Un nume scris in cartea vietii vesnice

Avva Pafnutie, un mare parinte al pustiului, mergea intr-o zi pe drum si a vazut doi oameni savarsind un pacat. Gandul poftei i-a zis: "Priveste ce mare rau fac acesti oameni!". Ochiul i-a vazut imediat si gandul s-a aprins straduindu-se, astfel, sa atace curatenia sufletului sfantului, spre a-i judeca pe cei doi si a se scandaliza. Avand insa trezvia vie, pe loc gandul i s-a luminat si si-a zis in sine: "Acestia pacatuiesc astazi, eu voi pacatui maine. Ei se vor pocai, dar eu stiu ca sunt un om impietrit, egoist si nu ma voi indrepta.

Si, astfel, voi fi pedepsit, si ma voi afla mai rau decat acestia doi. Cum voi putea sa spun ceva despre acestia care pacatuiesc putin, in timp ce eu sunt un mare pacatos si un patimas?". Si spunand asa, si punand frau indemnului la pacat, s-a salvat si n-a judecat pe fratii care pacatuiau.

N-a inaintat mult si i-a aparut ingerul lui Dumnezeu, cu o sabie cu doua taisuri, si i-a zis:

- Pafnutie, vezi aceasta sabie? Vezi ca este plina de sange?

- Vad, ingere al lui Dumnezeu.

- Cu aceasta sabie tai capetele acelora ce judeca pe aproapele lor. Si pentru ca tu n-ai osandit pe acei pacatosi, pe care i-ai privit cu ochii tai, nu in inchipuire sau in imaginatie, si te-ai osandit pe tine mai mult, pentru aceasta numele tau a fost scris in cartea vietii vesnice. (Mestesugul mantuirii, Editura Egumenita)
 

.

07 Mai 2015

Vizualizari: 2390

Voteaza:

Un nume scris in cartea vietii vesnice 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE