Captivat, dar nu captiv

Captivat, dar nu captiv Mareste imaginea.

Care este activitatea captivanta care te face fericit? Care este cauza pentru care manifesti un interes vital? Nu fii deznadajduit: deprimarea este inutila. Nu este o "nevoie" aceea de a fi aprobat si laudat mereu. Scapa de frica de esec. Pune punct exagerarilor si incepe sa traiesti.

A-i condamna pe altii implica a-ti crea o stare de furie si de ostilitate (pe care o poti evita). Cu ce te ajuta sa-l acuzi pe frate cu salbaticie pentru greselile facute? Cat de folositoare crezi ca ar putea fi reprosurile tale? De ce sa te simti deprimat sau infuriat?

Nu tot ceea ce e neplacut este catastrofal sau oribil. Nu manifesta supraingrijorari cu privire la temeri exagerate si inutile. Infricosarile si spaimele decurg din "demonii" imaginatiei. Nu esti in inchisoare, nu esti torturat, nu esti spitalizat: esti nefericit pentru ca altii te critica? Nu rezolvi nimic nelinistindu-te si lamentandu-te in legatura cu nedreptatea altora. Mai bine sa ne depasim inertia si sa ne implicam in mod activ.

Un crestin nu este nici pe departe un teoretician anarhist. Nu se limiteaza la sociologia dinamica. Evita fantasticul macabru. Este un raspuns la solutionarea conflictelor rasiale. Nu este animat de futurismul sec. Nu se complace intr-un sentimentalism mistic.

Un crestin nu este doar un personaj oarecare dintr-un tratat de stilistica. Isi axeaza teologia pe Hristos. Nu se amageste cu palul reflexiei ispititoare. Nu e ingrijorat de saracie. Nu e stapanit de pasiuni devorante.

Un crestin inlocuieste parerile subiective despre altii cu rugaciunile pentru ei. E linistit, nu fuge dupa castiguri rapide, nu-si extinde "reteaua" permanent, ci isi face timp de "familie si pescuit". Grabiti, nu auzim fosnetul parcului. Trei liceeni se bat pe strada, fara jena.

Oscilam inca, pentru ca suntem plini de puroiul rautatii. Agitati de febra invidiei. Frisonati de insolatia nemultumirii. Dorim o regasire a supranaturalului sau o regasire asupra naturalului? Credinta nu poate fi fusarita. Scapam in acest post de fusareala duhovniceasca?

Duminica ortodocsilor: La Multi Ani! Tuturor iconarilor, iconodulilor, credinciosilor, fidelilor... biruitorilor !

Un crestin nu este static. Chiar daca nu-i fan al baletului de actiune, se straduieste sa fie un crestin de actiune. Nu evanghelizeaza ironic noua Scandinavie media si nu se limiteaza doar la argumente stiintifice. Un crestin este un raspuns limpede la opacitatea celorlalti, un remediu al solitudinii si o portita a incomunicabilului.

In post, nu ne desfatam cu retete insolite, ci cautam simplitatea. Condamnam totalitarismul si redescoperim libertatea originara. Nu ne-mbatam cu moralismul panteist, ci ne luptam sa pazim Poruncile. Nu avem nevoie de alternative SF: Parusia nu poate fi altfel decat e descrisa in Scriptura.

Un preot misionar (ortodox) este intrebat in ce tara africana a fost (pentru misiune). El raspunde ca in Congo-ul transilvan (nici francez, nici belgian). Un crestin e preocupat de probleme oamenilor, fara sa faca politica; isi daruie totul, fara sa socoteasca dobanda. Un crestin este un fotograf: capteaza atmosfera magica a Imparatiei. Nu e nimic ireal: Invierea schimba totul.

Un crestin iubeste exaltarea culorilor edenice. Nu-mbratiseaza frivolitatea moralei burgheze. Un crestin este un aparator al traditilor apostolice.

Preot Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1047

Voteaza:

Captivat, dar nu captiv 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE