
Iubiti credinciosi,
Sfantul Ioan de la Neamt este cel mai nou sfant roman canonizat de Biserica Ortodoxa. Viata lui aleasa, nevointa lui multi ani in pestera, smerenia lui si, mai ales, aflarea moastelor lui intregi si neputrezite, l-au facut vrednic sa fie canonizat si trecut in ceata sfintilor.
Acest ales cuvios roman s-a nascut la 23 iulie, 1913, in satul Crainiceni - Botosani, fiind singur la parinti. Din botez a primit numele Ilie. Dupa 6 luni de la nastere mama sa a plecat la Domnul, apoi si tatal sau a murit in primul razboi mondial. Ramanand orfan, copilul a fost crescut de bunica sa Maria. Dupa zece ani a decedat si ea, iar copilul Ilie a fost luat de un frate de-al tatalui sau. El l-a dat la scoala si la liceu.
In anul 1933 tanarul Ilie a intrat in viata monahala la Manastirea Neamt, fiind ales de Duhul Sfant sa slujeasca lui Hristos. Aici s-a calugarit la 8 aprilie, 1936, primind numele de Ioan, iar in toamna acelui an s-a dus sa se inchine la Mormantul Domnului si a ramas in Tara Sfanta pana la sfarsitul vietii.
Intrand in obstea Manastirii Sfantul Sava, s-a nevoit acolo zece ani ca paraclisier si infirmier, apoi a fost hirotonit preot la Mormantul Domnului si a fost cinci ani staret la manastirea romaneasca de la Iordan, cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul, avand ucenic pe monahul Ioanichie.
Din anul 1952 Cuviosul Ioan lacob se retrage, impreuna cu ucenicul sau, la pestera Sfanta Ana de langa Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul. Aici se nevoieste in neincetata rugaciune, in post si in cugetare la cele ceresti, pana la 5 august, 1960, cand isi da sufletul in mainile lui Dumnezeu, fiind in varsta de 47 de ani.
Aceasta este, pe scurt, viata Sfantului Ioan Iacob, numit si "Hozevitul", dupa numele locului acela pustiu, care se cheama Hozeva.
Fiind ingropat in pestera Sfanta Ana, unde s-a nevoit in ultimii opt ani, trupul Sfantului Ioan a stat acolo timp de 20 de ani pana la 8 august, 1980, caci, prin minune, s-a desfacut mormantul si i s-a aflat trupul intreg, neputred, raspandind buna mireasma. Apoi, cu binecuvantarea Patriarhului Benedict de la Ierusalim, a fost dus la Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul, asezandu-i sfintele moaste in racla frumos impodobita, in care se afla pana astazi in biserica Sfantului Stefan, unde vin multi pelerini si ii saruta racla lui si icoana.
Iar in anul 1992, la 20 iunie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat, trecandu-l in randul sfintilor, sub numele de "Sfantul Ioan de la Neamt". In prezent, i se zideste si o biserica la Manastirea Neamt, in numele lui, unde ii vor fi aduse si sfintele sale moaste.
Iata pe cine face Dumnezeu sfinti! Iata pe cine preamareste Dumnezeu pe pamant si in cer! Nu pe cei bogati, nu pe cei laudati de oameni, nu pe cei invatati! Ci, pe cei smeriti, pe cei blanzi, pe cei care se roaga neincetat si au inima curata. Pe aceia ii lauda Dumnezeu, intru aceia se preamareste Hristos si pe aceia ii face sfinti si ii numara in ceata Cuviosilor Parinti din Rai.
Acolo se afla Sfantul Ioan de la Neamt! Acolo canta cu ingerii si cu toti sfintii, maririle lui Dumnezeu! Acolo slaveste neincetat pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant si se roaga pentru noi cei pacptosi de pe pamant, ca sa ne daruiasca Dumnezeu si noua mai multa credinta, mai multa smerenie si ravna pentru lucrarea faptelor bune.
Cu adevarat minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai! Minunata este viata sfintilor si crestinilor evlaviosi, deci cei ce au evlavie si frica de Dumnezeu, totdeauna se roaga, totdeauna cugeta la Hristos, nu lipsesc de la biserica niciodata, sunt milostivi, traiesc in pace cu toti si nu se tem de moarte niciodata.
Acestia sunt cei mai fericiti crestini. Pe acestia ii iubeste cel mai mult Dumnezeu si face voia celor ce se tem de El. Acestora se cade sa le urmam si noi, daca vrem sa ne mantuim.
Astazi facem pomenirea cea de peste an a Sfantului Ioan de la Neamt, cel mai nou sfant ortodox. Dovada cea mai mare ca el este sfant, o arata sfintele sale moaste, care stau intregi si nestricate de aproape 20 de ani.
Sa urmam si noi viata sfanta si curata a Sfantului Ioan de la Nemt. Sa avem si noi smerenia si ravna lui pentru sfanta rugaciune, pentru post, pentru tacere, pentru toata fapta buna. Sa iubim linistea si tacerea precum le-a iubit si el. Sa cugetam la moarte si la infricosata judecata, asa cum cugeta si el. Sa citim cu evlavie cartile sfinte si, mai ales, Sfanta Scriptura, Vietile Sfintilo si Invataturile Sfintilor Parinti, cum le citea si Sfantul Ioan. Sa ne pazim mintea si simturile curate, asa cum facea si el. Apoi sa nu uitam ca de tot cuvantul rau din vom da socoteala in ziua judecatii, atat mirenii, cat, mai ales, noi calugarii.
Acestea de le vom face si de vom ajuta si noi la mantuirea altora, prin sfaturi, prin carti sfinte si prin exemplul vietii noastre, avem nadejde ca Bunul Dumnezeu ne va face parte de cereasca Sa imparatie, cu rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu ale Sfantului Ioan de la Neamt si cu ale tuturor sfintilor Lui. Amin.
Parintele Ilie Cleopa
-
Acatistul Sfantului Ioan Iacob de la Neamt
Publicat in : Acatiste -
Viata Sfantului Ioan Iacob de la Neamt
Publicat in : Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt -
Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt
Publicat in : Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.