Ce se petrece cu cei ce se smintesc?

Un frate l-a intrebat pe un Batran: „De se intampla ca cineva sa cada in ispita, adica in curvie, din vreo lucrare a diavolului, ce se petrece cu cei ce se smintesc?" Si a povestit Batranul: „Un diacon era vestit intr-o chinovie din Egipt. Iar un anume om din cetate, prigonit de mai marele de acolo, a venit cu toata casa lui la acea chinovie. Din ispita diavolului, diaconul a cazut [in pacat] cu o femeie din cele venite cu oraseanul. Si, cunoscandu-se lucrul, s-a facut tuturor rusine. Iar el s-a dus la un Batran, drag lui, si i-a povestit cele intamplate.

Batranul avea inlauntrul chiliei sale o tainita pe care o stia si diaconul. L-a rugat [sa-i ingaduie] sa intre acolo si asa sa sada, ca si cum s-ar fi ingropat de viu, nestiind nimeni de acest lucru decat numai Batranul. Iar el s-a invoit. Intrand, asadar, diaconul in acel loc intunecos, s-a pocait sincer lui Dumnezeu, tanguindu-se cu inima neincetat pentru pacat si negustand nimic altceva decat paine si apa, pe care i le dadea Batranul la rastimp.

Apoi, trecand oarecare vreme, n-a mai crescut ca de obicei apa raului. Facand cu totii litanie si rugandu-se cu staruinta lui Dumnezeu, s-a descoperit unuia dintre sfinti ca daca nu va veni cutare diacon, care este ascuns la cutare monah, apa raului nu va creste. Iar cel ce primise descoperirea a povestit tuturor cele facute lui cunoscute de Dumnezeu. Si, auzind, s-au minunat. Au venit, l-au scos din locul in care era ascuns si l-au silit sa se roage; si cum se ruga, indata a crescut apa. Astfel, cei care mai inainte se smintisera, cu mult mai mult s-au folosit de pocainta lui si au slavit pe Dumnezeu. (Everghetinos)

.
Pe aceeaşi temă

25 Mai 2015

Vizualizari: 2260

Voteaza:

Ce se petrece cu cei ce se smintesc? 5.00 / 5 din 3 voturi.

Cuvinte cheie:

smintirea sminteala

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE