Nu te indoi de inviere

Nu te indoi de inviere Mareste imaginea.

Vestea Invierii Domnului Iisus Hristos a redesteptat intreaga lume. Cine crede in Inviere, are viata vesnica si nu intampina moartea cu frica. Hristos este Mesia care a murit pentru noi, dar nu a ramas invins, ci a biruit moartea.

Invierea nu poate fi o inselaciune.

Invierea inseamna dovada credintei: "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui". Nu crezi in Inviere? Atunci, in ce crezi, in neant? Zici ca Hristos n-a inviat, ci si-a revenit din mormant?! Dar cum ar fi putut iesi un Iisus muribund, sleit de puteri, stors de sange prin bandajele stranse cu care era infasurat dupa obiceiul de inmormantare al evreilor? Aceste giulgiuri au ramas curate, nedesfacute; Mesia nu a fost un super-erou care - printr-o ultima fortare - s-a eliberat. El este Cel ce ne elibereaza pe noi, daca vrem sa fim liberi fata de pacat si nu ne complacem, nu ne balacarim in el.

Spui ca trupul lui Iisus a fost furat de apostoli? Apostolii - in acele zile - nu stiau unde sa fuga ca sa nu fie prinsi. N-ar fi mers nici in ruptul capului tocmai in gura lupului. Mormantul a fost pazit de soldati romani, iar apostolii erau pescari, nu genisti din Legiunea Straina. Sfantul Petru a avut o tentativa de a-L apara pe Hristos cu sabia, in gradina Ghetimani, cand i-a taiat urechea lui Malchus, sluga arhiereului, dar Mesia i-a amintit ca “cel ce ridica sabia, de sabie va muri”.

Cine L-au vazut pentru prima data pe Iisus inviat? Femeile mironosite, numite astfel pentru ca duceau mir sa unga trupul lui Iisus. Crezi ca au avut halucinatii? Ma indoiesc profund. Pentru ca nu sunt singurele martore ale Invierii. Sunt peste 1500 de "frati" care L-au vazut pe Iisus Inviat. Si apoi, apostolii, daca nu erau ei insisi convinsi de Invierea Invatatorului, ar fi murit ei pentru o cauza de care nu erau siguri? A, n-a inviat, pentru ca - de fapt - n-a murit pe cruce? Dar, daca n-a murit, de ce a iesit sange si apa din coasta Sa? Daca te impungi, va iesi sange. Doar dintr-un organism mort iese sange plus apa.

Hristos a inviat si S-a facut incepatura celor adormiti. Toti cei ce cred in El vor invia asemenea Lui. Trista situatie: acum doi ani, la salutul "Hristos a inviat!", un cetatean a raspuns "Degeaba". M-am cutremurat cand l-am auzit, dar spunea, fara sa vrea un mare adevar: multi refuza mesajul Invierii din indiferenta. Ar vrea sa creada - poate - dar fara sa renunte la placerile lumii. Mesia bate la usa inimilor lor, dar nu este lasat sa intre. Un om care crede cu tarie in Invierea Domnului Hristos va sti sa traiasca crestineste pe acest pamant, pentru ca tinta lui nu este femeia vecinului, slujba bine platita, vila de la munte, ci Invierea.

"Nu te indoi de Inviere, fiinca credinta aceasta indoielnica este demonica; diavolul te incearca nu numai sa nu crezi in Inviere, ci sa te instrainezi si de faptele bune si sa te pierzi" (Sf. Ioan Gura de Aur). Nimeni sa nu se indoiasca de Inviere. Daca cineva se indoieste, sa se gandeasca la cate a facut Dumnezeu din cele ce nu erau. Sa vestesti Invierea lui Mesia Hristos, dar mai vartos striga mantuirea ta, caci prin Invierea lui Iisus se omoara pacatul.

Incepand cu Invierea Domnului Iisus Hristos nu vom mai muri ca niste osanditi, ci asteptam treji Invierea universala. Numai pacatosii nu se bucura de Inviere, ca vor fi trimisi in intuneric. Duminica Invierii este ziua nasterii intregului neam omenesc, ca pierduti eram - ca fii risipitori de talanti divini - si azi am fost gasiti, morti eram si am inviat, dusmani eram si ne-am impacat. Inviind Hristos din morti, ne va invia si pe noi, daca vom implini voia Lui, vom iubi ce a iubit El si ne vom abate de la orice nedreptate, lacomie, iubire de bani si barfa.

Toata credinta aceasta este: Dumnezeu S-a facut om, S-a rastignit si a inviat. Crezi aceasta? Poarta-te crestineste, imita-L pe Iisus, gandeste-te in fiecare clipa "Ce ar face Iisus?". Cu Iisus Hristos Inviat invingem totdeauna toate greutatile. Ce sa faci? Sa fii oglinda lui Dumnezeu, astfel incat lumina Lui sa lumineze pe cel de langa tine. In fata lui Iisus, sutasul Corneliu a exclamat: “Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost acesta!”

Vestea bucuriei Invierii naste indoieli si azi pentru cei ce nu cred ca Hristos le da viata vesnica, ci-L considera un Tamplar, Il bat cu pietre, Ii pun cununa de spini pe cap. Istoria nu se aminteste doar, ci se repeta: in fiecare Liturghie Iisus Se naste, Se ofera real la Cina cea de Taina, moare si invie. Suntem, asadar, martori ai Invierii. Gustand din Viata Iisus, nu vom mai fi tristi pentru suferinta si moarte.

Crestinismul este religia bucuriei si a pacii. Nici o persecutie nu a reusit sa zmulga zambetul si pacea crestinului. Hristos Inviat face minuni cu fiecare din noi. Numai solzii pacatului ne impiedica sa vedem Evidenta. Noi suntem poporul Invierii, nu avem cetate statatoare aici, suntem calatori spre Neatins. Sa stii ca Hristos este Invierea si Viata; El a inviat din morti, parga a celor adormiti.

Popor al Invierii, lumina lui Hristos te lumineaza spre Viata. Zvonul initial din Ierusalimul din timpul lui Pontiu Pilat s-a adeverit: ADEVARAT A INVIAT HRISTOS! Curand viata ta va fi o amintire pentru cei dragi tie; nu nadajdui prea multe de la aceasta viata, nu te lipi de placerile ei. Pune-ti nadejdea in Cel Inviat si toate celelalte se vor adauga tie.

Adevarata nesimtire: te gandesti numai la clipa de acum si nesocotesti eternitatea. Chiar crezi ca Deus te-a facut doar ca sa "scape”"de tine prin moarte? Moartea e abia inceputul; depinde de tine daca este inceputul Binelui sau nu. Tot ce faci fa pentru Cel Inviat; gandeste-te "azi pot mori si trebuie sa fiu judecat". Voi fi martor la propria mea Inviere; dar - dupa Resurectie - unde merg? Ce destinatie singur mi-am ales? Omul care nu se intreaba nu se mantuieste, ci ramane in indiferenta lui demonica. "Sa dea Dumnezeu ca macar o singura zi sa o traim cum se cuvine in aceasta lume" (Toma de Kempis).

Cei care ne sunt modele evanghelice de urmat sunt sfintii, prietenii-casnicii lui Dumnezeu, cei care - inca din timpul vietii - s-au dedicat total Invierii si Celui Inviat. Ei au trait fiecare secunda ca una mai putin pana la intalnirea cu Hristos si - tocmai de aceea - moartea martirica nu i-a infricosat, ci, dimpotriva, i-a determinat sa-si marturiseasca credinta in singurul si adevaratul Dumnezeu. Il cinstim pe Sfantul Gheorghe (23 aprilie) si il numim "purtator de biruinta”" Cinstim sfant icoana lui si ne rugam lui Dumnezeu prin mijlocirea acatistului sfantului. Vedem un sfant militar care omoara un balaur. Nu e vorba de un basm vrancean, ci de un simbol: balaurul reprezinta paganismul - ne-crestinismul - omorat de sfant.

Marele om de stat Gheorghe l-a surprins pe imparatul crud Diocletian cu credinta lui crestina. Zeci de mii de crestini au fost dati martiriului in cele mai crude si inumane moduri. In mijlocul acestor persecutii, Sfantul Gheorghe si-a declarat credinta sa in Hristos, fapt ce i-a adus nu numai moartea fata de pacatele lumii, ci si fata de lumea insasi. A murit ca un martir, nedorind sa se desparta de dragostea divina a lui Hristos cel Inviat. Jertfa sa a determinat mase mari din armata - colegi de arme ai sfantului - sa renunte la zei imaginari si sa se boteze intru mantuire.

