Regula de rugaciune

Regula de rugaciune Mareste imaginea.

Regula de rugăciune poate fi folosită pentru rugăciunile de dimineaţă sau de seară sau pentru ambele. Părintele tău duhovnicesc te poate ajuta să-ţi alcătuieşti o astfel de regulă de rugăciune. Şi o carte ortodoxă de rugăciuni îţi poate fi de mare folos. Te poate ajuta şi o astfel de carte de rugăciuni zilnice precum Hrana de zi cu zi1.

Marele avantaj al folosirii unei reguli este că aceasta nu lasă să treacă nici o zi fără un dialog personal cu Dumnezeu. In curând rugăciunea devine obişnuinţă care-ţi îmbogăţeşte fiecare zi şi nu se compară rugăciunile făcute ocazional, în grabă, în cazuri de urgenţă. O astfel de disciplină face relaţia noastră cu Dumnezeu profundă şi personală şi aduce rod spiritual. Orice mustrare, la început, nu pare că e prilej de bucurie, ci de întristare, dar mai pe urmă dă celor încercaţi cu ea roadă paşnică a dreptăţii (Evrei 12,11).

Sfântul Simeon Noul Teolog povesteşte despre un tânăr din Constantinopol care, pe când îşi făcea rugăciunea zilnică, a fost învăluit de o strălucire dumnezeiască. El a uitat de întreaga lume şi a devenit una cu lumina lui Hristos. Gând viziunea a dispărut, el era plin de fericire şi mirare, ochii săi vărsau lacrimi de bucurie şi inima îi era plină de o dulceaţă negrăită. Sfântul Simeon a relatat această experienţă pentru a arăta că se poate trăi în lume şi atinge esenţa vieţii creştine - unirea şi cunoaşterea cu Hristos cel viu.

Părintele Charles Bell scrie: „Unul dintre avantajele pe care le-am aflat în utilizarea unei reguli de rugăciune este că aceasta îţi ridică povara de a fi creativ ori de câte ori te rogi. De multe ori eu nu mă simt nici creativ şi nici prea inspirat. In acele momente, prin regula rugăciunii eu sunt capabil să intru în fericirea şi adâncimea rugăciunilor inspirate de Sfântul Duh şi folosite de creştini de secole.

De multe ori am pornit cu intenţia de a mă ruga de mai multe ori pe zi, dar de obicei puteam să menţin această practică doar atât cât mă ţinea inspiraţia. Când nu mai aveam inspiraţie, treptat încetam de a mai respecta acest obicei.

Totuşi, utilizând o regulă a rugăciunii, am găsit posibilitatea de a mă disciplina şi a mă ruga zilnic, chiar şi arunci când nu aveam chef. In zilele când nu mă simt inspirat duhovniceşte, şi în consecinţă îmi este cu neputinţă să fiu spontan în rugăciune, regula îmi permite să mă rog oricum şi acoperă toate laturile pe care aş fi vrut să le acopăr. Cu timpul, această disciplină duhovnicească zilnică dă roade."2

Anthony M. Coniaris

Taina persoanei calea catre Dumnezeu, Editura Sophia

Cumpara cartea "Taina persoanei calea catre Dumnezeu"


1 Light and Life Publishing Company, PO Box 26421, Minneapolis, MN.

2 C. Bell, Descoperind bogata moştenire ortodoxă, PLD, Light and Life Publishing Company.
 

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2016

Vizualizari: 1266

Voteaza:

Regula de rugaciune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE