
In Uniunea Sovietica era important pentru guvern, din punct de vedere ideologic, sa suprime si sa dezminta marturiile referitoare la minunile care contraziceau ateismul marxist.
In acest scop acesta emis un decret pe 1 martie 1919 cu privire la "desfiintarea completa a cultului trupurilor si a mumiilor”, cu scopul de a arata ca expunerea publica a sfintelor moaste reprezinta o inselare (contrazicand astfel credinta ca trupurile sfintilor se pastreaza neputrezite in chip minunat). In 1918 au existat chiar propuneri de interzicere a Tainei Sfintei Euharistii, pe motivul prefacerii minunate a darurilor dupa cum cred crestinii ortodocsi si cei catolici.
Una din cele mai cunoscute minuni s-a petrecut in satul Kalinovka situat langa Vinnitsa in Ucraina. Pe 7 iulie 1923 un detasament al politiei a sosit in sat pentru a inchide biserica locala, insa acesta a fost intampinat de multimea ostila. Intentia politiei era de a face oamenii sa semneze o "petitie unanima” pentru inchiderea bisericii, dar printre cei de fata erau mai ales femei care strigau: "Inchideti sinagogile mai intai, daca nu aveti nevoie de ele. Noi vrem sa ne pastram bisericiile ...” Muncitorii din fabrici au venit sa protesteze ca de altfel multi dintre tarani, pentru a-l convinge pe comisar sa disperseze soldatii.
Multimea era prea numeroasa pentru ca politia sa le poata forta vointa luand astfel decizia sa se retraga. Nu departe de biserica, la o rascruce, se afla o cruce traditionala din lemn pe care era reprezentata imaginea lui Hristos crucificat, realizata din tabla si pictata in ulei, in care, politistul nervos a tras un foc de arma. Glontul a lovit crucea in dreptul lui Hristos si imediat a inceput sa curga sange din acel loc. Unul din politisti s-a pierdut cu firea cazand de pe cal, in timp ce ceilalti se retrageau. Credinciosii au cazut in genunchi rugandu-se inaintea crucii care sangera.
Vestea s-a raspandit si mii de oameni au venit sa vada minunea. Pana seara, 30 000 de oameni au venit sa se roage. Odata cu ei au venit si "intariri”, asa numitele "trupe speciale”. Ceea ce s-a intamplat cu greu poate fi descris in cuvinte. Caii apartinand trupelor speciale au scapat, fugind in ciuda celor care au incercat sa-i opreasca. Un mucitor evreu, sotia acestuia si cei doi copii ai lor, au cerut sa fie botezati in credinta ortodoxa. Acest lucru s-a infaptuit inaintea masei de oameni.
Sangele a continuat sa curga vreme de cateva zile. Nu dupa mult timp mai multi membri ai politiei au sosit cu ordinul de a distruge crucea dar de fiecare data s-au intors spunand ca o anumita forta i-a retinut sa se apropie. Comunistii locali au incercat sa explice fenomenul sustinand ca exista o acumulare de apa lemnul crucii in spatele tablei, si, odata ce glontul a lovit metalul, apa care s-a inrosit din cauza ruginei, s-a infiltrat in afara.
Credinciosii au adus cruci cu ei pe care le-au asezat in spatele acesteia, s-au rugat inaitea ei ,atingandu-si hainele de sangele miraculos. Patru zile au inaltat imne si au tinut lumanari aprinse. Se spune ca multi atei s-au convertit dupa ce au vazut aceasta minune. Un medic evreu a luat mostre pentru a analiza sangele, marturisitnd: ”Va spun adevarul. Este sange uman!”.
Cu prima ocazie, sovieticii au distrus insa crucea care a sangerat si toate crucile din apropiere. Mai tarziu s-a sustinut ca o comisie de experti au raportat faptul ca lichidul care s-a scurs nu a fost sange. Ziarul "Evestia” a scris ca "soldatii au tras in gluma, si fara a avea o tinta particulara, cand un glont s-a intamplat sa loveasca o un "Hristos din tabla ruginita”. Umezeala a iesit afara din "rana” impreuna cu rugina. Oamenii care au fost de fata au fost ulterior descrisi ca betivi, prosti si scursuri ale societatii.
Muncitorii si taranii au devenit mult mai intariti in credinta dupa aceasta minune scotand la lumina toate icoanele pe care le tineau ascunse. Le-au asezat in casele lor si au respins amenintarile comunistilor. De atunci, in fiecare an pe 7 iulie credinciosii se aduna cu miile in Kalinovka, pentru a participa la o procesiune cu Sfanta Cruce.
Traducere de Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.