Catedrala Ortodoxa a Maicii Domnului - Vilnius

Catedrala Ortodoxa a Maicii Domnului - Vilnius Mareste imaginea.

Catedrala Maicii Domnului (Theotokos) din Vilnius este principala biserica crestina din Lituania.

Catedrala a fost construita in timpul domniei Marelui Duce Algirdas, in 1346. Cladirea a fost realizata de catre arhitectii Kievului, cu binecuvantarea Sfantului Alexius, Mitropolit al Kievului si al tuturor rusilor in 1348.

Theotokos este una dintre cele mai vechi biserici din Vilnius. Aceasta a fost construita inainte de crestinarea Lituaniei, cand Marele Ducat al Lituaniei era ultimul stat pagan din Europa. Apoi aceasta a devenit un important centru spiritual pentru populatia crestina aflata in crestere, in ducat. In 1495, in catedrala s-a oficiat casatoria dintre Aleksandras al Lituaniei si Yelena a Moscovei (fiica lui Ivan al III-lea), in prezenta Sfantului Macarie. Tot aici a si fost inmormantata Yelena in 1513.

Dupa convertirea Lituaniei la romano-catolicism, catedrala ortodoxa a fost protejata de catre printii Konstanty Ostrogski si Konstanty Wasyl Ostrogski. Acestea au restaurat-o dupa prabusirea domului in 1506. Dupa moartea lor, catedrala a fost preluata de catre Biserica Greco-Catolica si a fost reconstruita in stilul tipic pentru acea regiune.

In 1748 catedrala a fost abandonata dupa un incendiu de proportii, iar cladirea a fost folosita in diverse alte scopuri. Aceasta a fost reconstruita in stil baroc in 1785. Apoi, a fost distrusa din nou, de data aceasta de catre armata rusa in timpul Revoltei Kosciuszko.

In 1808, un prelat local a vandut cladirea neglijata Universitatii din Vilnius. Aceasta a modernizat cladirea pana in 1822, in stil neoclasic, lucrarea fiind realizata de Carol Podczaszynski. Mai tarziu, un teatru anatomic a fost gazduit aici, o biblioteca, precum si alte spatii pentru facilitati universitare, timp de jumatate de secol.

Vechea catedrala ortodoxa a fost confiscata si transferata la Biserica Ortodoxa Rusa, la initiativa contelui Mikhail Nikolayevich Muravyov si a fratelui sau, in timpul campaniei de rusificare. Arhitectul rus Nikolai Chagin a fost responsabil cu reconstructia din 1865 pana in 1868, intr-un stil care imita arhitectura medievala georgiana. Nu se stie clar de ce a fost ales acest stil.

Sfantul Tihon (Belavin), mai tarziu Arhiepiscop de Vilnius, a condus catedrala si pe crestinii ortodocsi din Lituania intre 1913 si pana la ocuparea Lituaniei de catre trupele de germani in 1915. Multi dintre clericii rusi ortodocsi au plecat odata cu retragerea armatei ruse.

Catedrala Theotokos a suferit distrugeri in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar a fost reconstruita in 1948. Cu toate acestea, renovarile sale nu au fost finalizate pana in 1957.

Astazi, catedrala apartine Bisericii Ortodoxe Ruse. Cladirea a fost renovata din nou in 1998. Slujbele tinute aici sunt oficiate in mare parte de catre etnicii rusi si belarusi, care sunt rezidenti in Vilnius.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1614

Voteaza:

Catedrala Ortodoxa a Maicii Domnului - Vilnius 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE