, 19/30 ianuarie 2019, aprox 660 euro
Supliment pentru camera single: 400 euro
Pretul include:
Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*
Masa – cate 3 mese/zi
Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program
Transportul auto in Etiopia
Toate taxele de intrare la obiectivele cuprinse in program
Inchirierea barcilor la Lacul Tana
Taxe guvernamentale 15%
Ghid local, vorbitor de limba engleza
Ghid roman, preot insotitor.
Pretul nu include:
Bilete de avion (cursa externa si 2 curse interne)
Viza turistica online
Bauturi alcoolice
Bacsisuri
Cheltuielile personale (cumparaturi)
Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse in lista celor cuprinse in pret.
——————————————————
Nota: Vaccinarea contra bolilor tropicale NU este obligatorie la intrarea in Etiopia, dar poate fi recomandata de medici.
———————————————————————————
Contract cu turistul: http://www.miriamturism.ro/contract-cu-turistul/
Contractul se considera incheiat la data platii avansului

Informatii si inscrieri: Ag. MIRIAM TURISM
Licenta tour-operator nr 1790/2019
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com

 

Pe aceeaşi temă

04 Octombrie 2019

Vizualizari: 2155

Voteaza:

Pelerinaj in Etiopia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pelerinaj in etiopia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE