Maica Domnului impartaseste pe unii monahi din chinovii

Maica Domnului impartaseste pe unii monahi din chinovii Mareste imaginea.

Dacă unii dintre isihaştii izolaţi total de lume s-au învrednicit să fie împărtăşiţi cu Sfintele Taine în sâmbete şi duminici, iar alţii să primească mană din cer, trimisă de Dumnezeu prin îngeri, unii dintre monahii din mănăstirile de obşte, chiar dacă nu le lipseau nici Sfânta Euharistie, nici hrana fizică obişnuită, au fost împărtăşiţi de Maica Domnului în mod minunat la unele praznice împărăteşti sau la unele momente cu totul speciale.

Pentru sfinţenia vieţii Sfântului Sava cel Sfinţit (+ 532), care avea în mănăstirea sa ca frate începător pe un om bogat, neobişnuit să muncească şi să postească, Maica Domnului i-a venit în ajutor, răspunzând la rugăciunile sale prin minunata sa apariţie, în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, în biserica mănăstirii. Fratele în cauză, trimis fiind de sfânt ca să-l înştiinţeze despre adunarea monahilor de la ostenelile zilnice pentru slujba Vecerniei, nu a mai ajuns să-i mai dea răspuns, deoarece a avut parte de arătarea Preasfintei: era încadrată de doi îngeri „[...] strălucind mai mult decât razele soarelui, un înger ţinea în mâini un potir plin cu pâine cerească, celălalt un procovăţ subţire, iar [...] Preacurata Stăpână ţinea o linguriţă de aur. Şi, ducându-se pe rând, la fiecare frate, după ce îngerul ştergea cu procovăţul faţa lui de sudoare şi se închina Preasfintei, Ea cu linguriţa dădea fiecăruia pâine cerească din potir.

Acestea văzându-le, noul începător se minuna şi, apropiindu-se ca să se învrednicească şi el de un dar ca acesta, nu i s-a îndeplinit dorinţa, că nici îngerul nu l-a şters, nici Preasfânta nu l-a împărtăşit, ci i-a zis lui: Pâinea aceasta este Trupul Fiului meu şi o primesc numai cei ce postesc până seara în ceasul acesta şi se curăţesc, dar pentru că tu nu posteşti, cum te vei împărtăşi cu pâinea aceasta? Iar acela i-a zis: Măcar să mă şteargă îngerul cu procovăţul. Insă ea i-a răspuns: Dacă voieşti să te şteargă cu procovăţul, să te osteneşti şi tu cu ceilalţi, că aceia sunt asudaţi de osteneală, de aceea îi şterge, dar pe tine de care sudoare să te şteargă îngerul? Acestea auzind, s-a îngrozit şi, alergând la egumen, a zis: Aţi văzut oare vedenia pe care am văzut-o eu, nevrednicul? Răspunsu-i-a sfântul: Ce ai văzut tu a fost spre îndreptarea ta. Toţi fraţii sunt încredinţaţi că Preasfântaîi sfinţeşte ca să fie vrednici a se împărtăşi cu dumnezeieştile Taine la toate praznicele.

Arhim. Luca Diaconu

FRAGMENT DIN CARTEA "Hrana vietii fericite a monahilor', Editura Doxologia

Cumpara cartea "Hrana vietii fericite a monahilor"

Pe aceeaşi temă

12 August 2019

Vizualizari: 577

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE