De ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie), este Ziua Nationala a credintei. Cu 24 de ore inainte de sarbatoarea Marii Unirii, celebram bucuria nationala a ortodoxiei.
Apostolul Andrei ne descopera un Dumnezeu al certitudinii, al bucuriei si al pacii. Dar nu numai atat, ci se si roaga pentru convertirea noastra in filantropi, singura modalitate de a evita iadul. Armele cu care biruim sunt la indemana: rugaciunea, postul, milostenia. Apostolul curajului ne invata dreapta masura: excesul aduce slabiciune, la fel ca indiferenta. Pedagogul ceresc, Andrei cel binecuvantat, a crestinat inimi, nu teritorii. Datorita lui, am auzit de Mesia. Si stim azi ca nu conteaza pacatul justificat, ci doar cel purificat. Fiti "Andrei" (barbatosi, neinfricati, corecti)!
Bucura-te, sfinte Andrei, ca pe Mesia in inima ta l-ai primit! Ai gasit Calea Raiului, Adevarul eliberator si Viata fara de moarte. Mijloceste si pentru noi, intunecatii, sa le aflam pe acestea. Bucura-te, apostole al romanilor, ca mai intai ucenic al Botezatorului ai fost! Ne bucuram de sfintenia ta, ca pe multi pagani i-ai botezat. Bucura-te, ca ortodoxia credintei ai pastrat! Ne bucuram ca ai devenit un cer mai inalt decat cerul. Bucura-te, doctorie a bolnavilor, sfinte Andrei! Ne bucuram, pentru ca esti lumina celor intunecati de paganism. Bucura-te, ca pururea te rogi pentru noi Invatatorului ceresc! Apostole drag, ne atragi atentia asupra dragostei Mirelui divin: nu putem ramane indiferenti fata de martiriul tau. Cel dintai chemat, cheama-ne si pe noi spre altarul de rugaciune al Tatalui.
In al doilea deceniu al secolului trecut, dr. Ion Dinu descria astfel prezenta apostolului la pestera ce-i poarta numele: "Ci s-a oprit maritul Andreiu in plaiul dregatorilor Cutusone si Dura, unde este acum satul Ioan Corvin si padurea cu pestera sfintitoare, care a fost schit de odihna sfantului calator si loc de inchinare pentru el si pentru sfintii care au fost cu el, in calatoria de propovaduire. Multimea de trudnici si de daci si de geti si alani si greci si romani de pe tot plaiul au alergat la Sfantul Apostol, iar Andreiu ii invata si ii boteza in apele celor noua izvoare sfintitoare si tamaduitoare, pe langa schitul sau sfant, care izvoare se mai vad si pana acum, oglindind sfintitul schit si dand tamaduire si alinare celor bolnavi si sanatosilor.
Marius MATEI.
-
Predica la Sfantul Apostol Andrei
Publicat in : Predici la sarbatori
-
Sfantul Apostol Andrei - Predica Parintelui Cleopa
Publicat in : Sfantul Apostol Andrei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.