Catacombele din Milos

Catacombele din Milos Mareste imaginea.

Catacombele in Biserica primara

Numele de "catacombe" apartine la origine unei depresiuni situate de-a lungul Viei Appia, la iesirea din Roma, ad Catacumbas - simpla transcriere a unei expresii grecesti - insemnand "in fundul adanciturii". Aici a fost amenajat un cimitir crestin, care astazi este cunoscut sub numele de Catacombele Sfantului Calist, sau Calixt, dupa primul sau administrator. Cuvantul " catacombe " a fost mai apoi aplicat cimitirelor asemanatoare facute in galerii marginite de firide. Crestinii au imprumutat de la evrei acest obicei care, fiindu-ne cunoscut la Roma, la Neapole si in Sicilia, a fost de asemenea practicat de anumite comunitati crestine din Orient. Asemenea cimitire au fost descoperite  si in insula Milos (Grecia).

Insula Milos Grecia

Catacombele din insula Milos

Milos este o insula vulcanica din Grecia, localizata in partea de sud-vest a Cicladelor, la o distanta de 86 km fata de Pireu. Relieful este in mare parte montan, cel mai inalt punct fiind Profetul Ilie (751m). Insula are doi vulcani inactivi: Fyriplaka in partea centrala a insulei, si Trachilas in partea de nord. Activitatea vulcanica a creat pestere subacvatice de o mare frumusete, precum Smaragdenia Spilia - ”Grota de smarald”, Kleftiko si Papafraga. Solul insulei este fertil, aici fiind produse citrice, legume, grau si masline.

Insul Milos

Catacombele crestine reprezinta cel mai cunoscut monument al insulei, fiind unic in Grecia. Acestea se gasesc langa satul Trypiti, la mica distanta fata de teatrul antic. Catacombele sunt vizitate anual de un mare numar de aproximativ 30.000 de oameni.  Cei care care au descoperit pentru prima data aceste catacombe nu au fost din pacate, arheologi ci traficanti de obiecte antice. In insula Milos se pare ca majoritatea mormintelor boltite in arcosoliu erau impodobite cu picturi, dar zugraveala a cazut aproape pretutindeni, uneori ca urmare a acestor sapaturi clandestine.

Catacombele din Insula Milos

Ca multe alte monumente din Ciclade, catacombele au fost pentru prima data explorate de catre savantul german Ludwig Ross in anul 1844. Acesta afirma ca a vazut reprezentate aici flori si ramuri pe care sedea aninata cate o pasare, potrivit inspiratiei idilice intalnite de asemenea in catacombele de la Roma. Studiul sau sistematic a fost continuat prin activitatea profesorului G. Sotiriou. Acesta, in 1927, a scos la iveala un peste pictat in verde, emblema binecunoscuta a lui Hristos, intemeiata pe acrostihul Iisus Hristos Mantuitorul, fiul lui Dumnezeu, ichthys insemnand peste in limba greaca.

Catacombe Milos Catacombe Milos

In subiecte de acest gen nu trebuie sa vedem criptograme destinate sa insele politia imperiala asupra religiei defunctilor si a urmasilor lor, ci rezultatul unui mod de a gandi simbolic, ale carui numeroase manifestari se intalnesc in arta funerara a paganilor.

Catacombele din Milos

Catacombele sunt cimitire subterane - cimitirul primei comunitati crestine a insulei - ce dateaza din secolul al II-lea si au continuat sa fie folosite pana la sfarsitul secolului al  V-lea. Potrivit arheologilor sute de crestini au fost inmormantati aici. Se pare insa, ca aceste catacombe nu erau locuri folosite numai pentru inmormantarea defunctilor, fiind utilizate si ca biserici crestine, in timpul persecutiilor. Totodata aceste catacombe reprezinta marturia faptului ca religia crestina a fost cunoscuta in insula Milos inca de timpuriu.

Catacombele din Milos

Monumentul este format din trei catacombe cu un numar egal de camere funerare (A, B si C) si mici coridoare, care pornesc din fiecare camera. Latimea coridoarelor variaza intre 1 si 5 m. inaltimea lor minima este 1.60 m, in timp ce cea maxima nu depaseste 2.50. In catacombe au fost gasite multe inscriptii toate avand un caracter funerar.

Catacombele din Milos

Catacomba A are in special o camera funerala spatioasa  in care pot fi  gasite morminte duble. Intr-unul din mormintele de pe un coridor secundar  s-a pastrat  o inscriptie  potrivit careia Stefana, fiica lui Milon, se odihneste aici. Catacomba B are unele caracteristici interesante. In mijlocul camerei se afla o piatra, considerata de catre Sotiriou ca ar fi servit drept altar.

Catacombele din Milos

In camera B s-a pastrat cea mai cunoscuta inscriptie gasita in catacombe. Ea ne informeaza despre numele primilor crestini, ca de altfel locul  fiecaruia in randul clerului.

Catacombele din Milos

Forma de astazi a catacombelor este cea din urma interventiilor din secolul al XX-lea, cum sunt intrarea in camera B si pasajele care unesc cele trei camere. Pentru a deschide aceste pasaje unii pereti  au fost demolati. Existenta unei singure intrari a fost considerata ca necesara, nu doar din motive de securitate, dar si deoarece intrarea initiala a catacombelor se daramase. Astazi numai camera B este deschisa vizitatorilor. Acestia se pot misca in jurul camerei pe o platforma din lemn care protejeaza podeaua originala.

Radu Alexandru

04 Noiembrie 2009

Vizualizari: 3187

Voteaza:

Catacombele din Milos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE