Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop Mareste imaginea.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca se afla in odihnitorul cimitir de la Manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus, judetul Hunedoara. Acest loc de pelerinaj, le depaseste cu mult pe toate celelalte care stau in legatura cu parintele Arsenie Boca, duhovnicul cu viata sfanta al romanilor, precum: Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus; Manastirea Sinaia; Izvorul parintelui Arsenie Boca; Chilia parintelui Arsenie Boca; Biserica din Draganescu.

Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop. La mormant, linistea cuprinde toate. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti. Oare cine nu a auzit despre minunatele cuvinte ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, ori despre viata lui duhovniceasca ?!

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop 

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Parintii acestuia, Iosif si Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tanarul incepe scoala primara in satul natal si apoi intra la Liceul National Ortodox "Avram Iancu", din Brad.

In anul 1929, Zian se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe langa studiile teologice, el urmeaza si cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic.

Terminand studiile, intra in obstea de la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus. In anul 1939, tanarul Zian isi petrece toata primavara in Sfantul Munte Athos. In data de 3 mai 1940, tanarul frate Zian este tuns in monahism, el primind numele de Arsenie. Viata lui duhovniceasca va fi recunoscuta si de cei din jurul sau. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot, fiind randuit staret in Manastirea Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata. In anul 1945, parintele este anchetat de Securitate, la Ramnicu Valcea, iar in urmatorul an, la Brasov. Slujba de Izvorul Tamaduirii, savarsita in ziua de 7 mai 1948, este ultima slujba sarbatorita la Sambata. In acelasi an, este anchetat la Fagaras.

In data de 25 noiembrie 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il randuieste staret. Parintele Arsenie Boca slujeste ca staret al Manastirii Prislop vreme de doi ani. In anul 1950, manastirea primeste o obste de maici, iar parintele este randuit duhovnic.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

In iarna anului 1951, parintele este arestat de securisti si dus la Canal, pentru un an de zile. Intors la Prislop, parintele va fi foarte retras, evitand convorbirile si iesirile in public. Dupa o noua ancheta, la Timisoara, parintele este arestat vreme de sase luni.

In anul 1959, parintele este scos din manastire. Ajuns in Bucuresti, parintele lucreaza pe la mai multe biserici, pictand in fresca, apoi se angajeaza la Atelierul de pictura al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. In anul 1968, cand parintele Arsenie Boca iese la pensie, incepe pictura bisericii parohiale din localitatea Draganescu, de langa Bucuresti.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

Intre anii 1969-1989, maicile din Manastirea Prislop sunt alungate, acestea adunandu-se in Sinaia, sub indrumarea parintelui Arsenie. Parintele Arsenie Boca adoarme in Domnul la data de 28 noiembrie 1989, in Sinaia, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in data de 4 decembrie.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul, de langa Manastirea Brancoveanu. Modul de asteptare la mormantul parintelui Arsenie Boca, linistea si ordinea perfecta, rugaciunile care se vad pe buzele pelerinilor, sunt marturiii despre dragostea pe care o au credinciosii fata de cel numit "Sfantul Ardealului".

Mentionam ca la sfarsitul anului 2016 s-au facut demersuri pentru canonizarea Parintelui Arsenie Boca. Trebuie precizat ca numai Dumnezeu cunoaste sfintenia cuiva. Biserica doar recunoaste sfintenia unei persoane si o proclama oficial. Din acest motiv, nu trebuie graba, ci rugaciune si har pentru a nu gresi.

Teodor Danalache

Mormantul Parintelui Arsenie Boca - Prislop

 

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2018

Vizualizari: 535700

Voteaza:

5.00 / 5 din 13 voturi.

Comentarii (9)

  • Andreea maria SuhanyiPostat la 2015-03-12 09:32

    Cu sigurnta o vizita la Mormantul Parintelui Arsenie Boca iti va schimba viata...Linistea sufleteasca si pacea ce te inconjoara dupa ce treci pragul manastirii te invaluie in divinitate...Era un sfant si va ramane pentru noi...traieste in sufletele nostre...i simt prezenta in fiecare clipa...cred ca este ingerul meu pazitor...Este o minune sa mergi la Manastirea Lui...Intri intr-un fel si iesi de acolo un alt om...Dupa ce am coborat de la Sfanta Manastire aveam impresia ca il vad pe Parintele Arsenie Boca...si vreau sa.i multumesc pentru smerenia si linistea sufleteasca p care mi-o emana...Acum simt ca ma cheama din nou acolo si abia astept sa ajung...fara credinta nu putem face nimic...asa ca Doamne Ajuta pe toata lumea!!!!

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-11-30 17:36

    M-a ajutat Bunul Dumnezeu sa ma rog la mormantul sfant al parintelui drag, Arsenie Boca, de doua ori, o data sa cer ajutor si alta data sa-i multumesc. Oare constientizam darul pretios, daruit noua de Bunul, sa avem asemenea comoara in Romania noastra iubita si napastuita? Si daca constientizam, suntem cei mai fericiti. Multumim Doamne.

  • adriana gheorghePostat la 2013-11-28 10:43

    Sfintul Ardealului ne ajuta mereu si prtutindeni.Da o spun cu convingere ca este SFANT si trbuie caninizat ca atare.

  • iuliana balanPostat la 2013-08-03 18:39

    As vrea sa stiu, daca imi poate spune cineva, cum sa fac sa ajung si eu la mormantul parintelui. Am auzit ca este foarte multa lume si se sta foarte mult!

  • elena alinaPostat la 2012-11-28 12:19

    Doamne ajuta!!

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2012-11-28 11:58

    Dragostea lui Dumnezeu pentru un pacatos este mai mare decat a celui mai mare sfant pentru Dumnezeu! Parintele Arsenie Boca

  • Cristian Lungu Postat la 2012-11-28 11:39

    Si eu imi doresc din tot sufletul sa pot prinde in viata canonizarea celui care, cred eu, a vadit sfintenia in trup fiind. Doamne ajuta!

  • NICOLAE BARBUPostat la 2012-10-20 10:33

    DOAMNE ISUSE CRISTOASE,FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIESTEMA PE MINE PACATOSUL.

  • Carmen LazarPostat la 2012-09-14 13:11

    Intotdeauna este parca prea putin cuvant pentru a incerca sa zugravim viata si opera parintelui Arsenie Boca. Oare pe cand canonizarea sa? Putem spera ca vom mai fi si noi in viata, ca sa ne putem bucura duhovniceste de un asemenea eveniment?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE