Minunile icoanei Maica Domnului de la Bacikovo

Minunile icoanei Maica Domnului de la Bacikovo Mareste imaginea.

Se povesteşte că icoana Maica Domnului de la Bacikovo, numită şi Vlaherniţa, aşa cum se află şi pe înscrisul de pe icoană, a fost aşezată mai întâi la iconostas. Spre mirarea monahilor, a doua zi dimineaţa, locul a fost aflat gol. Icoana „a fugit" în munte, la Kluviata. Monahii au readus-o în mănăstire, aşezând-o la locul de mai înainte, însă în zilele următoare „fuga" icoanei s-a repetat în mai multe rânduri.

***
Monahii de la Bacikovo, din vremurile de demult, povesteau fraţilor nedumeriţi că unui frate al mănăstirii i s-a arătat într-o vedenie Maica Domnului şi i-a spus că va rămâne în mănăstire doar dacă i se rânduieşte icoanei sale un loc aparte la intrarea în biserică, încât să vadă pe fiecare om cu ce inimă intră în casa lui Dumnezeu şi dacă în fiecare an, în cea de-a doua zi de Paşti, o vor purta cu procesiune în locul din munte în care a fost aflată. Aşa au şi făcut: au aşezat-o pe un tron în dreapta intrării principale, loc în care se află şi astăzi, în cea de-a doua zi de Paşti, într-o procesiune solemnă cu litie, icoana este dusă până la locul muntos numit Kluviata, unde se face o slujbă în cinstea acesteia.

***
Chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Bacikovo este întors spre uşa de la intrarea în biserică. Oamenii care merg şi se închină Maicii Domnului cred că ea va împlini rugăciunile fiecărui credincios care se va atinge de icoană. In orice vreme, în mănăstire poţi întâlni oameni care au primit ajutor de la Maica Domnului prin sfânta sa icoană. Ei nu contenesc să povestească istoria bolilor şi a necazurilor personale şi chipul minunat în care Maica Domnului i-a izbăvit de ele.

***
Ivan, un credincios din Blagoevgrad, a venit în mai multe rânduri la Mănăstirea Bacikovo, deşi distanţa de parcurs e destul de mare. Aici şi-a aflat vindecarea dintr-o cumplită boală care l-a chinuit vreme de zece ani. Inainte de aceasta, credinciosul, în vârstă de 42 de ani, nu credea deloc în Dumnezeu. I s-a descoperit însă un cancer, iar după operaţie doctorii nu i-au dat nici o garanţie că va mai trăi. „In deznădejdea mea, am hotărât să mă agăţ până şi de un fir de păr. Puterea minunată a icoanei făcătoare de minuni de la Bacikovo, care de veacuri s-a vestit de pelerini pretutindeni, îmi era cunoscută, deşi nu mergeam la biserică. Am venit la Bacikovo de înviere, căci am auzit că puterea icoanei se arată cu mult har la procesiunea ce are loc atunci. Neştiind rugăciuni, spuneam ce aveam în mintea şi în sufletul meu" - povesteşte Ivan. A simţit ceva de negrăit la sfârşitul rugăciunii sale şi s-a însănătoşit, fapt pe care-l povesteşte an de an când vine la Bacikovo. „Părea că nu m-am închinat la icoană, ci că mă aflam chiar înaintea Maicii Domnului, atât de viu mi s-a arătat chipul Preacuratei zugrăvit pe lemn. Atunci am înţeles că nu voi muri", povesteşte plin de emoţie Ivan, care trăieşte acum pe deplin sănătos, fără a-şi mai aduce aminte de înfiorătoarea boală.

***
In puterea icoanei făcătoare de minuni crede de ani buni şi bătrâna Natalia din Haskovo. Din cauza unor dureri puternice la picioare, femeia stătea ca o invalidă într-un cărucior. „Cel mai rău era însă că pătimeam de acestea nu doar în timpul zilei", povesteşte bătrâna din Haskovo. In timpul nopţii durerile erau de nesuportat pentru ea.

Credincioasa, care vine an de an la Mănăstirea Bacikovo, a fost bântuită chiar de gândul de a-şi pune capăt zfielor, ca să nu mai aibă parte de astfel de dureri. Fiind însă o femeie credincioasă şi citind în Sfânta Scriptură că sinuciderea este un mare păcat, a hotărât ca mai bine să încerce să scape de boală prin credinţă. Prima oară, cei apropiaţi au adus-o la Mănăstirea Bacikovo pe braţe, aşezând-o înaintea icoanei. După o noapte de fierbinte rugăciune, femeia a început să se înzdrăvenească. Acum vine singură în acest loc sfânt şi povesteşte pelerinilor minunea pe care a făcut-o cu ea Maica Domnului.

***
De la vârsta de 6 ani, o cunoscută de-a Nataliei, Iordanka Lateva, vine în fiecare an la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bacikovo. Pricina desei veniri la mănăstire a acestei femei în vârstă de 50 de ani este o întâmplare din copilărie. Istorisirea ei seamănă cumva cu o povestire biblică. Ea afirmă că a murit, însă Fecioara Măria a întors-o iarăşi la viaţă. In copilărie, din cauza unei infecţii, s-a îmbolnăvit grav şi a intrat în comă. După ce s-a aflat mai multe zile la rând în această stare, mama ei, plină de întristare, a lăsat-o în seama Maicii Domnului, ca aceasta s-o păzească în lumea de dincolo. „Maica lui Dumnezeu m-a redat însă familiei mele", povesteşte Iordanka, care în mai multe rânduri a văzut-o aievea pe Sfânta Fecioară. Cel mai adesea, Maica Domnului i s-a arătat la Mănăstirea Bacikovo; pentru aceasta, în fiecare an, pe data de 15 august, ea aduce daruri icoanei care nu conteneşte să săvârşească minuni.

Oferită care a căzut de pe o scară a fost aflată de părinţii ei pe deplin sănătoasă, pe iarba verde de lângă pârâul care curge pe lângă mănăstire. Mama care o alăpta, minunându-se de sfinţenia locului, a scăpat-o jos de pe vârful scării. Ingrozită, a coborât repede şi a aflat copilul nevătămat, zbenguindu-se liniştit în poiană. Plină de recunoştinţă, mama a scos de la gâtul său salba de galbeni pe care o purta şi a lăsat-o la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Minunile icoanei Maica Domnului de la Bacikovo; Editura Sophia

Cumpara cartea "Minunile icoanei Maica Domnului de la Bacikovo"

06 Iunie 2016

Vizualizari: 583

Voteaza:

Minunile icoanei Maica Domnului de la Bacikovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE