Locuri biblice - Smirna

Locuri biblice - Smirna Mareste imaginea.

Izmir, numele modern al orasului ce a fost in trecut cunoscut ca Smirna, este al treilea oras ca marime al Turciei, avand o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori. Situat pe coasta egeeana, reprezinta al doilea mare port  al Turciei. Orasul a ramas in istoria Crestinismului atunci cand Sfantul Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei din Siria, s-a oprit la Smirna in timp ce era transportat la Roma pentru a fi executat, in jurul anului 107 d.Hr.. Patru din scrisorile sale catre comunitatile crestine au fost scrise in timp ce se afla in Smirna. Mai taziu, in timpul calatoriei sale, a trimis o scrisoare inapoi catre Biserica Smirnei ("Epistola catre smirneni"), precum si una catre episcopul acesteia, Policarp ("Epistola catre Policarp"). Sfantul Policarp, precum Sfantul Ignatie, a suferit moarte martirica, pe stadionul din Smirna in jurul anului 156 d.Hr.

Sfantul Policarp, Episcopul Smirnei

Smirna - localizare si istorie

Orasul antic Smirna este cunoscut potrivit unor izvoare ca fiind locul de nastere al lui Homer. Prima asezare in acest loc se pare ca dateaza din prima jumatate a mileniului al III-lea i.Hr. pe un deal numit Tepekule, in suburbia Bayrakli a orasului. In sec .X i.Hr. primii colonisti greci din Eolia s-au asezat la Tepekule. Au ramas aici pana la sfarsitul sec. al XVIII-lea i.Hr. cand grecii ionieni i-au indepartat. Sapaturile din acest loc au scos la iveala case datand din sec. IX-VII i.Hr..

In sec. al VII-lea i.Hr. a fost construit aici un templu al zeitei Atena. Templul a fost distrus in jurul anului 600 i.Hr. de catre regele Alyattes al Lidiei. Locuitorii Smirnei au reconstruit si marit templul, insa a fost din nou distrus in jurul anului 545 i.Hr., de aceasta data de catre persi. Fiind o asezare lipsita de importanta, intre sec. V-IV a fost abandonata.

Orasul antic Smirna

Potrivit unei marturii relatate de Pausanias, orasul a fost reinfiintat de catre Alexandru cel Mare, care fusese inspirat intr-un vis sa stabileasca un nou oras pe Muntele Pagus. Noul oras a fost inceput in sec. al III-lea de catre conducatorul elenistic Lisimah.

In timpul secolelor urmatoare Smirna, situat in jurul portului, s-a dezvoltat si a prosperat. Din sec. I i.Hr., Strabon a descris Smirna ca "cel mai frumos dintre toate” orasele. Izvoare antice descriu orasul ca avand strazi late pavate, un templu al Zeitei Mame, un gimnaziu, si un Homerium cu o statuie a lui Homer si un altar dedicat cinstirii sale.

Smirna

Orasul a intrat sub stapanirea seleucida incepand cu anul 281 i.Hr, insa a dobandit statutul de oras liber dupa ce Roma l-a infrant pe regele seleucid Antioh III in 189. Loialitatea orasului fata de Roma a fost cu atat mai evidenta prin construirea unui templu inchinat zeitei Roma in 195 i.Hr., fiind primul oras din Asia Mica care a inaintat un astfel de demers. Curand dupa inceputul sec. I i.Hr., Smirna a apartinut provinciei romane a Asiei.

Smirna a fost un centru major al cultului imperial. In 23 i.Hr. orasul a primit privilegiul de a se construi aici un templu al imparatului Tiberiu. Ulterior, au urmat si alte temple inchinate lui Adrian si Caracala. Diferite alte cladiri din perioada romana sunt mentionate: un teatru si un stadion pe Muntele Pagus, un siloz ridicat de catre Adrian in apropierea portului, o piata comerciala langa port si o piata de stat. Nicio alta structura datand din aceasta perioada nu s-a mai pastrat pana astzai in afara pietei de stat.

Orasul antic Smirna

Unele scrieri crestine precum Apocalipsa si Martiriul Sfantului Policarp indica prezenta in Smirna a unei comunitati iudaice. Originile Crestinismului in Smirna nu sunt cunoscute.

Dupa un cutremur puternic care a distrus aproape in intregime orasul in 178 d.Hr., recladirea Smirnei a fost posibila gratie ajutorului primit din partea imparatului Marc Aureliu. In timpul invaziilor arabe din sec al VII-lea, orasul a fost grav afectat insa nu distrus. Secolele urmatoare au gasit Smirna sub controlul turcilor selgiucizi, al conducatorilor bizantini, cruciatilor, si cel al turcilor otomani.

Smirna in Noul Testament

In Apocalipsa, ingerul Smirnei este amintit intre cei sapte ingeri ai Bisericilor din Asia Mica care primesc  mesaje de la Hristos: "9. Stiu necazul tau si saracia ta, dar esti bogat, si hula din partea celor ce zic despre ei insisi ca sunt iudei si nu sunt, ci sinagoga a satanei. 10. Nu te teme de cele ce ai sa patimesti. Ca iata diavolul va sa arunce dintre voi in temnita, ca sa fiti ispititi, si veti avea necaz zece zile. Fii credincios pana la moarte si iti voi da cununa vietii.  11. Cine are urechi sa auda ceea ce Duhul zice Bisericilor: Cel ce biruieste nu va fi vatamat de moartea cea de-a doua."

Orasul antic Smirna

Obiective turistice in Smirna

Din pacate nu s-au pastrat multe obiective din perioada romana in Smirna. Cele mai cunoscute ruinele forumului care se afla in cartierul Namazgah. Forumul a fost reconstruit cu sustinerea lui Marc Aureliu dupa cutremurul devastator din 178 d.Hr. Marturiile literare arata ca un altar inchinat lui Zeus se afla in centrul pietei. Diferite artifacte din perioadele romana, bizantina si otomana, se gasesc inca in curtea interioara.

Orasul antic Smirna

La sud de forum se afla o parte din drumul comercial antic  pavat cu blocuri mari de piatra. Acest drum, construit in perioada romana, era unul din cele doua artere principale ale orasului si o parte importanta a retelei romane de drumuri.

In partea veche a orasului se gaseste cunoscuta zona Kadifekale, ridicata pe locul unde Lisimah a intemeiat orasul. De pe zidurile fortaretei se poate admira o minunata priveliste asupra forumului si portului.

Orasul antic Smirna

Muzeul Arheologic cuprinde artifacte descoperite in Smirna, Efes, Pergam si in alte locatii din regiune. La ultimul etaj se gasesc colectii de bijuterii, monede, obiecte din bronz, obiecte din sticla, unelte si ceramica. La primul etaj si la parter se gasesc numeroase statui, reliefuri si sarcofage.  Adiacent Muzeului de Arheologie se gaseste Muzeul de Etnografie.

Orasul Izmir pe laga faptul ca este un loc deosebit de interesant in sine, prin pozitia sa constituie totodata un punct ideal de plecare catre alte destinatii din regiune, precum orasele antice Sardica, Efes si Milet.

Radu Alexandru

01 Februarie 2011

Vizualizari: 6270

Voteaza:

Locuri biblice - Smirna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE