Deosebirea gandurilor

Deosebirea gandurilor

Un oarecare Euloghie, ucenicul fericitului Ioan episcopul, era mare preot si nevoitor, postind cate doua zile la rand, uneori saptamana intreaga, mancand doar paine cu sare, si era slavit de oameni.

A venit impreuna cu ucenicii sai la avva Iosif la Panefó, asteptandu-se sa vada la el un trai mai aspru. Batranul l-a primit cu bucurie, intinzandu-i masa cu orice avea, ca sa-l mangaie.

Ucenicii lui Euloghie i-au spus:

- Batranul nu manca decat paine si apa.

Avva Iosif manca fara sa zica nimic. Dupa trei zile, nu i-au auzit nici rugandu-se, nici cantand psalmi, caci lucrarea lor era ascunsa. Si au plecat nedumeriti. Si din oranduirea lui Dumnezeu se facu negura, si s-au ratacit, intorcandu-se la batran. Si inainte ca sa bata la usa, i-au auzit cantand. Si au stat asa multa vreme, batand apoi la usa. Ei au incetat sa cante, primindu-i cu bucurie. Si din pricina caldurii au luat ucenicii lui Euloghie apa in pocal si i-au dat - apa de rau si de mare amestecata, de n-a putut sa bea. Venindu-si in fire, a cazut in genunchi inaintea batranului, voind sa afle felul lor de trai:

- Avvo, ce e asta? Caci intai nu cantati, ci acum dupa plecarea noastra, si luand acum pocalul, am gasit ca apa e sarata!

- Fratele e aiurit si din zapaceala a amestecat-o cu apa de mare.

Euloghie il ruga insa pe batran, voind sa afle adevarul. Batranul ii spuse:

- Acel pahar de vin era al dragostei; aceasta e apa pe care o beau fratii totdeauna.

Si l-a invatat pe el deosebirea gandurilor, si a starpit din el toate cele omenesti, de s-a facut mai iconomicos (si pogorator), si dupa aceea manca tot ce i se punea inainte, si a invatat si el sa lucreze pe ascuns, si-i spuse batranului: negresit, voi va faceti lucrarea intru adevar.

 

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 4112

Voteaza:

Deosebirea gandurilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE