Dumnezeu vine si bea tot lapticul meu

In Egipt, unde in vechile vremuri crestine existau multe manastiri mari, un monah se imprietenise cu un taran, neinvatat si cam naiv. Odata, taranul i-a spus monahului:

- Si eu il cinstesc pe Dumnezeu, Care a facut aceasta lume! In fiecare seara torn intr-o strachina lapte de capra si il pun sub palmier. Noaptea, Dumnezeu vine si bea tot lapticul meu. Ii place foarte mult. Niciodata nu a mai ramas in strachina vreo o picatura.Auzind vorbele acestea, monahul nu a putut sa nu izbucneasca in ras. Cu blandete si pe inteles i-a explicat prietenului sau ca Dumnezeu nu avea nevoie de lapte de capra. Totusi, taranul a staruit cu incapatanare in parerea sa. Si atunci monahul i-a propus ca in noaptea urmatoare sa stea la panda si sa vada ce se va intampla dupa ce va pune strachina cu lapte sub palmier.Zis si facut. Cand a venit noaptea, monahul si taranul s-au ascuns undeva, nu departe si curand au vazut la lumina lunii cum s-a furisat spre strachina o vulpe mica si a baut tot laptele.

Ca un trasnet l-a lovit pe taran aceasta descoperire.

- Da, a recunoscut el zdrobit, acum vad ca nu a fost Dumnezeu!

Monahul a incercat sa il aline pe taran si a inceput sa-i explice ca Dumnezeu este Duh, ca El este cu totul altfel fata de lumea noastra, ca oamenii il cunosc pe El intr-un chip aparte. Dar taranul a stat inaintea lui numai cu capul plecat. Apoi a inceput sa planga si a plecat la bordeiul sau.

Monahul a plecat si el la chilia lui. Dar, apropiindu-se de ea, a vazut uimit la usa un inger, taindu-i calea. Si, cuprins de frica, a cazut in genunchi, iar ingerul a spus:

- Omul acela simplu nu avea nici educatie, nici stiinta de carte, nici intelepciune ca sa-L cinsteasca pe Dumnezeu altfel decat o facea. Iar tu, cu intelepciunea si eruditia ta, i-ai luat aceasta posibilitate. Tu crezi fara indoiala ca ai judecat corect? Insa nu stii un singur lucru, o, inteleptule: ca Dumnezeu, uitandu-Se la inima sincera a acelui taran, in fiecare noapte trimitea sub palmier o vulpe mica, ca sa il mangaie si sa primeasca jertfa lui.

Arhimandritul Tihon
Nesfintii sfinti si alte povestiri, Editura Egumenita

.
Pe aceeaşi temă

03 Martie 2015

Vizualizari: 3317

Voteaza:

Dumnezeu vine si bea tot lapticul meu 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE