Postul Craciunului

Postul Craciunului Mareste imaginea.

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Craciunului incepe miercuri, 15 noiembrie. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dezlegari in Postul Craciunului

Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica

Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

Zilele din anul acesta in care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 23 noiembrie (Sfantul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfanta Mucenita Ecaterina si Sfantul Mercurie), 26 noiembrie (duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 2 decembrie (Sfantul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul), 3 decembrie (Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava cel Sfintit), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 10 decembrie (duminica), 12 decembrie (Sfantul Ierarh Spiridon), 16 si 17 decembrie (sambata si duminica), 18 decembrie (Sfantul Daniil Sihastrul).

Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava

In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."

Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului

In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.

Adrian Cocosila

 

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 242075

Voteaza:

Postul Craciunului 4.80 / 5 din 10 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-11-15 13:22

    Anul acesta, zilele cu dezlegare la peşte din Postul Cră­ciu­nului sunt: 21, 26, 27, 30 noiembrie şi 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17 şi 18 decembrie.

  • MACOVEI MARIUS-CATALINPostat la 2014-12-03 14:08

    cand sunt Slujbe in Postul Craciunului de exemplu acum in 2014 ca nu prea le am cu Biserica,tarziu m-am reintors catre Dumnezeu,a trebuit sa imi moara fratele,sa primesc aceasta lovitura ca sa ma reintorc cu credinta catre Dumnezeu :((( Dumnezeu sa-mi ierte fratele si sa ma ierte si pe mine pacatosul :((( cand sunt slujbe in postul Craciunului data si ora va rog frumos

  • costel popescu Postat la 2012-11-21 15:45

    Nu este pacat. Dar intreb si eu, cine a primit colindatori inainte de 21 noiembrie? Noi nici de Sfantul Nicolae nu eram primiti cu colindul.

  • Tudor PopPostat la 2012-11-14 22:29

    As vrea sa intreb un lucru. Stiam ca se poate colinda in postul Craciunului. Insa am citit ca se colinda numai din 21. Este pacat daca am cantat colinde in perioada 15 nov. si 21 nov.?

  • Florica ParaschivescuPostat la 2012-11-14 14:24

    multumim pentru tot ce ne invatati sa va dea Dumnezeu sanatate si numai bine. Doamne ajutane sa nu cadem in ispita .

  • Marcu AdrianPostat la 2012-11-14 12:58

    MULTUMIM !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE