Comorile Targovistei

Comorile Targovistei

 

Comorile Targovistei, Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca"

Decretul Regal din 30 octombrie 1937, reprezinta actul oficial care consfinteste institutional preocuparile targovistenilor pentru conservarea trecutului istoric si zestrei spirituale atat de bogate pe care au mostenit-o.

O activitate expozitionala bine conturata incepe in anul 1912, in casa boierului Fusea, donata de acesta "in scopul infiintarii muzeului istoric al oraului", prin deschiderea unei expozitii de antichitati: monede, icoane, documente epigrafice, toate apartinand colectionarului Saint -Georges. Ulterior, in 1928, intr-o cladire a Mitropoliei, situata in parcul cu acelasi nume, se organizeaza un lapidarium care intruchipa ideea lui Dimitrie Papazoglu, devenita preocupare pe la 1874, "de a se aduna acele pietre cu inscriptii istorice ce se vede o multime trantite in preajma mai multor biserici ruinate si prin raspantii" insa, prima cladire construita, prin contributie publica, in scopul adapostirii unor colectii istorice se ridica intre anii 1937-1938, gratie senatorului Constantin Dimitriu, profesorului Virgil Draghiceanu si localnicilor, cu sprijinul Comisiunii Monumentelor Istorice si a Casei Regale, proiectant fiind arhitectul Nicolae Ghika - Budesti. Astfel, in 1944 este inaugurat primul muzeu targovistean, astazi Galeriile Stelea.

Pana in 1968, muzeul targovistean a functionat in structura de la infiintare, avand o tematica mixta: arheologie, istorie, arta, etnografie.

In acelai an, muzeul capata importanta judeteana, pentru ca, mai apoi, in 1992, sa devina Complex National Muzeal, datorita stradaniei cu care au fost imbogatite colectiile mai ales, prin infiintarea unor noi muzee.

Rand pe rand s-au deschis publicului Ansamblul Monumental "Curtea Domneasca" (1967), poate cel ma important ansamblu aulic de pe teritoriul tarii, prin diversitatea si proportiile monumentelor conservate; Muzeul Scriitorilor Damboviteni (1967), adapostit de casa scriitorului Ioan Alexandru BratescuVoinesti, care ilustreaza crezurile generatiilor moderne;

Muzeul Tiparului al Carti Romanesti (1967), gazduit in cladirea familiei stolnicului Constantin Cantacuzino, ea insasi monument, aduce in atentia publicului marturii privind primul centru tipografic romanesc si carti vechi precum "Indreptarea legii" (1652), "Cazania lui Varlaam" (1643), "Biblia lui Serban Cantacuzino" (1688), carti bisericesti, manuscrise, primele periodice in limba romana si altele.

Dupa numai un an, in 1968, este infiintata expozitia permanenta "I. L. Caragiale" care reuneste o colectie memoriala: mobilier, fotografii, carti, toate legate de viata si activitatea ilustrului dramaturg. Gratie unei importante donatii, ne referim la donatia doamnei Mariana Rigler Petrascu, in 1972 ia fiinta "Casa-atelier Gheorghe Petracu", restituindu-se, celor pentru care a creat, atmosfera Targovistei de odinioara, atat de bogat redata de penelul artistului. De asemenea, "Casa gravor Gabriel Popescu" din Vulcana Pandele infiintata in acelai an, gazduieste o parte din opera unuia dintre cei mai importanti gravori ai romanilor, obiecte personale, fotografii, lucrari de gravura, mare parte dintre ele fiind donate. Anul 1972 s-a dovedit a fi unul prolific din punct de vedere al sporirii zestrei muzeale, daca adaugam infiintarea Muzeului orasenesc Moreni, care gazduieste o importanta colectie de arta.

Ulterior, in 1974, sunt infiintate muzee care conserva traditii ale culturii si dezvoltarii economice locale precum Muzeul etnografic "Dumitru Ulieru" Pietrosita si Muzeul orasenesc Pucioasa. Eforturile valorificarii bogatei mosteniri patrimoniale a judetului Dambovita nu s-au oprit aici, generatiile urmatoare aducandu-si aportul la continuarea dezvoltarii Galeriile Stelearetelei muzeale prin infiintarea Muzeului de Istorie (1986), Muzeului de Arta (1991) si a Muzeului "Vasile Blendea" (2002).

Galeriile "Stelea"
Galeriile Stelea" functioneaza in cladirea fostului Muzeu Orasenesc Targoviste, inaugurat in 1944 si care a functionat ca Muzeu de arheologie pang in 1986. Din colectia initiala se mai pastreaza Lapidariumul, in peristil. In prezent, spatiul este amenajat special pentru expozilii temporare.


Complexul monumental "Curtea Domneasca"

Atestata documentar la anul 1396, Curtea Domneasca este un ansamblu de arhitectura medieva romaneasca, care se intinde pe o suprafata de cca. 3 hectare si care adaposteste colectii de lapidarium, istorie, obiecte bisericesti, etc.

Complexul monumental Curtea Domneasca

Nucleul Curtii Domnesti a fost construit in timpul voievodului Mircea cel Batran, iar in timpul domniei lui Vlad Tepes, Curtea Domneasca se extinde apar noi constructii. Cea mai importanta dintre acestea este Turnul de supraveghere si aparare, cunoscut sub numele de Turnul Chindiei. Catre sfarsitul sec. al XVI-lea, se initiaza o serie de lucrari de fortificatii si constructii, la cererea si sub directa indrumare a voievodului Petru Cercel, care construieste un nou palat, Biserica Mare a curtii si primul apeduct, iar la exterior, spre raul Ialomita, "gradinile domnesti". O alta etapa importanta in dezvoltarea Curtii Domnesti se inregistreaza in timpul domniei lui Matei Basarab, cand sunt reparate casele domnesti, zidul de incinta este dublat si este ridicata o baie turceasca. Cel care avea sa aduca ultimele lucrari de reparatii si extinderi ale Curtii Domnesti este, totodata si cel care avea sa incheie seria domniilor la Targoviste, domnitorul Constantin Brancoveanu.

Complexul monumental Curtea Domneasca

Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi

Aflat intr-o cladire impunatoare, monument arhitectonic pe care mesterii domnitorului Constantin Brancoveanu l-au ridicat pe beciuri preexistente la inceputul secolului al XVII-lea, pentru fiica sa, domnita Safta si in care stolnicul Constantin Cantacuzino si-a tinut biblioteca (printre cele mai valoroase din Tara Romaneasca la acea vreme), Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi, una din primele institutii de cultura cu acest profil din tara, a fost deschis vizitarii la 11 mai 1967. Muzeul este structurat pe un discurs expozitional care prezinta activitatea tipografica, atat targovisteana, inca de la inceputuri (sec. al XVI-lea), cat ei a celorlalte centre tipografice aperute ulterior in Moldova si Transilvania (secolele XVII, XVIII) ei culmineaza cu editarea primelor ziare cu aparitie regulate.

Muzeul Scriitorilor Damboviteni

"Casa mea e un roman de toate frumusetea", marturisea Ion Al. Bratescu Voinesti despre casa ridicata la Targoviete intre anii 1897-1898, devenita intre timp Muzeul Scriitorilor Damboviteni ai careia i-au trecut pragul remarcabile personalitati ale vremii, precum Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Emil Garleanu si multi altii.

Muzeul Scriitorilor Damboviteni

Muzeul este structurat in trei mari sectiuni: o prima sectiune reprezentand Evul Mediu, cand Targovistea era ea insasi primul centru de cultura al tarii, exercitand influente in spatiul larg romanesc; o a doua, cea a poetilor redestepterii nationale si cea de-a treia, a scriitorilor nascuti fie sub semnul ei, fie adusi de viata, la Targoviste, pentru o clipa sau pentru eternitate.

Muzeul Scriitorilor Damboviteni

Muzeul Scriitorilor Damboviteni prezinte vizitatorului editii princeps, corespondenta, mobilier de epoca, obiecte cu caracter memorial, arta plastica, fotografii, etc., care vin sa ilustreze, in mod fericit, potentialul creator al oamenilor de pe aceste meleaguri.

Casa memoriala "Ion Luca Caragiale"

Muzeul prezinta vizitatorului marturii documentare, carti in editii princeps, fotografii, afise, mobilier de epoca, obiecte personale, toate creionand o parte din spiritul marelui dramaturg roman.

Casa memoriala Ion Luca Caragiale

Casa atelier "Gheorghe Petrascu"

Casa atelier Gheorghe PetrascuPictorul Gheorghe Petrascu (1872 - 1949), nume rezonant in plastica romaneasca, viziteaza prima oara Targovietea in anul 1920, hoterandu-se se-si construiasca aici o resedinte pentru perioade de reculegere, de elaborare tihnita, cautand cu nostalgie un mediu propice care se compenseze distrugerea casei sale de la Nicoresti, in 1917.

Gratie donatiei fiicei sale, Mariana Rigler Petrascu, casa devine muzeu adaposteste un impresionant patrimoniu reprezentat de pictura, grafica, studii in creion, sevaletul maestrului, obiecte personale, etc. Sunt expuse piese reprezentative ale creatiei sale, intre care amintim: "Casa de la Nicoresti", "Paraclis Domnesc", "Piata la Assuan", "Portretul sotiei", "Apus de soare pe Siret", "Venetia" etc.

Casa gravorului "Gabriel Popescu"

Casa gravorului Gabriel PopescuConstruita in anul 1905, lenga casa parinteasca, dupa planurile arhitectului Alexandru Clavel, care a folosit schitele artistului, actuala cladire a fost donata muzeului de catre Eliza Popescu, nepoata artistului, impreuna cu mobilierul, biblioteca, obiectele personale, acte de familie, instrumente de lucru, gravuri placi de gravura, carti etc., care au contribuit la reconstituirea atmosferei casei in care s-a nascut si a trait gravorul Gabriel Popescu.

Fara a minimaliza importanta lor, trebuie sa amintim alte sectii ale Complexului Muzeal cum sunt Muzeul Oresenesc Moreni, Muzeul Etnografic "Dumitru Ulieru" din Pietrosita, Muzeul Orasenesc Pucioasa, Muzeul de Istorie (istoria judetului Dambovita din preistorie pane in prezent), Muzel de Arta cu picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Schweitzer Cumpana. Gabriel Popescu, Tanti Iliescu Miheilescu, Bob Bulgaru.

Bogata mostenire culturala, pe care o are judetul Dambovita, poate reprezenta, in viitorul apropiat, o zona importanta de atractie turistica. Asa cum s-a putut observa, diversitatea muzeala este un punct forte, pe langa importanta patrimoniului gestionat. Turistului, pe care il invitam si il asteptam cu placere la Targoviste, ii putem oferi clipe de destindere si incantare, intr-un spatiu minunat completat de o salba de biserici menestiri medievale.

Director Adjunct Ovidiu CIRSTINA

Programul de vizitare al Complexului National "Curtea Domneasca" Targoviste este urmatorul:

Curtea Domneasca

Luni - inchis

Marti-Duminica - 9:00-18:00

4 lei pret intreg si 2 lei redus

Muzeul de Istorie

Luni - inchis

Marti-Duminica - 9:00-17:00

3 lei pret intreg si 1,5 lei redus

Pentru celelalte muzee prezentate in articol, programul de vizitare este acelasi, iar pretul de intrare este de 2 lei pret intreg si 1 leu redus.

.

10 Iulie 2007

Vizualizari: 10392

Voteaza:

Comorile Targovistei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact