Biserica Adormirea Maicii Domnului - Valea Seman - Urlati

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Valea Seman - Urlati Mareste imaginea.

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului se afla in localitatea componenta Valea Seman. Monument de arhitectura (inventariat sub nr. 2411, in Lista din 1956) de plan dreptunghiular simplu cu absida decrosata de cor-pul principal al lacasului si incheiere poligonala - cu trei laturi - data extremitatii vestice a bisericii, pronaosului.

A fost durata prin 1753. Gasim, in naosul si altarul lacasului de ruga si inchinaciune, cupole octogonale realizate din panouri curbe, impreuna cu o turla hexagonala peste pronaos. Observam, de asemenea, agreabile cioplituri ale arcadelor ce despart naosul de pronaos, precum si console in cap de cal, din lemn de stejar, nemaiintalnite in partea estica a Munteniei. In 1938 i s-a adaugat un pridvor inchis.

In patrimoniul bisericii se pastreaza tampla cu sase icoane mari, trei usi imparatesti, 12 icoane mici, plus un crucifix, sculptate in lemn si pictate in tempera de mesterii Mihail si Stancu Zugravu, pe la 1791, din vechea scoala populara a secolului al XVIII-lea.

Cu parere de rau trebuie sa va spun ca acest locas de cult de o inestimabila valoare se afla intr-o stare avansata de degradare, fiind in pericol de a se darama. Enoriasii acestei biserici, putini la numar si cu posibilitati materiale foarte mici, asista cu neputinta la deteriorarea zilnica a Bisericutei care le-a fost loc de rugaciune si pocainta lor si stramosilor lor aproape 250 de ani.

Gandindu-se cu disperare ce vor lasa la randul lor copiilor ,nepoteilor ,stranepotilor , urmasilor , privesc cum parintii ,bunicii si cei ce parasesc lumea aceasta sunt tinuti afara sau in micuta bisericuta goala si nepregatita pentru slujbele religioase.

Primarul oratului Urlati spune ca responsabilitatea este a celor de la monumentele istorice , care la randul lor spun ca nu au fonduri pentru repararea Bisericutei .

Fiind unul din enoriasii acestei biserici va rog din suflet pe cei care cititi acest articol si puteti in orice mod a ajuta la renovarea acestei bisericute sa o faceti constienti fiind ca faceti cu adevarat o fapta buna si placuta lui Dumnezeu .

Va multumesc pentru atentia acordata si sper ca o sa putem participa la slujbele religioase ortodoxe impreuna .

DUMNEZEU SA NE AJUTE PE TOTI !

Cracea Liviu

Despre autor

Liviu Cracea Liviu Cracea

Colaborator
1 articole postate
Publica din 11 Aprilie 2010

16 Aprilie 2010

Vizualizari: 1973

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Valea Seman - Urlati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE