Braul Maicii Domnului a fost tesut din fire de camila de Fecioara Maria. Dupa inaltarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a daruit Sfantului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la inmormantare, ca semn al inaltarii ei cu trupul la cer.
In timpul domniei imparatului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, a avut loc mutarea cinstitului Brau din Ierusalim, in Constantinopol.
Din Sinaxarul inchinat acestei zile aflam ca sotia imparatului Leon cel intelept (886-911), imparateasa Zoe, suferea de o boala grava. Intr-o noapte, prin vedenie dumnezeiasca, primeste vestea ca daca se va atinge de Braul Maicii Domnului se va vindeca. La rugamintea Imparatului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Braul Maicii Domnului, si, inconjurat de un sobor de preoti, a mers la curtea imparateasca unde s-au rugat pentru tamaduirea imparatesei. Aceasta s-a inchinat si a adus cinstire Braului Maicii Domnului si atingandu-se de acesta s-a vindecat.
Drept multumire, imparateasa a brodat Braul Maicii Domnului cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Sarbatoarea de pe 31 august este dedicata aducerii cinstitului brau in Constantinopol, dar tot in aceasta zi este pomenita si vindecarea miraculoasa a imparatesei Zoe. In secolul al XII-lea, in timpul imparatului Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sarbatoarea punerii in racla a cinstitului Brau al Maicii Domnului pe 31 august. Mentionam ca in vechime, Sfantul Brau se sarbatorea impreuna cu Asezarea Vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, pe 2 iulie.
In a doua parte a secolului al XII-lea, Sfantul Brau al Maicii Domnului a fost taiat in fragmente, iar parti din el au fost daruite mai multor biserici din Constantinopol. O parte din Braul Maicii Domnului este pastrat in Sfanta Manastire Vatoped. Parti ale cinstitului Brau al Maicii Domnului sunt prezente si in manastirile Dionisiu si Kato Xenia.
Troparul, glas 8:
Nascatoare de Dumnezeu pururea Fecioara, Acoperamantul oamenilor, Vesmantul si Braul Preacuratului tau trup, puternic Acoperamant cetatii tale ai daruit prin nasterea ta cea fara samanta, Nestricata ramanand. Ca intru tine si firea se innoieste si vremea. Pentru aceasta, te rugam, pace cetatii tale daruieste si sufletelor noastre mare mila.
-
Punerea in racla a braului Maicii Domnului
Publicat in : Calendar ortodox
-
Braul Maicii Domnului
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.