Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Valaam

Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Valaam Mareste imaginea.

Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti se afla in Manastirea Valaam, aflata in partea nordica a Lacului Ladoga, pe cea mai mare insula a unui arhipelag alcatuit din 50 de insule, in tinutul Kareliya, Rusia. Suprafata arhipelagului Valaam este de 36 de kilometri patrati, cu o lungime de 13 kilometri si o latime de 8 kilometri. Unele dintre insulele arhipelagului sunt legate intre ele prin poduri de lemn. Manastirea Valaam, intemeiata in secolul al X-lea, cu hramul Schimbarea la Fata, este unul dintre cele mai mari centre monahale din Rusia.

Sfantul Antipa de la Calapodesti s-a nascut in anul 1816, in localitatea Calapodesti, din judetul Bacau, si a trecut la cele vesnice in ziua de 10 ianuarie 1882, la varsta de 66 de ani, in Manastirea Valaam, din Rusia.

"Povatuitor preaintelept al calugarilor si inger pamantesc te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, infranandu-ti trupul cu nepatimirea si luminand inimile credinciosilor cu stralucirea virtutilor tale. Pentru aceasta, te-ai facut locas preacinstit al Sfantului Duh si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Hristos Dumnezeu, pe Care roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila."

Sfantul Antipa de la Calapodesti - Manastirea Valaam

Alexandru Luchian, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, comuna Dealul Morii, din judetul Bacau. Parintii sau, Gheorghe si Ecaterina, erau crestini evlaviosi, tatal sau slujind in postul de diacon, in biserica satului, iar mama sa, dupa moartea barbatului ei, calugarindu-se, sub numele de Elisabeta. Parintii sai s-au rugat vreme indelungata sa poata avea un copil, pe care il vor si primi, in cele din urma, ca pe un dar de la Dumnezeu.

Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Manastirea Valaam 

La varsta de numai douazeci de ani, Alexandru a mers la Manastirea Neamt, spre a imbratisa viata monahala, insa, nefiind primit, a poposit in Manastirea Caldarusani, de langa Bucuresti. Vreme de doi ani, el s-a nevoit aspru intru dobandirea curatiei inimii, drept pentru care a si primit de la Dumnezeu darul lacrimilor si darul rugaciunii neincetate.

Cuviosul a petrecut o vreme in Schitul Brazi, din judetul Vrancea, unde a participat la aflarea minunata a Moastelor Sfantului Teodosie, ctitorul respectivei manastiri. Cu binecuvantarea staretului din Schitul Brazi, anume arhimandritul Dimitrie, tanarul monah pleaca in Sfantul Munte Athos. Odata ajuns in Sfantul Munte, sfantul a petrecut vreme de patru ani in Manastirea Esfigmenu, indeplinind ascultarea de bucatar. Mai apoi, fiind randuit in schima mare, sub numele de Antipa, sfantul s-a retras intr-o chilie pustie.

Avand binecuvatarea duhovnicului, Cuviosul Antipa a mers la Schitul Prodromu, unde obstea era in formare, sub indrumarea Cuviosilor Nifon si Nectarie. Dupa aproape doua decenii de la sosirea sa in Sfantul Munte Athos, sfantul ajunsese cunoscut ca un parinte imbunatatit, mare sihastru si iubitor al rugaciunii lui Iisus.

Parintii din Prodromu, avand nevoie de bani, pentru ridicarea schitului, si vazand in Cuviosul Antipa un om gospodar, dar si induhovnicit, l-au trimis la metocul din Iasi, pentru colecta. Dupa un timp, el va merge pentru colecta in Ucraina, pentru ca mai apoi, fermecat de linistea insulelor Valaam, sa se stabileasca acolo, pana la sfarsitul vietii.

 Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Manastirea Valaam

In anul 1865, la varsta de 49 de ani, Cuviosul Antipa a intrat in obstea monahala din Manastirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, in Rusia, la nord de Sankt Petersburg. Potrivit vechilor insemnari, in chilia sfantului nu era nici pat, nici scaun. Cuviosul a ramas cunoscut pentru postirea lui aspra; in lunile, miercurile si vinerile de peste an, precum si in prima saptamana din Postul Mare, sfantul nu gusta si nu bea nimic.

Sfantul Antipa de la Calapodesti si-a cunoscut sfarsitul mai inainte cu trei zile. In ziua de 10 ianuarie 1882, in timp ce ucenicul sau ii citea Acatistul Maicii Domnului, Sfantul Antipa de la Calapodesti a adormit in Domnul, la varsta de 66 de ani, fiind inmormantat in gropnita de obste a Manastirii Valaam.

Calugarii din Sfantul Munte Athos l-au trecut pe Cuviosul Antipa de la Calapodesti in randul sfintilor inca din anul 1906. Cuviosul Antipa este singurul calugar athonit roman, care a fost trecut in randul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita indata dupa trecerea sa la cele vesnice. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat oficial in anul 1992, el fiind praznuit in ziua de 10 ianuarie.

Sfintele sale Moaste se afla imprastiate pe la mai multe sfinte locasuri de rugaciune. Astfel, cunoastem despre urmatoarele: Manastirea Christiana, din Bucuresti; Manastirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla "bratul drept" al acestuia; Manastirea Valaam, din Rusia, in Bisericuta Sfintilor Serghie si Herman.

"Viata pustniceasca dorind, fericite Antipa, si grijile pamantesti lepadand, ai parasit desertaciunea celor trecatoare si, ca un nou David, de la turmele tatalui fiind luat, in singuratatea pustiului ai intrat, nevoindu-te barbateste in postiri si in privegheri. Pentru aceasta, te-ai facut pilda infrumusetata a sihastrilor, impodobindu-ti sufletul cu neprihanita curatie si cu untdelemnul rugaciunii, si luminandu-ti mintea cu privirea la locasurile cele dumnezeiesti, acum te bucuri impreuna cu ingerii, inaintea Imparatului fapturii. Pe Acesta roaga-L sa izbaveasca din nevoi si din primejdii pe cei ce savarsesc cu credinta si cu dragoste sfanta pomenirea ta."

Iulian Predescu

 Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Manastirea Valaam

Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2023

Vizualizari: 7376

Voteaza:

Mormantul Sfantului Antipa de la Calapodesti - Valaam 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE