
Intr-o lume in care existenta virtuala e mai importanta de multe ori decat prezenta fizica, calatoriile aproape ca nu mai sunt atat de importante pentru ca poti ajunge oriunde cu ajutorul hartilor si a imaginilor Google. Cine stie, poate in viitor vei putea urmari imagini 3D din Catedrala Fatima din Lisabona sau din Catedrala Sf. Petru din Roma. Este acest lucru suficient? Presupozitia e valabila atat timp cat esti interestat doar sa vezi cum arata locurile respective, fara sa te gandesti la experienta spirituala pe care o poti avea intr-un loc sfant sau intr-o biserica care dateaza de zeci de secole, unde s-au rugat mii de credinciosi.
Chiar daca totul este depozitat online, pe mapamond sunt destinatii catre care se vand anual milioane de bilete de avion pentru tot atatia turisti care zboara intr-acolo pentru o vacanta relaxanta de cateva zile sau merg in pelerinaj. Pentru destinatiile de vacanta in care obiectivele religioase joaca un rol important, turistii includ pe lista lor obiective religioase sau locuri sfinte unde sa se roage pentru sanatate, iertarea pacatelor, dar si pentru a-si gasi linistea interioara. Iar pentru a avea parte de o astfel de experienta trebuie sa ajungi acolo, nu doar sa admiri cateva fotografii si sa citesti despre asta.
Ce anume e important cand alegi o destinatie religioasa de vacanta?
Daca ne luam dupa statistici, vedem ca unul dintre criteriile importante pentru turistii romani atunci cand iti ia bilete de avion pentru a pleaca intr-o vacanta, fie ca e vorba de un city break sau de o vacanta de 7 zile, e sa poata vizita o biserica, o catedrala sau, de ce nu, un loc sfant. Poate si de aceea sunt nenumarate zboruri low-cost spre Roma din cele mai importante orase ale tarii, nu doar din Bucuresti, dar si zboruri ieftine spre Tel-Aviv, nu doar din capitala, ci si din Cluj-Napoca sau Iasi. E un indiciu bun ca pentru romani destinatiile sfinte cum sunt Ierusalimul si Vaticanul raman foarte cautate. Desigur, in cazul Romei, zborurile si alegerile de a pleca acolo pot varia, dar in cazul Ierusalimului, majoritatea biletelor de avion sunt achizitionate de cei care vor sa ajunga cel putin o data in viata in Tara Sfanta si la Mormantul Sfant. De asemenea, sunt si turisti care isi planifica vacantele din timp si zboara spre Grecia pentru ca vor sa ajunga pe Muntele Athos si nu pentru a se bucura de soarele prietenos de pe o insula greceasca. Acestia din urma aleg sa zboare low-cost in afara sezonului turistic, evitand aglomeratia si concentrandu-se pe obiectivele religioase.
Care sunt cele mai iubite destinatii religioase din afara României?
Ierusalimul, centrul lumii crestine
Ierusalimul este locul intalnirii cerului cu pamantul, si locul unde Iisus a fost rastignit, asa ca dimensiunile emotionale si spirituale sunt de-a dreptul covarsitoare pentru fiecare credincios care ajunge acolo. Chiar si astazi, Ierusalimul sta la intalnirea dintre trei religii importante: cea evreiasca, crestina și musulmana, si este o zona inca plina de tensiuni, vizitata insa de turisti din intreaga lume. Cele mai importante locuri de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi sunt Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Golgota si Domul Stâncii, dar si orasul in care a copilarit Iisus, Nazaret. Turistii ortodocsi isi doresc sa ajunga aici in special de Paste, cand in vinerea mare crestinii urmeaza Drumul Crucii, care incepe de la Manastirea Ecce Homo si se incheie la Mormantul Sfant. In ultimii ani, lucrul acesta este posibil cu ceva mai multa usurinta datorita zborurilor ieftine care au inclus Tel-Avivul pe lista curselor saptamanale din cele mai importante orase din Romania.
Roma, orasul etern pentru milioane de credinciosi
Capitala Italiei și Vaticanul au fost de-a lungul secolelor un loc de pelerinaj pentru milioane de credinciosi din intreaga lume, asta si datorita Vaticanului, dar și numeroaselor lacasuri religioase, dintre care cele mai importante sunt Basilica Sf. Petru construita in jurul moastelor Sfantului Apostol Petru, Catedrala San Giovanni in Laterno, Basilica Santa Croce in Gerusalemme cu relicve aduse chiar din Tara Sfanta, Biserica Santa Cecilia in Trastevere. Mai putin cunoscuta ramane istoria Catacombelor Sfantului Sebastian, de pe Via Appia Antica, unde erau ingropati crestinii in perioada in care in Roma nu existau cimitire pentru oamenii de rand. Tot aici e si Biserica Domine Quo Vadis. Roma e poate unul dintre cele mai accesibile orase din Europa cand vine vorba de zboruri, pentru ca poti gasi cu usurinta un bilet de avion low-cost din majoritatea oraselor Romaniei, pe toata perioada anului.