Trupul sfantului nu a putrezit dupa moarte, ca o minune cereasca. Noi cinstim sfintele lui moaste. Minunile nu s-au oprit aici. Amintim un exemplu concludent: prin rugaciunile sfantului Gheorghe, A INVIAT un tanar al unei vaduve, asemenea invierilor facute direct de Iisus: tanarul vaduvei din Nain sau fiica lui Iair. Minunea o face Acelasi Iisus, sfantul doar intermediaza rugaciunea oamenilor.

O femeie care avea tot ce dorea, Alexandra, imparateasa nemilosului Diocletian, a devenit crestina vazand credinta sfantului si a plecat spre Inviere prin moarte martririca. Concluzia: vazand credinta noastra si ducerea Crucii, cei de langa noi sa-L gaseasca pe Hristos. Abia atunci vom intelege sensul cuvintelor "HRISTOS A INVIAT!"
Ierusalimul in zilele Invierii.

Oamenii sunt debusolati, pentru ca au un sentiment de tradare: L-au dat mortii pe Profetul Profetilor. L-au condamnat pe Cel ce ii inviase pe Lazar, pe fiul vaduvei din Nain, pe fiica lui Iair, pe Cel ce inmultise painile in pustie, prefacuse apa in vin, vindecase orbi, muti, schiopi, leprosi, paralizati, vorbise ca nimeni altcineva si in Care ei isi pusesera atatea sperante. L-au tradat pentru ca nu i-a scapat de romani, nu le-a dat un trai mai bun, cu mai mult circ si mai multa paine. Ei vroiau bani si case, El le dadea iertare si inviere.

Duminica Invierii a fost o zi haotica pentru ei: cutremurul de vineri, din momentul mortii lui Iisus pe Cruce, a adus frica. In plina zi s-a facut intuneric. Catapeteasma templului din Ierusalim s-a rupt in doua. Simbolul lumii lor era distrus; mii de pelerini erau confuzi, neintelegand cum s-a ruinat templul.

Si peste toate acestea. mortii din cimitirul din Ierusalim - chiar daca nu aveau cimitire asa cum le avem noi azi - s-au aratat familiilor lor. Inchipuiti-va o familie de evrei, care afla ca Rabi a fost crucificat, soarele s-a intunecat, templul s-a ruinat, cutremurul frica a adus si - in aceasta atmosfera - da nas in nas cu bunica, cu soacra, cu fiica, cu unchiul, persoane decedate de un an sau de 50 de ani. Ce sa mai intelegi?

In acest context, pe cand rasarea soarele, intr-o duminica de la care se astepta revenirea la "normal", niste femei raspandesc in cetatea Ierusalimului vestea ca Rabi a inviat. Acest lucru le-a intrecut pe toate. Oamenii au primit - la inceput - cu necredinta aceasta veste. Dar Iisus se arata acelor femei bine-vestitoare (numite "mironosite" pentru ca mergeau sa unga cu miresme trupul lui Iisus), apostolilor si la peste 500 de frati. Convinsi ca este Iisus, nu o naluca, toti raspund acum cu credinta: "E adevarat ca a inviat". Hristos le da apostolilor puterea Sa - primita de la Tatal - de a ierta pacatele oamenilor in numele Lui. Aceasta putere apostolii o transmit urmasilor lor - preotii - pentru a continua lucrarea mesianica.

De atunci si pana acum, crestinii Il asteapta pe Domnul Iisus Hristos sa vina a doua oara. Ceasul si ziua celei de a doua veniri nu sunt cunoscute nici de ingerii din ceruri. Noi nu calculam data venirii Celui nesupus calculelor noastre, pentru ca, de la Inviere pana la Sfarsit traim o singura Zi, Ziua Invierii. Suntem in aceasta Zi atemporala chemati nu sa socotim ani sau sa contabilizam pacate, ci "sa iertam toate pentru Inviere, sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti".

Cautati-L pe Iisus cel Viu in Sfanta Euharistie, in cuvantul Evangheliei si in fiecare om care are nevoie de voi. Il puteti gasi pe Dumnezeu in lume, dar nu-L veti vedea din cauza pacatelor voatre si a rautatilor lumii; Il puteti gasi in cer, dar nu puteti urca acolo.

Il veti gasi pe Hristos in voi, in inima voastra, unde a fost dintotdeauna, asteptandu-va.

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2018

Vizualizari: 2742

Voteaza:

Nu te indoi de inviere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE