
Areopagul din Atena este un deal plesuv cu inaltimea de 115 metri, situat nu departe de Acropole, spre nord-vest. Cunoastem ca acest deal a fost locul de intrunire al Consiliului Areopagului, ca prima curte suprema si for legislativ al Atenei. Este cunoscut crestinilor mai ales datorita predicii rostite de catre Sfantul Apostol Pavel in acest loc, cuvantare consemnata in Faptele Apostolilor.
Areopagul in mitologie
Potrivit mitologiei grecesti, Ares (zeul razboiului, iar in cea romana Marte ) a fost condamnat aici de catre zei pentru ca l-a ucis pe Alirrothios, fiul lui Poseidon. Aceasta legenda explica originea numelui, Areios Pagos sau Dealul lui Ares, cu toate ca inca din antichitate existau mai multe interpretari ale acestui nume. Potrivit unei alte interpretari numele ar proveni de la tempul situat la baza sa inchinat lui Erinyes sau Eumenidelor.
O alta legenda spune ca dealul a fost locul acuzarii lui Oreste pentru ucidereea mamei sale vitrege, Clytemnestra, si iubitului ei, Aegisthus.
Areopagul in istorie
Areopagul, ce isi avea sediul pe dealul omonim, a fost totodata organul si consiliul suprem de judecata si control in orasul stat Atena si regiunea Attica (sec. VII-V i.C.). In fiecare an erau alesi noua magistrati numiti archoni care deveneau membri ai acestui consiliu dupa ce isi indeplineau un an in serviciul statului.
In timpuri pre-clasice (inainte de sec. al V-lea i.Hr), Areopagul reprezenta consiliul batranilor orasului, similar Senatului Roman. In 594 i.Hr., Areopagul a conferit o parte din atributiile sale lui Solon in vederea reformei. In 462 i.Hr., Ephialtes prin reformele sale a lipsit Areopagul de cea mai mare parte a atributiilor sale, reducandu-l la tribunal al crimelor. Din sec. al IV-lea i.Hr, Areopagul dobandeste o noua functie, aceea de a investiga coruptia.
Initial, pe deal se aflau o serie de structuri. In secolul I i.Hr., arhitectul roman Vitruvius face referire o cladire antica, acoperita cu pamant pana in vremea sa.
Asemenea majoritatii institutiilor din orasele-stat, Areopagul si-a continuat in perioada ocupatiei romanilor. Din secolul I d.Hr. acestia au limitat din nou autoritatea acestei adunari, consiliul fiind limitat sa judece numai acele cazuri ingaduite de romani. Pentru intaia data, romanii incep sa se numere printre membri consiliului. Tot romanii au schimbat numele locului in "Dealul lui Marte”, zeul razboiului in mitologia romana.
In varful dealului se aflau doua mari pietre utilizate in procese: Piatra Maniei (Furiei), pe care statea acuzatorul, si Piatra Rusinii, unde statea acuzatul.
Areopagul in Biblie si Sfanta Traditie
Areopagul este cunoscut crestinilor ca fiind locul unde Sfantul Apostolul Pavel a tinut predica despre identitatea "Dumnezeului necunoscut”, in timpul activitatii sale misionare in Atena.
Desi locul unde Sfantul Apostol Pavel a rostit cuvantarea este necunoscut, la baza dealului, langa scari, se gaseste o placa din bronz pe care este scrisa predica Apostolului Pavel: "Iar cei ce insoteau pe Pavel l-au dus pana la Atena; si luand ei porunci catre Sila si Timotei, ca sa vina la el cat mai curand, au plecat. Iar in Atena, pe cand Pavel ii astepta, duhul lui se indarjea in el, vazand ca cetatea este plina de idoli. Deci discuta in sinagoga cu iudeii si cu cei credinciosi, si in piata, in fiecare zi, cu cei ce erau de fata. Iar unii dintre filozofii epicurei si stoici discutau cu el, si unii ziceau: Ce voieste, oare, sa ne spuna acest semanator de cuvinte? Iar altii ziceau: Se pare ca este vestitor de dumnezei straini, fiindca binevesteste pe Iisus si Invierea. Si luandu-l cu ei, l-au dus in Areopag, zicand: Putem sa cunoastem si noi ce este aceasta invatatura noua, graita de tine? Caci tu aduci la auzul nostru lucruri straine. Voim deci sa stim ce vor sa fie acestea. Toti atenienii si strainii, care locuiau acolo, nu-si petreceau timpul decat spunand sau auzind ceva nou.
Si Pavel, stand in mijlocul Areopagului, a zis: Barbati atenieni, in toate va vad ca sunteti foarte evlaviosi. Caci strabatand cetatea voastra si privind locurile voastre de inchinare, am aflat si un altar pe care era scris: "Dumnezeului necunoscut". Deci pe Cel pe Care voi, necunoscandu-L, Il cinstiti, pe Acesta Il vestesc eu voua. Dumnezeu, Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini, Nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate. Si a facut dintr-un sange tot neamul omenesc, ca sa locuiasca peste toata fata pamantului, asezand vremile cele de mai inainte randuite si hotarele locuirii lor, Ca ei sa caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipai si L-ar gasi, desi nu e departe de fiecare dintre noi. Caci in El traim si ne miscam si suntem, precum au zis si unii dintre poetii vostri: caci ai Lui neam si suntem. Fiind deci neamul lui Dumnezeu, nu trebuie sa socotim ca dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite de mestesugul si de iscusinta omului.
Dar Dumnezeu, trecand cu vederea veacurile nestiintei, vesteste acum oamenilor ca toti de pretutindeni sa se pocaiasca, Pentru ca a hotarat o zi in care va sa judece lumea intru dreptate, prin Barbatul pe care L-a randuit, daruind tuturor incredintare, prin Invierea Lui din morti. Si auzind despre invierea mortilor, unii l-au luat in ras, iar altii i-au zis: Te vom asculta despre aceasta si altadata. Astfel Pavel a iesit din mijlocul lor. Iar unii barbati, alipindu-se de el, au crezut, intre care si Dionisie Areopagitul si o femeie cu numele Damaris, si altii impreuna cu ei." (Fapte 17, 15-34)
Potrivit Traditiei, dupa intalnirea cu Pavel in Areopag, Dionisie Areopagitul s-a convertit la crestinism, calatorind cu Pavel si cunoscandu-i pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. Acesta va ajunge la Ierusalim ca sa o cunoasca pe Maica Domnului, la a carei inmormantare a si participat. Ulterior, a fost hirotonit episcop in Atena, dar dupa ce a fost randuit alt episcop in locul sau, s-a dus la Roma. La indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei va merge in Galia unde zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism. A primit moarte martirica in vremea imparatului Domitian. Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti. In prima treapta, care este cea mai inalta, sunt: Tronurile, Heruvimii si Serafimii. A doua treapta cuprinde: Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in treapta a treia intalnim: Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.
Areopagul, asa cum ni s-a pastrat, difera de cel initial fiind grav afectat in anul 1651 de un cutremur ce a distrus si Biserica Sfantului Dionisie Areopagitul, aflata la baza sa.
Radu Alexandru
-
Sfantul Dionisie Areopagitul
Publicat in : Calendar ortodox -
Experienta mistica la Dionisie Areopagitul
Publicat in : Religie si filosofie -
Sfantul Dionisie Areopagitul
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.