Lourdes, locul unde miracolele incase mai intampla
Lourdes nu are o istorie religioasa de de mii de ani asa cum se intampla cu Ierusalimului sau Roma si este doar un oras micut, localizat in sud-vestul Frantei. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din ultimii ani pentru pelerinii catolici, dar si pentru crestinii din intreaga lume, iar asta se datoreaza minunilor care inca se mai intampla aici. Vindecarile miraculoase din Lourdes au fost confirmate de medicii si uneori chiar si de autoritatile bisericesti. Care a fost prima minune? Se spune ca in 1858 s-au inregistrat cateva aparitii miraculoase ale Sfintei Fecioare Maria in Grota Massabielle din Lourdes, care i s-a infatisat lui Bernadette Soubirous si surorii ei. De atunci, locul care se credea bantuit sau misterios s-a transformat intr-un loc sfant, recunoscut chiar si de Biserica. Milioane de turisti ajung in Lourdes anual pentru a se ruga Statuii Sfintei Fecioare intr-o liniste deplina. Exista chiar si un Comitet medical format din medici din toata lumea, de religiii diferite, care valideaza vindecarile sau insanatorisirile miraculoase, cateva zeci de hoteluri si o basilica subterana imensa care ii poate primi oricand pe miile de credinciosi.
Fatima si aparitiile miraculoase ale Doamnei din Lumina
Fatima, un mic oraș din Portugalia, este alaturi de Medjugorje și Santiago unul dintre putinele locuri miraculoase cunoscute de Biserica Catolica. Legenda spune ca Fecioara Maria a aparut de 6 ori in Fatima si s-a infatisat unor copii intre 13 mai si 13 octombrie 1917 aducand vesti despre pace daca rugamintile ei urmau sa fie ascultate si intarind credinta localnicilor in miracolele crestine. Aparitia Fecioarei Maria a fost legata de rugaciunile spuse in timpul Primului Razboi Mondial de Papa Benedict XV care se ruga pentru pace, aparitiile de la Fatima fiind luate de Papa ca un semn care sa intareasca credinta lumii crestine. La Fatima, astazi turistii si credinciosii din intreaga lume pot vizita Basilica Maicii Domnului si Capela Aparitiilor unde e expusa Statuia Madonei din Fatima. Tot aici sunt si trupurile copiilor care au fost martorii aparitiilor, Francisc si Iacinta, care au murit la scurt timp dupa, si trupului Luciei, care a murit in 2005, la 97 de ani, singura dintre acestia care a trait pana la maturitate, dedicandu-si viata bisericii.
Drumul Sfantului Iacob, si pelerinaje de sute de kilometri
Drumul Sfantului Iacob e e drumul sacru care te duce la moastele Sfantului Iacob, descoperite in secolul 9. Poti face acest drum pornind de oriunde din Europa, dar din secolul 12 exista patru drumuri oficiale pe care credinciosii le prefera. La finalul pelerinajului, credinciosii ajung in orasul Santiago de Compostela, un loc in nord-vestul Spaniei. E interesant de observat ca in ultimii ani, drumul este parcurs de tot mai multi oameni in cautarea linistii interioare si a unor revelatii spirituale, si nu se mai rezuma doar la populatia crestina. Cel mai cunoscut drum pleaca din Franta, din St. Jean Pied de Port si traverseaza partea centra-sudica a Frantei, precum si numeroase sate din Spania. Totodata pelerinajul care porneste din Franta trece prin locurile cu cele mai multe biserici si lacasuri de cult vechi, de aceea, varianta aceasta e aleasa de cei mai multi pelerini astazi. O a doua ruta pleaca din Madrid, o a treia din Lisabona si o a patra din Sevilla. Mai sunt cateva alte rute de 100 sau 300 km pentru cei care nu pot merge pe jos atat de mult, dar principalele drumuri de pelerinaj aduna 700, 800 sau chiar 1.000 km. Pelerinii urmaresc diferite simboluri care ii ghideaza dintr-un loc intr-altul. Cel mai important simbol este cel al scoicii. Se spune ca Sfantul Iacob a fost gasit invelit in scoici la marginea oceanului si in drumul sau spre nordul Spaniei, predicand invatatura crestina, ar fi lasat scoici in satele prin care a trecut. Un al doilea semn este cel al soarelului, semn de iluminare si intelepciune, iar un al treilea semn este cel al crucii rosii, simbolul cavalerilor Templieri, cei care ii protejau pe pelerini pe toata durata pelerinajului in timpurile medieval.
Cel putin deocamdata, calatoriile sau vacantele care au drept scop vizitarea unor lăcașuri religioase, a unor locuri in care in urma cu cateva sute de ani s-au intamplat minuni sau participarea la o slujba religoasa intr-o catedrala unde s-au rugat sute de mii de credinciosi sunt importante pentru romani si pentru multi dintre ei ajung sa fie chiar si un criteriu de alegere a vacantei.
Un semn important sunt chiar pelerinajele facute in tara sau in strainatate, care dincolo de numeroasele reactii din presa ce rareori trec dincolo de factorii sociali de suprafata mizeaza intotdeauna pe o implicarea emotionala si spirituala aparte ce denota nevoia pelerinilor de a face un efort fizic egal cu cel spiritual si de a vizita locurile sfinte in speranta gasirii linistii interioare, a bunastarii spirituale si chiar a vindecarii.
-
Muntele Maslinilor
Publicat in : Pelerinaje -
Legatura cu mormantul
Publicat in : Editoriale -
Paleahora, orasul celor 365 de biserici
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.