Sfantul Andrei

Sfantul Andrei Mareste imaginea.

De ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie), este Ziua Nationala a credintei. Cu 24 de ore inainte de sarbatoarea Marii Unirii, celebram bucuria nationala a ortodoxiei.

Sfantul Andrei, primul apostol chemat de Domnul Iisus, ii spune fratelui sau Petru si stramomosilor nostri: "Am gasit pe Mesia!" Andrei aduce mesajul Evangheliei in Dobrogea de astazi, lansand generatii spre mantuire. Nu numai ca L-a gasit pe Mesia, dar ni L-a daruit si noua. Pestera a Sfantului Andrei este fiecare loc de rugaciune, fiecare pelerinaj al credintei, fiecare abstinenta si priveghere. De sarbatoarea religioasa nationala, ne lamurim, o data in plus, ce are de gand divinitatea cu noi: sa gasim Adevarul eliberator. Cautam lumina apostolica in bezna paganismului. Ne rugam, dar de multe ori nu stim ce sa cerem. Dumnezeu refuza sa ne daruiasca ceva daunator, asa cum nici un tata nu ii da minorului arma de foc, oricat de insistent ar fi copilul. De ziua increstinarii noastre, Il cautam pe Creator: vom gasi viata fericita. Cand vedem un copilas care incearca sa rostogoleasca un pietroi cu manutele, vom alerga sa il ajutam, pentru a nu-l vedea chinuindu-se: la fel ne ajuta si Dumnezeu (ne asigura marele duhovnic Paisie Aghioritul).

Apostolul Andrei ne descopera un Dumnezeu al certitudinii, al bucuriei si al pacii. Dar nu numai atat, ci se si roaga pentru convertirea noastra in filantropi, singura modalitate de a evita iadul. Armele cu care biruim sunt la indemana: rugaciunea, postul, milostenia. Apostolul curajului ne invata dreapta masura: excesul aduce slabiciune, la fel ca indiferenta. Pedagogul ceresc, Andrei cel binecuvantat, a crestinat inimi, nu teritorii. Datorita lui, am auzit de Mesia. Si stim azi ca nu conteaza pacatul justificat, ci doar cel purificat. Fiti "Andrei" (barbatosi, neinfricati, corecti)!

Bucura-te, sfinte Andrei, ca pe Mesia in inima ta l-ai primit! Ai gasit Calea Raiului, Adevarul eliberator si Viata fara de moarte. Mijloceste si pentru noi, intunecatii, sa le aflam pe acestea. Bucura-te, apostole al romanilor, ca mai intai ucenic al Botezatorului ai fost! Ne bucuram de sfintenia ta, ca pe multi pagani i-ai botezat. Bucura-te, ca ortodoxia credintei ai pastrat! Ne bucuram ca ai devenit un cer mai inalt decat cerul. Bucura-te, doctorie a bolnavilor, sfinte Andrei! Ne bucuram, pentru ca esti lumina celor intunecati de paganism. Bucura-te, ca pururea te rogi pentru noi Invatatorului ceresc! Apostole drag, ne atragi atentia asupra dragostei Mirelui divin: nu putem ramane indiferenti fata de martiriul tau. Cel dintai chemat, cheama-ne si pe noi spre altarul de rugaciune al Tatalui.

In al doilea deceniu al secolului trecut, dr. Ion Dinu descria astfel prezenta apostolului la pestera ce-i poarta numele: "Ci s-a oprit maritul Andreiu in plaiul dregatorilor Cutusone si Dura, unde este acum satul Ioan Corvin si padurea cu pestera sfintitoare, care a fost schit de odihna sfantului calator si loc de inchinare pentru el si pentru sfintii care au fost cu el, in calatoria de propovaduire. Multimea de trudnici si de daci si de geti si alani si greci si romani de pe tot plaiul au alergat la Sfantul Apostol, iar Andreiu ii invata si ii boteza in apele celor noua izvoare sfintitoare si tamaduitoare, pe langa schitul sau sfant, care izvoare se mai vad si pana acum, oglindind sfintitul schit si dand tamaduire si alinare celor bolnavi si sanatosilor.
Si precum se vede si acum, sunt acele izvoare mai mari: Unu-n deal, spre rasarit,/ Ca acolo-i loc sfintit,/ Unu-n jos, catre apus,/ Ca acolo-i loc ascuns".

Marius MATEI

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
262 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Noiembrie 2017

Vizualizari: 3764

Voteaza:

Sfantul Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE