
Dealul Crucilor - Kryzių Kalnas - este localizat la o distanta de 12 kilometri inspre nord de micuta localitate industriala Siauliai, in nordul Lituaniei. Localitatea Siauliai a fost intemeiata in anul 1236, fiind ocupata de cavalerii teutoni in cadrul secolului al IV-lea.
Dealul Crucilor este astazi unul dintre locurile de pelerinaj cele mai renumite din intreaga tara. Dealul Crucilor a ajuns sa simbolizeze astazi tacuta indurare a crestinilor fata de greutatile pe care le-au avut de intampinat de-a lungul istoriei.
Pe culmea unui deal intins, sute de mii de cruci crestine sunt inaltate spre cer, ca marturie a credintei si a identitatii nationale lituaniene. Nimeni nu stie numarul exact al crucilor aflate pe acest deal, insa in anul 1990, acesta era estimat in jurul sumei de 55.000, in vreme ce in anul 2006, numarul total depasea deja suma de 100.000.
Inceputurile certe ale traditiei de a lasa cruci pe acest deal este inca incerta, desi se crede ca primele cruci au fost asezate pe fostul fort Jurgaiciai - Domantai, dupa revolta din anul 1831. De-a lungul secolelor, nu numai cruci modeste, ci si imense crucifixe, statui ale eroilor lituanieni, statui ale Maicii Domnului si ale Mantuitorului, cat si mii de rozarii si efigii au fost aduse aici de pelerinii catolici.
In anul 1795, Lituania a ajuns sub stapanirea imperiului rusesc. Rebeli polonezi si lituanieni s-au revoltat fara prea mare sorti de izbanda impotriva rusilor stapanitori, in anii 1831 si 1863. Aceste doua rascoale sunt puse in legatura cu inceputurile Dealului Crucilor. Deoarece familiile multora dintre rebeli nu au mai aflat trupurile acestora, in urma luptelor, ei au ridicat cruci pe un locul unui fost fort militar, aflat pe un deal din zona.
Cand veche conducere politica a Europei de Est s-a destramat, in anul 1918, Lituania si-a declarat pentru a doua oara independenta. Dealul Crucilor era deja renumit ca loc de rugaciune pentru pacea tarii si pentru pomenirea eroilor cazuti in lupta pentru independenta.
Mai recent, locul a capatat o noua semnificatie, intre anii 1944-1990, cand Lituania a fost ocupata de Uniunea Sovietica. Continuand pelerinajul pe acest deal, lituanienii au avut taria de a-si arata identitatea nationala, credinta si mostenirea culturala.
Dealul Crucilor a fost de multe ori atacat de trupele sovietice, care incercau sa inlature mai tot timpul noile cruci care erau aduse de lituanieni. Mai mult inca, de cel putin trei ori acestia au trecut cu buldozerele peste Dealul Crucilor, inclusiv in anii 1963 si 1973. Aparuse chiar zvonul ca autoritatile intentioneaza sa construiasca un baraj pe raul Kulve, avand drept scop inundarea vaii si a Dealului Crucilor.
In ziua de 7 septembrie 1993, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat si s-a rugat pe Dealul Crucilor, declarandu-l un loc al pacii, al sperantei si al sacrificiului. In anul 2000, un schit franciscan a fost inaugurat in apropierea Dealului. Dealul a ramas pana astazi independent, sub jurisdictia nimanui, deci fiecare crestin poate sa aduca propria cruce si sa o aseza unde doreste.
Teodor Danalache
-
Biserica Sfanta Ana - Vilnius
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Ortodoxa a Maicii Domnului - Vilnius
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.