Boboteaza la Curtea Domneasca

Boboteaza la Curtea Domneasca Mareste imaginea.

Sarbatoarea Bobotezei tinea trei zile la Curtea Domneasca din Iasi. In condica de ceremonii de la 1762, Logofatul Gheorgachi mentioneaza ca la 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, veneau la Curtea Domneasca din Iasi, toti egumenii manastirilor din tara. Slujba de sfintire a apei era savarsita de Episcopul de Roman.

In ziua de 6 ianuarie, de Boboteaza, domnitorul era primit la slujba cu doua faclii aprinse. Dupa doxologie, domnitorul pleca impreuna cu mitropolitul si credinciosii, spre malul raului Bahlui, locul in care se savarsea sfintirea apei. Erau scoase in procesiune icoanele facatoare de minuni si moastele unor sfinti.

Potrivit documentelor, daca iernile erau mai aspre, slujba se oficia in piata din fata Portii Domnesti.

La slujba de sfintire a apei erau prezenti atat sotia domnitorului, cat si curtenii, ostenii, domnitele, jupanesele si fetele de casa. Era sfintita apa dintr-un vas mare de argint si din doua cazi inconjurate de sfetnice cu lumanari aprinse.

In momentul in care mitropolitul atingea busuiocul de fruntea domnitorului, erau trase trei salve de tun. Dupa ce era stropit cu agheasma, domnitorul saruta moastele aduse in procesiune. Dupa el, veneau toti credinciosii sa fie "botezati".

Slujba de sfintire a apei se incheia cu botezul copiilor orfani, carora domnitorul le daruia imbracaminte si bani. Urma Sfanta Liturghie savarsita in Biserica Domneasca, de mitropolitul Moldovei.

A doua zi dupa Boboteaza, dascalii veneau la Spatarie pentru a-l ovationa pe domnitor.

In a treia zi de la Boboteaza, domnitorul statea de vorba cu egumenii prezenti la sfintirea apei. Era momentul in care domnitorul le oferea veniturile de la ocnele de sare, pentru manastirile in care acestia se nevoiau.

"Boboteaza cailor"

In ziua de Boboteaza caii din grajdurile Curtii Domnesti, erau stropiti cu agheasma. Se credea ca toti caii stropiti cu apa sfintita, vor fi sanatosi pe parcursul intregului an. Originea acestei traditii este in parte de sorginte tatareasca.

Primii care erau stropiti erau telegarii, caii care trageau trasurile domnesti. Urmau povodnicii, caii pur-sange arab, primiti in dar de la sultan cu ocazia investiturii domnului si apoi armasarii grajdurilor domnesti. Calul imparatesc era adus la final, de comis, conducatorul grajdurilor domnesti si al cavaleriei moldovenesti.

Adrian Cocosila

04 Ianuarie 2011

Vizualizari: 5535

Voteaza:

Boboteaza la Curtea Domneasca 4.33 / 5 din 6 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • bonas NiculaePostat la 2013-01-03 21:22

  Cele bune sa se-adune,cele rele sa se spele,zice in intelepciunea sa poporul roman,noi cei de astazi nu trebuie sa "ne indepartam de vechile traditii".Vazand ori stiind ce-au facut bunii si strabunii nostrii"sa le urmam pilda,caci numai asa vom"dainui prin vitregia acestui veac inseletor".Nicu.

 • Vasa NastaPostat la 2013-01-03 11:51

  Doamne Iisuse Hristoase fie Voia Ta cea Sfanta cu noi cei care credem si nadajduim intru Tine ! Amin.

 • vasile rojneacPostat la 2011-01-05 14:48

  Foarte frumos ați expus semnificațiile acestei sărbători. Credincioșii pot fi astfel informați cu privire la aceste rânduieli unice ale anului liturgic. Vă mulțumim!

 • razvan CalinicPostat la 2011-01-05 11:58

  foarte frumos

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE