Ortodocsii, pe care Sfant Valentin il sarbatoresc pe data de 14 februarie?

Ortodocsii, pe care Sfant Valentin il sarbatoresc pe data de 14 februarie? Mareste imaginea.

An de an, pe data de 14 februarie, unele biserici, culte si organizatii crestine il sarbatoresc pe Sfantul Valentin, considerat patronul spiritual al indragostitilor.

Tot in aceeasi zi se serbeaza si "Valentine’s Day", o sarbatoare "pagana” venita din Occident. Dar, in traditia crestina, exista mai multi sfinti cu numele de Valentin, unii dintre acestia fiind martirizati in aceeasi zi, dar in zone diferite ale lumii. In aceasta situatie, se pune intrebarea: care este sarbatoritul?

Mai multi Valentini


Cel mai vechi Valentin se pare ca este un teolog gnostic de origine egipteana care si-a propovaduit dogma in Orient si la Roma. Ereziile propovaduite de el la momentul respectiv au fost combatute de Tertulian si Sf. Irineu. In epoca moderna, el este sarbatorit la 14 februarie si este considerat patronul indragostitilor.

Un al doilea Valentin pretendent la patronajul spiritual al zilei indragostitilor este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. El a fost martirizat in anul 180 d. Hr., in perioada persecutiilor imparatului Aurelian. Moastele sale sunt venerate si astazi la Biserica Sf. Valentin din Terni.

Un alt preot crestin, pe nume Valentin, a vietuit in timpul imparatului roman Claudius al II-lea care era, la acea vreme, in plina campanie de razboi. Imparatul se confrunta cu o problema grava: tinerii nu se mai inrolau in campaniile militare pentru ca nu voiau sa isi paraseasca prietenele si sotiile. Din acest motiv, imparatul a interzis logodnele si nuntile in Roma.

Valentin, preotul, neputand rabda pagubirea sufleteasca a tinerilor, pentru ca majoritatea cazusera prada pacatului, dedandu-se la desfrau, a inceput sa cunune, in secret, cuplurile de tineri ce apelau la el. Cand imparatul Claudius a aflat ca preotul Valentin a nesocotit hotararea sa, l-a intemnitat pe parinte, care a si murit ca martir, in inchisoare.

Uite, nu e Valentin

Biserica Romano-Catolica il sarbatoreste pe Sf. Valentin din secolul V d. Hr. cu binecuvantarea Papei Ghelasie I. Apoi, acesta a fost scos din calendarul roman de sfinti in anul 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, dar sarbatoarea a ramas in continuare in constiinta spirituala a credinciosilor. Cu trecerea timpului, ea a fost inlocuita cu "Valentine’s Day", care are ca patron spiritual pe Cupidon, zeul iubirii.

Biserica Ortodoxa, in data de 14 februarie, ii praznuieste pe Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron, Avraam si pe Filimon, episcopul Gazei.

Motive laice


Un motiv al acestui faimos patronaj legat de ziua indragostitilor ar fi acela ca se presupune ca in aceasta zi, 14 februarie, se imperecheaza pasarile. Aceasta credinta vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer. Altii pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lopercalia" si care se desfasura in aceeasi zi, la Roma.

"Valentine's Day" si religiile lumii

Sunt state, spre exemplu tarile islamice sau Rusia, care critica aspru fenomenul occidental "Valentine’s Day", spunand despre aceasta ca este o sarbatoare superficiala cu accente comerciale. In acest sens, sunt interzise tiparirea, fabricarea si distribuirea de produse specifice acestei celebrari: cum ar fi cele care fac trimitere la sex, felicitarile, florile, in special trandafirii rosii, ursuletii de plus etc.

Astfel, in regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, autoritatile au interzis sarbatoarea Sfantului Valentin, sustinand ca este una "ce contravine culturii ruse". Grigory Bolotnov, purtatorul de cuvant al administratiei din Belgorod, a declarat ca sarbatoarea Sfantului Valentin nu are nimic de-a face cu traditia ruseasca, iar daca ar accepta-o ar fi ca si cand ar introduce sarbatoarea "Vodka Day".

De altfel, in 2008, sotia presedintelui Dmitri Medvedev, Svetlana Medvedeva, a lansat o ofensiva impotriva acestei sarbatori venite din Occident, prin promovarea unei versiuni alternative, "rusesti", numita "Ziua familiei, a dragostei si a fidelitatii", care are loc pe data de 8 iulie.

"Valentine's Day", o mina de aur


Cu toate acestea, "Valentine's Day", putin cunoscuta in urma cu 15 ani, este acum o mina de aur pentru comerciantii din majoritatea statelor est-europene si din Orient. Magazinele vand multe carti, felicitari, dulciuri si tot felul de produse in forma de inima, iar restaurantele ofera meniuri speciale pentru aceasta ocazie. Din pacate, acest obicei strain de ortodoxie a patruns si in Romania.

Dragostea la romani


In Romania, sarbatoarea traditionala pentru indragostiti este Dragobetele si se tine pe 24 februarie. Cu toate ca aceasta este trecuta in calendarul ortodox, ea nu este o sarbatoare strict religioasa, ci provine din zona folclorului romanesc traditional si poarta numele fiului Babei Dochia, Dragobete. Ea simbolizeaza fiorul iubirii, dar marcheaza si inceputul primaverii, anotimpul in care intreaga natura se trezeste la viata.


Asadar, legatura indragostitilor cu Sfantul Valentin, cu toate consecintele pentru fabricarea de tiparituri si maruntisuri, este una care cu siguranta nu se trage din cultul martirilor crestini si nici nu are vreo legatura cu acesta si nici cu ortodoxia.

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
492 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

06 Februarie 2013

Vizualizari: 7123

Voteaza:

Ortodocsii, pe care Sfant Valentin il sarbatoresc pe data de 14 februarie? 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ninel ninelPostat la 2013-02-06 21:35

    BISERICA ORTODOXA il sarbatoreste pe SF VALENTIN pe data de 30 iulie,iar particele din sf moaste se afla in BUCURESTI pe calea calarasi,aproape de piata muncii

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE