Dreapta socoteala

A zis un Batran: „Odata, cineva care alunecase intr-un pacat greu s-a strapuns la inima spre pocainta si a mers sa se marturiseasca unui Batran. Nu a spus acestuia fapta, ci numai gandul: «Mi-a venit un astfel de gand. Ma mai pot mantui?» Batranul acela nu avea dreapta socoteala si i-a raspuns: «Ti-ai pierdut sufletul!» Cand a auzit aceasta, fratele si-a zis: «Daca tot mi-am pierdut sufletul, macar sa ma duc in lume». Plecand, asadar, s-a gandit sa treaca si pe la Avva Siluan, care era om cu multa dreapta socoteala, si sa-i marturiseasca gandul acela. A ajuns deci la el si nu i-a spus nici acestuia fapta, ci numai gandul, asa cum facuse si cu celalalt Batran.

Parintele si-a deschis gura si a inceput sa-i vorbeasca din Sfintele Scripturi, spunandu-i ca negresit nu este osanda pentru cei care numai gandesc [raul]. Auzind fratele aceasta, a luat putere in suflet si, prinzand nadejde, i-a marturisit si fapta. Iar Batranul, cand a aflat si de fapta, i-a oblojit sufletul ca un doctor bun, [cu leacuri] din dumnezeiestile Scripturi, aratandu-i ca este pocainta pentru cei care se intorc intru cunostinta catre Dumnezeu.

Dupa aceea Avva al meu a mers la acest Parinte, care i-a istorisit des¬pre frate si i-a spus: «Iata cum cel care deznadajduise si era sa plece in lume, acum este asemenea unei stele intre frati».

Toate acestea le-am povestit ca sa stim ca este nu mica primejdie sa-si infatiseze cineva gandurile unor barbati care nu au dreapta socoteala". (Everghetinos)
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Iunie 2015

Vizualizari: 5231

Voteaza:

Dreapta socoteala 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE