Biserica, realitate naturala si supranaturala

Biserica, realitate naturala si supranaturala

Nimic mai caracteristic, pentru viata crestina, ca sensul pe care ea il acorda ideii de Biserica, precum si gradul de aderenta pe care il are Biserica cu credinciosii. Biserica este unitatea sintetica a credinciosilor ce o alcatuiesc, ce are drept temelie de inceput si capetenie spirituala peste veacuri pe Domnul nostru Iisus Hristos si invatatura Sa, din care decurg pentru Biserica, consecinte de organizare si de conducere carora trebuie sa se supuna si prin care isi asigura caracterul divin, unitatea si posibilitatea mentinerii ei pana la sfarsitul veacurilor.

Maturitatea vietii crestine incepe in ziua in care ea si-a asimilat intr-atata ideea de Biserica, incat aceasta a devenit pentru ea, expresia cea mai pura a credintei in Dumnezeu.
Biserica nu este un eveniment datorat intamplarii. Ea vine de la Dumnezeu prin mijlocirea Mantuitorului.



Biserica e fenomen de revelatie; ca plan si ca realizare apartine unei stari supranaturale, la intelegerea careia nu ne putem ridica decat prin mijlocirea credintei.

Biserica e un mister din punctul de vedere al cunostintei; si aceasta pentru faptul ca ea nu e din ordinea fenomenelor pur naturale, pe care le depaseste.

Din acest punct de vedere, - Biserica - e ceva „irational", adica cu cat afirmam caracterul ei supranatural, cu atat e mai greu sa-l patrunzi cu ratiunea, intrucat acest caracter al ei, nu este din seria adevarurilor de verificare experimentala materiala.

Biserica isi are izvorul in supranatural, adica intr-o lume alta decat a noastra; si daca Biserica nu poate fi conceputa fara acea realitate supranaturala, acea existenta spirituala, Dumnezeu, totusi, ea nu e posibila fara lumea noastra. Radacinile ei, care sunt infipte adanc in planul etern al lui Dumnezeu, ar fi ramas in regiunea necunoscutului intunecos, fara existenta lumii noastre. Biserica este puntea de legatura dintre divin si uman, dintre lumea naturala si supranaturala, dintre etern si temporal.

Biserica din etern e in planul lui Dumnezeu, totusi, ca realizare materiala, ea apare in timp; istoric isi are inceputul in ziua Pogorarii Duhului Sfant. Cu toate acestea, ea nu este supusa conditiilor de timp si de spatiu, in natura in care ne aflam, intrucat ea se prelungeste din acest contact cu pamantul peste veacuri, in eternitate. Odata ce Biserica devine si realitate temporala, orice separare intre etern si temporal, intre supranatural si natural, in cadrul ei, nu poate fi decat doar o distinctie de nume.

In potential, Biserica apartine deodata si eternului si temporalului si supranaturalului si naturalului. Aceste doua aspecte ale ei se intregesc, se conditioneaza; o renuntare la unul din aceste doua aspecte ale Bisericii, o despartire a lor, nu-i posibila. Un capat al firului existentei ei, e in planul etern al lui Dumnezeu. Celalalt, venind in atingere cu pamantul, imbracand haina realitatii pipaibile - Biserica lui Hristos - este totusi, adanc inradacinat in eternitate si supranatural si cu perspective tot in vederea eternitatii. Ea este punctul de intretaiere a clipei cu vesnicia si prilejuieste in cuprinsul ei infricosatoarele atingeri ale cerului cu pamantul.

Biserica, am putea sa o asemanam cu o lumina eterna, totusi licarind in timp si in spatiu, pentru ca noi sa putem vedea si recunoaste pe eternul Dumnezeu, scopul suprem al existentei noastre.

Biserica are o sfera a ei proprie, pe care si-o largeste continuu, cucerind in cuprinsul ei suflete ce se convertesc si care, libere, adera, accepta viata ei; totusi ea nu cunoaste compromisul si se sustrage de sub imperiul imprejurarilor schimbatoare, trecatoare, ca si clipa la care gandim, pastrandu-i fiinta sa ne- alterata, nepatata.

Se poate vorbi de Biserica pe planul sub specie aeternitatis - Biserica triumfatoare, si de Biserica sub specie temporis - Biserica luptatoare, intrucat ea e in acelasi timp si o realitate a vietii, pentru ca face parte din existentele pamantesti, fara a fi izolata de ele.

Biserica este asemenea soarelui ce se coboara spre orizont, si care prin coborarea sa sub orizont nu dispare, ci numai apare unei noi lumi. Daca de la inceput avem perceptia acestor doua realitati: supranaturalul si naturalul, in existenta Bisericii, atunci sfortarea noastra de a o intelege, nu va mai fi procesul unei munci grele, ci va fi o placere.

Biserica in fiecare parte a ei contine in esenta o sinteza a eternului cu temporalul, a supranaturalului cu naturalul. Astfel, a bloca unul din izvoarele acestea: supranaturalul sau naturalul, nu vom putea ajunge la asimilarea acestui mister - Biserica.

Biserica e soarele etern al legaturii dintre cele doua lumi: Eternul, Dumnezeu, si lumea, intrucat ea este punctul de intalnire si de unire a cerului cu pamantul, prin mijlocirea jertfei Mantuitorului, adusa de catre reprezentantii Sai legali. Asaltul nepios al necredinciosilor cu intreg cortegiul lor de instrumentari, in lumina carora ei nu descopera nimic supranatural in Biserica, ne face sa ne adresam direct fara nici o rezerva spunandu-le ca, in afara de credinta, nu vor ajunge la intelegerea impletirii divinului cu umanul si realitatile omenesti, care impletire vine la expresiune prin Biserica, pe care noi in consecinta, o respectam cu pietate; desi ea nu intru totul este accesibila puterii noastre de intelegere, totusi constatam ca ea ne invioreaza sufletul prin harul divin, ne lumineaza prin invatatura sa si starneste fortele de adanc ale spiritului, care izbucnesc in realizari ce dainuiesc si lumineaza peste veacuri.

Toate noile curente si formatiuni religioase sunt straine de fiinta intima a Bisericii crestine ortodoxe, cum si de conceptiile si idealurile ei de viata.

Adversarii Otodoxismului, in cea mai mare parte, au luat nastere tocmai datorita acestui fapt, a unei intelegeri brutale si cu totul gresite a intregii ideologii, care se rezuma in misteriosul cuvant - Biserica a lui Hristos Domnul.

Prin fiinta ei activa - Biserica - sfinteste, invata, conduce si sensibilizeaza, fara sa materializeze, realitatile spirituale ale credintei, care ne Inalta, fara sa distruga sau sa depaseasca legile materiei, ci dimpotriva le foloseste ca o prima treapta de pasire din lumea vazuta a simturilor catre lumea cea nevazuta a spiritului - a lui Dumnezeu si a tainelor cerului.


PREOT HARALAMBIE GH. VASILACHE
(din volumul “Altarul Spiritualitatii Romanesti” – tiparit la Manastirea Neamt in anul 1942)

.

10 August 2010

Vizualizari: 1379

Voteaza:

Biserica, realitate naturala si supranaturala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact